17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Τέλος καλοκαιριού (κρίμα!) και Μουσταλευριά

Παίρνομε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνομε μέσα στάχτη. Ετοιμάζομε την στάχτη από την προηγούμενη μέρα καίγοντας ξύλα ελιάς εντελώς, να μην μείνει κάρβουνο. Την αφήνομε να κρυώσει και την φυλάμε σε βάζο για να την ρίξομε στον μούστο και να είναι καθαρή. Περίπου 17 κιλά σταφυλόζουμο (μούστος) 1 κιλό στάχτη.
Τον αφήνομε έτσι περίπου 5-6 ώρες. Τον κόβουν και με άσπρο χώμα (Σμύρνη) αλλά μ’ αρέσει πιο πολύ με στάχτη.
Τον βάζομε στη φωτιά και ξαφρίζομε μια φορά και σε τακτικά διαστήματα τον ανακατεύομε. Τον βράζομε μέχρι να γλυκάνει. Τον δοκιμάζομε. Τον σουρώνομε σε τρυπητό με τουλπάνι. Ξανασουρώνομε σε τρυπητό με βαμβάκι.
Αφήνομε να κρυώσει εντελώς. Μετράμε πέντε μέρη μούστος ένα μέρος αλεύρι. Μέσα στο τσικάλι με τον μετρημένο μούστο βάζομε το τρυπητό και μέσα στο τρυπητό το μετρημένο αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα διαλύομε το αλεύρι. Ο μούστος πρέπει να είναι κρύος εντελώς για να διαλυθεί το αλεύρι και να μη σβωλιάσει. Όταν διαλυθεί ρίχνομε από το τρυπητό το αλεύρι μέσα στο μούστο.
Ψήνομε μέχρι να δέει Να γυρίζει στο τσικάλι όπως ο χαλβάς. Δύο τρεις βράσεις πριν το τέλος ρίχνομε μέσα μία κουταλιά της σούπας κανέλα, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή, όχι καλά γεμάτη, γαρύφαλλο σκόνη, ένα κουταλάκι τσαγιού κύμινο μία κουταλιά σούπας κοπανισμένη μαστίχα Χίου. Μία βράση πριν το τέλος ρίχνομε μέσα ένα κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση και μισό κιλό καρύδια χονδροκομμένα.
Πασπαλίζομε τις πατέλες με ελάχιστο πιπέρι, κανέλλα και σισάμι. Ρίχνομε την μουσταλευριά και την πασπαλίζομε με κανέλα και σισάμι.
Όταν κρυώσει πρέπει να ξεκολά εύκολα απ’ το πιάτο. Διαφορετικά δεν έχει πετύχει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...