Ρυζόγαλο
Αν έχετε γνωστούς στα χωριά μας – που όλοι έχομε φίλους και συγγενείς – ζητείστε ν’ αγοράσετε φρέσκο γάλα, πρόβειο ή κατσικίσιο. Μόλις να έχει αρμεχτεί. Το ρυζόγαλο γίνεται πολύ καλλίτερο από το ρυζόγαλο με βιομηχανοποιημένο γάλα.
Χρειαζόμαστε: Ένα κιλό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου. Το βράζομε μέχρι να φουσκώσει, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μη τσουκνιάσει. Το κατεβάζομε από τη φωτιά. Βράζομε δύο φλυτζάνες νερό με μία φλυτζάνα μέσα ρύζι Καρολίνα. Όταν έχει πιεί σχεδόν όλο το νερό είναι έτοιμο το ρύζι. Το ρίχνομε μέσα στο γάλα, όπως είναι με το νερό του. Προσθέτομε μέσα μιάμιση φλυτζάνα ζάχαρη και δύο κουταλιές κόρν φλάο που έχομε διαλύσει σε λίγο νερό. Βράζομε μέχρι σχεδόν να πήξει το ρυζόγαλο. Όχι πολύ, γιατί όταν κρυώσει πήζει κι άλλο. Πασπαλίζομε από πάνω με άφθονη κανέλα.
Ταχινόπιττα
(για όσους νηστεύουν)
Τρία φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι, δύο φλυτζάνια ταχίνι, 1 φλυτζάνα ζάχαρη, 1 φλυτζάνα χυμός πορτοκάλι, 1 φλυτζάνα νερό από βρασμένα κανελογαρύφαλλα, μισή φλυτζάνα κονιάκ, 1 φλυτζάνα καρύδια χονδροκομμένα, μισή φλυτζάνα φροϋ γλασέ ψιλοκομμένα, μισή φλυτζάνα μαύρες σταφίδες, ένα κουταλάκι κοφτό κανελογαρύφαλλα σκόνη, 3 τρία κουταλάκια κοφτό μπέικι, μισό κουταλάκι σόδα.
Πέρνομε ένα φλυτζάνι νερό από βρασμένα κανελογαρύφαλλα. Ρίχνομε το ταχίνι σε γυάλινο μπωλ και το ανακατεύομε με τη ζάχαρη. Προσθέτομε στο ταχίνι τη φλυτζάνα το νερό, τον χυμό των πορτοκαλιών και το κονιάκ. Έχομε πλύνει σκουπίσει και πασπαλίσει με αλεύρι τις σταφίδες. Κοσκινίζομε το αλεύρι και το ανακατεύομε με την πάουντερ τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα. Τα ρίχνομε λίγο-λίγο στο ταχίνι, ρίχνομε και τη σταφίδα, τα καρύδια και τα φρουϊ – γλασσέ, ανακατεύομε να ενωθούν καλά και αδειάζομε σε λαδωμένο ταψάκι. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο επί μία ώρα και περιχύνομε με σιρόπι που φτιάχνομε με τρία φλυτζάνια ζάχαρη, δύο φλυτζάνια νερό, 1 φλούδα λεμόνι και 1 μασούρι κανέλα να πάρουν μερικές βράσεις η φλούδα η κανέλα.