Σπιτικές προτάσεις

Κανένα σχόλιο

Λαχανοντολμάδες
Επτακόσια πενήντα γρ κιμάς μοσχαρίσιος, τριακόσια πενήντα γρ κιμάς χοιρινός, ένα λάχανο, μία φλυτζάνα ρύζι, δύο κρεμμύδια τριμμένα, ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, δύο φλυτζάνια του καφέ λάδι, μια κουταλιά τσαγιού κοφτή κύμινο, αλάτι, πιπέρι, δύο λεμόνια στο βράσιμο και αυγολέμονο πηχτό.
Ζεματάμε το λάχανο ολόκληρο, το αφήνομε να κρυώσει και μ’ ένα μαχαίρι βγάζομε βαθιά – βαθιά το σκληρό που είναι στο κέντρο. Βάζομε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, λάδι, ένα φλυτζανάκι νερό και ζυμώνομε καλά. Χωρίζομε τα φύλλα, βγάζομε το νεύρο και τα κόβομε στα τρία, βάζομε γέμιση και τυλάμε. Βάζομε στον πάτο της κατσαρόλας χοντρά φύλλα, αραδιάζομε τους ντολμάδες και στρώνομε από πάνω δύο φύλλα και βάζομε και πάνω τους ένα ρηχό πιάτο. Προσθέτομε το βούτυρο, το χυμό δύο λεμονιών, τρία ποτήρια νερό (ίσα να σκεπάζει το φατητό) και βράζομε σε σιγανή φωτιά μία ώρα ή μιάμιση. Αν χρειαστεί προσθέτομε νερό. Στραγγίζομε το ζουμί και το ρίχνομε από λίγο, χτυπώντας συνέχεια στο χτυπημένο αυγολέμονο. Το γυρνάμε στο τσικάλι
Δεύτερο αγυλέμονο (πηχτό)
Ένα ποτήρι γάλα, ένα ποτήρι ζωμό. Το γάλα και το ζωμό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Έχομε κρατήσει λίγο ζωμό κρύο και διαλύομε μία με δύο κουταλιές κορνφλάο που το ρίχνομε στο χτυπημένο αυγολέμονο (δύο αυγά, τρία λεμόνια) και αυτό το μείγμα στο γάλα και στο ζωμό μαζί με δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο. Πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα να γίνει κρέμα. Τότε τραβάμε τους ντολμάδες τους βάζομε σε πιατέλα τους ρίχνομε λεμόνι και από πάνω ρίχνομε την κρέμα

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Ένα κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, ένα φλυτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά, δύο κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα, 4-5 σκόρδα ψιλοκομμένα μία κουταλιά σούπας κύμινο, μισό φλυτζάνι τσαγιού λάδι, ένα αυγό, μία φλυτζάνα τσαγιού νερό, αλάτι, πιπέρι, ενάμιση κιλό ώριμες ντομάτες ξυσμένες, μια κουταλιά ζάχαρη.
Τοποθετούμε τον κιμά, την φρυγανιά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο, το λάδι, το αυγό, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι. Ζυμένομε καλά, τα πλάθομε κυλινδρικά (στενόμακρα) τα αλευρώνομε και τα μισοτηγανίζομε. Στραγγίζομε το λάδι απ’ το τηγάνισμα κρατάμε μία φλυτζάνα το βάζομε σε κατσαρόλα και προσθέτομε την ντομάτα με τη ζάχαρη και αήνομε να βράσει μέχρι να χυλώσει.
Βάζομε λίγο αλάτι στη σάλτσα και προσθέτομε τα σουτζουκάκια και ααφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και να ψηθούν με την σλάτσα. Είναι πολύ νόστιμα
Και τώρα μια ιστορία με τα σουτζουκάκια να γελάσομε. Συναντώ μια μέρα στο δρόμο μια γνωστή μου με τον άντρα της.
– Γεια σου Άννα – μου λένε – τι κάνεις; Έφτιαξα από την εφημερίδα την συνταγή σου, τα σουτζουκάκια τα Σμυρνέικα – μου λέει η γυναίκα. Αλλά ξέρεις – μου συνεχίζει με στόμφο – εγώ δεν έβαλα σκόρδο. Ξέρεις μωρέ, γίνεται με το σκόρδο τόσο δύσοσμη η αναπνοή.
Εγώ,μιλιά
Και συνεχίζει: Ούτε κίμινο έβαλα. Είναι πολύ έντονο το άρωμά του.
Αμάν, λέω εγώ από μέσα μου και το σουτζουκάκια έφτιαξε
Και ξανασυνεχίζει: Ούτε τα τηγάνισα γίνονται βαρειά και σκούρα στο χρώμα. Εγώ τα θέλω ανοιχτόχρωμα και τα ‘φτιαξα μικρά- μικρά, μπουκίτσες.
Μένω εμβρόντητη. Αλλά τι να της πω; Που θα με παρεξηγήσει. Με προλαβαίνει όμως ο άντρας της που πετιέται και λέει:
– Αυτή δεν έκανε σουτζουκάκια, έφτιαξε σκατουλάκια κανίς.
Τώρα τη συνέχεια την φαντάζεστε!
Εγώ, δρόμο!

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live