22.8 C
Chania
Sunday, June 15, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Ψάρι πλακί με αγκινάρες
Παίρνομε ψάρι, ή τσιπούρες ή ροφό φέτες ή σφυρίδα φέτες ή στείρα ή βακαλάο, τα καθαρίζουν, τα πλένομε, τα αφήνομε να στραγγίξουν, τα αλατίζομε.
Φτιάχνομε πρώτα τη σάλτσα. Μια φλυτζάνα λάδι, κόβομε 2 κρεμμύδια ξερά και μερικές σκελίδες σκόρδο. Τσιγαρίζομε ελαφρά. Κόβομε μερικά φρέσκα κρεμμύδια και το άσπρο και το πράσινο τους. Αφήνομε να μαραθούν. Ψιλοκόβομε δύο ώριμες ντομάτες. Τσιγαρίζομε έως να βγάλουν τα υγρά τους, να ψηθούν οι ντομάτες. Κόβομε ένα μάτσο μαϊντανό κα διαλύομε μια κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ σε μια φλυτζάνα νερό και το ρίχνομε στο φαγητό. Μόλις πάρει βράση ρίχνομε τις αγκινάρες, μόνο τα γουλιά τους, καθαρισμένες, ξυσμένες χωρίς φύλλα. Αλατίζομε, πιπερώνομε το φαγητό.
Η αγκινάρα θέλει ψήσιμο. Αν το ψάρι είναι χοντρό, δηλαδή θέλει ψήσιμο, το βάζομε λίγο μετά τις αγκινάρες. Επίσης προσθέτομε νερό από λίγο. Αν όχι, δηλαδή είναι όπως οι τσιπούρες, αφήνομε να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του, οι αγκινάρες να θέλουν να αποψηθούν περίπου μισή ώρα. Το ψάρι το ρίχνομε κατόπιν μέσα και ψήνονται μαζί με τις αγκινάρες και την σάλτσα δεμένη μόνο με το λάδι της να έχει μείνει.
Προχτές το ‘ψησα. Και άσε τον Αυτιά να λέει να περικόπτουν απ’ την τροφή τους οι Έλληνες για να μπορούν να πληρώνουν τους ασύδοτους λογ/σμούς. Ο Αυτιάς που παίρνει 25.000 ευρώ τον μήνα. Αν δεν κάνω λάθος. Αλήθεια, πως ξεχωρίζομε τον φασισμό από την δημοκρατία; Από κάποιες αντιλήψεις ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.

Αγκινάρες γεμιστές
Τρία τέταρτα κιλού κιμάς, τρεις κουταλιές βούτυρο, 12-15 αγκινάρες, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μισή φλυτζάνα τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο, μια κουταλιά ντοματοπελτέ, λίγο παξιμάδι κοπανισμένο, λίγο λιωμένο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μια δόση μπεσαμέλ.
Οι αγκινάρες πρέπει να είναι μεγάλες αλλά τρυφερές. Κόβετε εντελώς τα κοτσάνια για να στέκουν οι αγκινάρες και τις καθαρίζετε από τα εξωτερικά φύλλα. Κόβετε σχεδόν τελείως και τα υπόλοιπα φύλλα και μ’ ένα κουταλάκι σκάβετε την αγκινάρα να δημιουργηθεί μια γουβίτσα για να μπει ο κιμάς. Τις τρίβετε με λεμόνι και τις ρίχνετε σε αλατισμένο νερό να βράσουν χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε πολύ καλά και τις τοποθετείτε σε πιατέλα, να περιμένουν.
Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο, τον κιμά και τα κρεμμύδια, ανακατεύτε με ξύλινο κουτάλι να ξεσβωλιάσει ο κιμάς και τον καβουρδίζετε καλά. Προσθέτετε τη ντομάτα λιωμένη σ’ ένα φλυτζάνι τσαγιού νερό, αλάτι, πιπέρι, μισό φλυτζάνι νερό ακόμη και τον αφήνετε να σιγοβράσει και να πιεί όλο το ζουμί του. Γεμίζετε τις αγκινάρες με τον κιμά. Τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ και καλύπτετε τις αγκινάρες. Από πάνω τριμμένο τυρί, κατόπιν το παξιμάδι, λιωμένο βούτυρο, 20 λεπτά φούρνος έως να ροδίσουν.

