Κολοκυθάκια με τ’ αυγά
Κόβομε τα κολοκυθάκια όπως μας αρέσει. Κομμάτια ή κύβους. Τα τσιγαρίζομε με λάδι και δύο ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Ψιλοκόβομε (όχι στο μίξερ) 3-4 ώριμες ντομάτες και τις ρίχνομε μέσα. Βάζομε αλάτι, πιπέρι, τα ψήνομε. Όταν έχουν ψηθεί και έχουν μείνει με το λάδι τους χτυπάμε μερικά αυγά τα αλατοπιπερώνομε και τα ρίχνομε μέσα. Άμα θέλομε τηγανίζομε και μερικές πατάτες και τις ρίχνομε μέσα μαζί με τ’ αυγά. Ανακατεύομε να αναμειχθούν όλα τα υλικά με τ’ αυγά, ψήνομε. Κουνάμε το τσικάλι και όταν πήξουν τ’ αυγά, κατεβάζομε.
Στραπατσάδα
Ψιλοκόβομε πολλές ντομάτες ώριμες τις βάζομε στο τσικάλι με λάδι και αλάτι και ψήνομε. Όταν έχουν σχεδόν ψηθεί χτυπάμε και αλατοπιπερώνομε αρκετά αυγά και τα ρίχνομε μέσα. Τα «στραπατσάρομε» μ’ ένα πηρούνι. Να σπάσουν, να μη γίνουν ομελέτα. Ψήνομε, κατεβάζομε. Πολύ νόστιμα, γρήγορα και οικονομικά. Και θρεπτικά
Κολοκυθάκια με το κρέας
Αρνάκι ή κατσικάκι, κάνει και το μοσχάρι. Παίρνομε μικρά κολοκυθάκια τα πλένομε και τ’ αφήνομε ολόκληρα. Πλένομε το κρέας (εγώ δεν το βάζω ποτέ άπλυτο και ας λένε πως δεν πλένεται). Το βάζομε στο τσικάλι με μια φλυτζάνα λάδι. Αλάτι, πιπέρι. Τσιγαρίζομε. Ψιλοκόβομε ένα ξερό κρεμμύδι. Άμα τσιγαριστεί και το κρεμμύδι τρίβομε στον τρίφτη δύο – τρεις ώριμες ντομάτες. Τις ρίχνομε κι αυτές μέσα και σιγοψήνομε το κρέας. Άμα το θέλομε το φαγητό πιο κόκκινο βάζομε και μια κουταλιά πελτέ διαλυμένη σε μία φλυτζάνα νερό. Κατά διαστήματα βάζομε από λίγο νερό για να ψηθεί το κρέας. Όταν είναι μισοψημένο ρίχνομε τα κολοκυθάκια αλατισμένα. Ρίχνομε πάλι από λίγο νερό να ψηθούν τα κολοκύρια χωρίς να σπάσουν, να μείνουν ολόκληρα και να ψηθεί εντελώς και το κρέας και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Όχι νερουλό. Γι’ αυτό το νερό πρέπει να μπαίνει από λιγο. Να ψηθεί το κρέας και τα κολοκυθάκια ολόκληρα να μη λιώσουν και η σάλτσα να μείνει με το λάδι όχι νερουλή.