14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

1[οΑυτές τις μέρες σας γράφομε παραδοσιακές κρητικές ίσως και νησιώτικες συνταγές. Είναι εύκολες. Είναι οικονομικές, είναι νόστιμες. Γίνονται γρήγορα. Αμέσως!

Αυγά στραπατσάδα
Βάζομε λάδι στο τσικάλι και ψιλοκόβομε αρκετές ντομάτες πολύ ώριμες. Αλατίζομε. Αφήνομε να βγάλουν τα υγρά τους και να τσιγαριστούν καλά οι ντομάτες. Όταν έχουν γίνει χτυπάμε από 5 έως 10 αυγά. Λίγο τα χτυπάμε. Όχι όπως για ομελέτα. Τα ρίχνομε στη ντομάτα. Στραπατσάρομε με το πηρούνι, να σπάσει το αυγό. Όταν ψηθεί είναι έτοιμο.
Πολύ νόστιμο. Και μετά την δουλειά και μετά τη θάλασσα, το φτιάχνομε γρήγορα! Και τρώμε υγιεινά.

Κηπόχορτα βραστά
Μαζεύετε στύφνο, βλίτα, κλουβίθρες. Ρωτήστε τη μαμά σας ή την γιαγιά σας να σας τα δείξουν για να τα μάθετε. Κόβετε κολοκυθοκορφάδες, κορφές από ντοματιές. Μαζεύετε και κολοκυθάκια από τον κήπο σας. Δεν χρειάζεται μεγάλη έκταση γης για έναν μικρό κηπάκο για αγνά χωρίς φυτοφάρμακα λαχανικά. Ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες γίνονται αυτά που σας γράφω. Τα πλένετε καλά. Βράζετε αρκετό νερό στο τσικάλι. Πάνω απ’ τη μέση του τσικαλιού. Μόλις χοχλάσει το νερό ρίχνετε τα πλυμένα λαχανικά, τα κολοκυθάκια και μερικές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε δυο κομμάτια. Βράζονται γρήγορα. Τσιτώνετε με πειρούνι την πατάτα και το κολοκύθι και αν είναι ψημένα κατεβάζετε από τη φωτιά. Τα στραγγίζετε, τους βάζετε άφθονο ελαιόλαδο και άφθονο λεμόνι και αλάτι στο πιάτο σας.
Πολύ νόστιμο φαγητό. Όχι σαλάτα, φαγητό ήταν και είναι για μας που ακολουθούμε κατά το δυνατόν την Κρητική Διατροφή. Συνοδεύεται με σαρδέλες παστές, αντζούγιες παστές, καθαρισμένες, πλυμμένες και στο λαδόξυδο και με αυγά βραστά. Ή με ψάρι τηγανητό. Γόπα ή μαρίδα, ή αθερίνα ή γαύρο ή σαρδέλα φρέσκια. Μικρό ψάρι όχι χοντρό. Δροσερό, γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο. Αν στα μπαλκόνια σας, στις γλάστρες σας, με καθαρό χώμα, τα καλλιεργήσετε μαζί με το συνοδευτικό τους σας στοιχίζουν λιγότερο από ένα σουβλάκι.

Τυρί κατσικίσιο
Μέχρι περίπου 10-12 Σεπτέμβρη άρμεγαν οι δικοί μας στο χωριό τις κατσίκες. Μετά έμεναν έγκυες και σταματούσε το γάλα. Για μια βδομάδα περίπου είχαν γάλα, αλλά μύριζε άσχημα και το πέταγαν. Το κατσικίσιο τυρί τότε το έλεγαν ‘’ζιλοκούμπι’’. Και ήταν τρέλα στη νοστιμιά. Το έβαζαν σε πήλινα κιούπια με λάδι το λιγότερο για 4 μήνες και όταν άλλαζε χρώμα ήταν έτοιμο. Πολύ νόστιμο, με τις χυλοπίτες, τα μακαρόνια και με το ψωμί το ζυμωτό στον ξυλόφουρνο, που έφτιαχναν. Την συνταγή μου την έδωσε μια φίλη μου και μου ‘πε πως είναι το ζιλοκούμπι. Δεν ξέρω αν είναι η γνήσια συνταγή ή απλά είναι ένα τυρί σπιτικό. Λοιπόν σας την γράφω:
Τρία λίτρα κατσικίσιο γάλα. Τρία λεμόνια ή δύο αν είναι μεγάλα και ζουμερά τα λεμόνια. Βράζομε το γάλα που του έχομε βάλει αλάτι, μια βράση μόνο. Ρίχνομε το λεμόνι. Βράζομε ακόμα 7-8 λεπτά. Σβήνομε το μάτι και αφήνομε την κατσαρόλα στη φωτιά 20 λεπτά. Παίρνομε ένα σουρωτό με πόδι. Το βάζομε σε λεκάνη. Βάζομε στο σουρωτό ένα τουλπάνι. Με κουτάλα σιγά – σιγά χωρίς ν’ ανακατέψομε βάζομε το υλικό στο τουλπάνι. Μετά ρίχνομε με την κατσαρόλα και το ζουμί. Ανασηκώνομε χωρίς να σφίξομε το τουλπάνι. Το κρατάμε ψηλά να σουρώσει. Όταν σουρώσει διπλώνομε το τουλπάνι χωρίς πολλές δίπλες γιατί θα βγουν στο τυρί. Παίρνομε μια βαρειά πέτρα ή μάρμαρο, την ντύνομε με λαδόκολα και πατάμε το τυρί. Αφήνομε έξι ώρες και είναι έτοιμο. Τρώγεται έτσι αλλά μπαίνει και στο λάδι μέχρι να αλλάξει χρώμα. Έτσι μου είπε η φίλη μου.

Τυρί κρέμα
Άλλη συνταγή είναι αυτή που δεν την έχω φτιάξει αλλά μου πρότειναν να δοκιμάσω να την φτιάξω. Λοιπόν:
Ένα λίτρο γάλα. Βάζομε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει στύβομε μέσα ένα λεμόνι και συνεχίζομε τον βρασμό επί πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Όταν το γάλα βγάλει τον ορό του μαζεύομε τη μυζήθρα του, την σουρώνομε, βάζομε αλάτι και την βάζομε στο μούλτι. Προσθέτομε τρεις κουταλιές λάδι τρούφας. Χτυπάμε. Το βγάζομε. Θρυματίζομε καρύδια και βασιλικό και αναμιγνύομε στο τυρί κρέμα ή προσθέτομε ρίγανη και τηγανητά κρεμμύδια.

Καλή επιτυχία
Αξίζει να δοκιμάσομε να τα φτιάξομε

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...