21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα
Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα, μια φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη, μισή φλιτζάνα τσαγιού χυμός λεμονιού, δύο κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, δύο κουταλιές σούπας πολτός κρεμμυδιού, αλάτι , πιπέρι.
Καθαρίζουμε τα κάστανα από την εξωτερική τους φλούδα και τα βράζουμε με νερό και ελάχιστο αλάτι, Μόλις μισοκρυώσουν τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε από την εσωτερική τους φλούδα προσέχοντας να μείνουν ολόκληρα. Καθαρίζουμε και καψαλίζουμε και πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Την βάζουμε να στραγγίσει. Σε ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το άλλο του βουτύρου να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι (περασμένο από τρίφτη) και αφού καβουρντιστεί πολύ ελαφρά ρίχνουμε την φρυγανιά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε να γίνει μια κρέμα πηχτή. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τα κουκουνάρια πλυμένα και τα σκουπισμένα και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τότε και τα καθαρισμένα κάστανα και τις σταφίδες επίσης πλυμένες και σκουπισμένες. Αλατοπιπερώνουμε το άνοιγμα της γαλοπούλας και το γεμίζουμε με την γέμιση, τη ράβουμε προσεκτικά και την βάζουμε σε ταψί, Την περιλούουμε με το λεμόνι και την αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε στο ταψί και το υπόλοιπο του βουτύρου λιωμένο και βάζουμε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο επι δυόμιση ώρες περίπου. Για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο την σκεπάζουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

Γαλοπούλα Γεμιστή
Μια γαλοπούλα παχιά, τριακόσια γραμμ. κιμά, τρία τέταρτα φλιτζανιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα ρύζι Καρολίνα, μια κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας, λίγη κανέλα , 2 ή 3 γαρύφαλλα, αλάτι , πιπέρι.
Ανοίγουμε τη γαλοπούλα, αφαιρούμε το πάχος της εσωτερικά και τα εντόσθια. Την καψαλίζομε την πλένομε, εσωτερικά και τη αφήνουμε να στεγνώσει. Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και τα βάζουμε με τον κιμά, το κρεμμύδι και το μισό βούτυρο να καβουρντιστούν ελαφρά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί. Λιώνουμε την ντομάτα σε δύο φλιτζάνια νερό και τη προσθέτουμε . Ρίχνουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και όταν πάρουν μερικές βράσεις προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο με πολλά νερά μέσα σε τρυπητό. Ανακατεύουμε με πιρούνι, σκεπάζομαι την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι και να πιεί το νερό του . Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει ο κιμάς με το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας και το γεμίζομε με την γέμιση. Ρη ράβομε με χοντρή βελόνα και λευκό σπάγκο και τη τοποθετούμε σε ταψί. Την περιλούομε με το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο την αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Την βάζομε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο σκεπασμένη με βουτυρωμένη λαδόκολλα επί τρείς ώρες. Αν θέλετε μπορείτε προηγουμένως να βράσετε τη γαλοπούλα οπότε ψήνεται λιγότερες ώρες και με το ζουμί κάνετε πιλάφι. Επίσης να προσθέσετε κουκουνάρια, σταφίδα και κάστανα βρασμένα.

Βασιλόπιτα (1)
Επτά αυγά, μιάμιση φλιτζάνα βούτυρο ή ραφινέ, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι γάλα, μια κόκκινη φαρίνα, ένα κουτί μπέικη, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Από πάνω μια κουρβερτούρα δύο κουταλιές ζάχαρη άχνη, εξήντα γραμ. βιτάμ, ένα φλιτζανάκι καφέ γάλα. Γλάσο σοκολάτας πάνω από την βασιλόπιτα..

Βασιλόπιτα (2)
Εκατό δράμια αμύγδαλα ψίχα, δέκα αυγά, πέντε ποτήρια αλεύρι, τρία ποτήρια ζάχαρη, εκατό δράμια βούτυρο, λίγο κονιάκ, δύο φλιτζάνια γάλα όψη ενός λεμονιού, λίγη βανίλια, δύο φακελάκια μπέικη.