Αρακάς με αγκινάρες
Ενάμιση κιλό αρακάς, έξι αγκινάρες μέτριες, ένα φλυτζάνι τσαγιού λάδι, 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα λεπτά φετάκια, τρία τέταρτα κιλού ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.
Ξεφλουδίζετε τον αρακά, τον πλένετε και τον στραγγίζετε. Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις ρίχνετε σε αλατισμένο νερό αφού τις τρίψετε με λεμόνι. Τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι. Προσθέτετε τις ντομάτες ξυσμένες και αφήνετε να τσιγαριστούν. Ρίχνετε τον αρακά. Βάζετε από πάνω τις αγκινάρες με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Ρίχνετε τον μαϊντανό, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοψήνετε σε μέτρια φωτιά. Το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Αγκινάρες Ο γκραντέν
8-10 αγκινάρες, δύο φλυτζάνια τσαγιού κεφαλοτύρι, μισό φλυτζάνι φυτίνη λιωμένη, μπεσαμέλ πηχτή, 4 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη, αλατοπίπερο.
Καθαρίζομε ως συνήθως τις αγκινάρες και τις ρίχνομε μέσα σε νερό που βράζει και που έχομε προσθέσει λίγο χοντρό αλάτι και χυμό ενός λεμονιού. Τις βράζετε σκεπασμένες σε δυνατή φωτιά προσέχοντας μη παραβράσουν. Τις βγάζετε και τις κόβετε σε ζάρια. Τις περιχύνετε με το μισό βούτυρο που διαλύετε σε τηγανάκι και τις πιπερώνετε.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ όπως για μουσακά. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και στρώνετε μια στρώση μπεσαμέλ. Την πασπαλίζετε με μπόλικο τυρί τριμμένο και στρώνετε επάνω τις αγκινάρες. Τις πασπαλίζετε με τυρί. Ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, την πασπαλίζετε με τυρί και κατόπιν με φρυγανιά. Ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο και σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά περίπου.

Αγκινάρες αλά πολίτα
10 αγκινάρες, δύο φλυτζάνες τσαγιού λάδι, μισό κιλό πατάτες μικρές, 15 κρεμμυδάκια ολόκληρα, τρία κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένος άνιθος (όσο μας αρέσει), 2-3 καρότα κομμένα ροδέλες, 2-3 λεμόνια, αλατοπίπερο.
Καθαρίζομε ως συνήθως τις αγκινάρες και τις βάζομε σε αλατισμένο νερό με λεμόνι. Καθαρίζομε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα και τις πατάτες και σε λεκάνη άλλη με νερό. Σε φαρδειά κατσαρόλα βάζομε το λάδι να κάψει και τα κρεμμύδια και τα φρέσκα και τα ξερά. Αφήνομε λίγο να μαραθούν, όχι να ξανθίνουν. Προσθέτομε δύο φλυτζάνια νερό, τα καρότα και τον άνιθο και αφήνομε να βράσουν 10 λεπτά. Ρίχνομε ακόμα μια φλυτζάνα νερό και χυμό από δύο λεμόνια και αφού πάρουν βράση ρίχνομε τις πατάτες ολόκληρες και τοποθετούμε τις αγκινάρες μπρούμυτα. Προσθέτομε αλάτι και πιπέρι και οι μαμάδες μας σκέπαζαν το φαγητό με λαδόκολλα στρογγυλή, στο μέγεθος της κατσαρόλας, με μια τρύπα στη μέση. Σκεπάζομε την κατσαρόλα, οι αγκινάρες πρέπει σχεδόν να σκεπάζονται απ’ το νερό και αφήνομε να σιγοβράσει μια ώρα περίπου το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.

Αγκινάρες με κουκιά
Ένα και ¼ κιλού κουκιά φρέσκα, έξι αγκινάρες ένα φλυτζάνι τσαγιού λάδι, κρεμμύδι ένα ξερό και 5-6 φρέσκα, μαϊντανός, τρία τέταρτα κιλού ώριμές ντομάτες ή 2 ντομάτες και μια κουταλιά ντοματοπελτέ, αλατοπίπερο.
Ξεφλουδίζετε τα κουκιά. Όσα είναι δροσερά τα πελεκάτε στις άκριες, τα κόβετε όπως τα φρέσκα φασολάκια και τα βάζετε με τα φλούδια. Καθαρίζετε τις αγκινάρες. Βάζετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι να μαραθούν. Προσθέτετε τις ντομάτες και την πάστα και ψήνετε την ντομάτα να βγάλει τα υγρά της. Την πάστα (ντοματοπελτέ) την έχετε διαλύσει σε δύο φλυτζάνες νερό. Αφήνετε να πάρουν βράση. Ρίχνετε τα κουκιά και τις αγκινάρες, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μία φλυτζάνα νερό ακόμα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να μείνει με το λάδι του. Τσιτώνετε με πειρούνι κουκιά και αγκινάρες και αν χρειάζονται και άλλο ψήσιμο ρίχνετε ακόμα λίγο νερό και μαγειρεύετε να μείνει με το λάδι του. Μπορείτε μαζί με τα κουκιά να ρίξετε και πατάτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