Χοιρινό με δαμάσκηνα
Χοιρινό λαιμό να μας τον ανοίξει σε λεπτή φέτα. Την αλείφουμε με αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο και μοσχοκάρυδο. Την πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα καρύδια και δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια. Την επιστρώνουμε με γιαούρτι και την δένουμε σε ρολό με τον σπάγκο. Βάζουμε σε τσικάλι το ρολό με ελάχιστο λάδι (3-4 κουταλιές με μια φλυτζάνα χυμό πορτοκάλι,) δαμάσκηνα, καρότα και φλόυδα πορτοκάλι. Και σιγοψήνουμε. Φτιάχνουμε ρύζι με σαφράν και γαρνίρουμε ρίχνοντας πάνω στις φέτες του κρέατος σάλτσα.
Χοιρινό με κυδώνι
Ενάμιση κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο κομματάκια, δύο μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, τρία κυδώνια, δύο λεμόνια ζουμερά, ένα ποτήρι μεγάλο λευκό κρασί, διακόσια πενήντα γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι ζάχαρη
Λιώνομε το μισό βούτυρο σε κατσαρόλα, ροδίζομε τα κρεμμύδια, προσθέτομε το κρέας και το τσιγαρίζομε. Το σβήνομε με το κρασί. Καθαρίζομε τα κυδώνια, τα κόβομε φέτες, τα περιχύνομε με τον χυμό λεμόνι να μη μαυρίσουν και τα σωτάρουμε λίγο στο υπόλοιπο βούτυρο. Κρατάμε τις φλούδες και τα κουκούτσια. Στην κατσαρόλα του κρέατος τοποθετούμε σε μία άκρη τις φλούδες των κυδωνιών και δίπλα τα κουκούτσια δεμένα σ’ ένα τουλπάνι. Προσθέτομε δύο ποτήρια νερό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τα αφήνομε να σιγοβράσουν για μία ώρα και τριάντα λεπτά. Προσθέτομε τα σωταρισμένα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις φλούδες και τα βράζομε για ακόμη σαράντα πέντε (45) λεπτά και είναι έτοιμο.

Χοιρινό με πορτοκάλι
Ενάμισι κιλό χοιρινό ρολό, τρία τέταρτα φλυτζανιού φυτίνη, ένα κουτί μπύρα, χυμό από δύο πορτοκάλια, δύο φλούδες πορτοκάλι, δύο κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι.
Βάζω το κρέας σε κατσαρόλα με την φυτίνη και το σωτάρω σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα το σβήνω με την μπύρα και τον χυμό πορτοκάλι. Προσθέτω φλούδα, κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνω τη φωτιά. Σιγοβράζω επί μία ώρα.

Χοιρινό κρασάτο με καρότα και μανιτάρια
Ένα κιλό χοιρινό σπάλα, τρία μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ενάμιση φλυτζανάκι ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ένα ποτήρι λευκό κρασί, μία ντομάτα φρέσκια ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη, τέσσερα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χονδρές ροδέλες και πεντακόσια γραμ. φρέσκα μανιτάρια.
Πλένετε το κρέας και το κόβετε σε κύβους. Ρίχνετε στο τσικάλι το λάδι και τσιγαρίζετε καλά το κρέας. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτομε το κρασί μέχρι να το πιει. Προσθέτομε τα μανιτάρια, τα καρότα, την φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και δύο ποτήρια νερό. Τέλος σκεπάζομε την κατσαρόλα και αφήνομε να βράσει σε σιγανή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το κρέας και να πήξει η σάλτσα

Χοιρινό ή μοσχάρι με διάφορα τυριά
Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους. Το ξεβράζουμε ελαφρά και το τσιγαρίζουμε με μισή φλυτζάνα τσαγιού λάδι με κρεμμυδάκι και λίγο κρασί. Μετά προσθέτουμε μανιτάρια του κουτιού κομμένα και ένα καρότο ψιλοκομμένο. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Όπως μείνει στο τσικάλι το ρίχνουμε σ’ ένα πυρέξ και προσθέτουμε περίπου 600 γραμμ. διάφορα τυριά (Γκούντα, Ένταμ, Έμμενταλ) και μια κρέμα γάλακτος και φουρνίζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και τραβήξουν τα τυριά τις κόρδες τους.

Εξοχικό με χοιρινό
Αλατίζομε το κρέας, βάζομε πιπέρι μαύρο, πάπρικα γλυκειά, λίγιο λάδι, ρίγανη, θυμάρι, κρεμμύδι, σκόρδο, 2 ντομάτες σφιχτές κομμένες ροδέλες, πιπεριές, τυρί κασέρι σε χοντρό ή κύβους. Τα τυλάμε όλα μαζί σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνομε στην αρχή στους 200 βαθ. και μετά 1,5 ώρα 180 βαθ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...