Κυδώνι γλυκό
Ένα κιλό καθαρισμένο ψιλοκομμένο κυδώνι, ένα κιλό ζάχαρη, δύο φλυτζάνια τσαγιού νερό, δύο χαρτάκια βανίλιας ή αρμπαρόριζα, χυμός λεμονιού, μισή φλυτζάνα αμύγδαλα ασπρισμένα.
Διαλέγομε μεγάλα κυδώνια. Τα πλένομε, τα σκουπίζομε και τα καθαρίζομε από την φλούδα τους. Τα κόβομε σε λεπτές φέτες. Κατόπιν κάθε φέτα την κόβομε σε στενά λουριδάκια λίγο πιο χοντρό από τα σπιρτόξυλα και τα ρίχνομε στο νερό. Τα ξεπλένομε και τα βάζομε να βράσουν με τις δύο φλυτζάνες νερό σκεπασμένα έως να μαλακώσουν. Τότε ρίχνομε τη ζάχαρη, δυνατή φωτιά να δέσει γρήγορα το γλυκό χωρίς να σκουρύνει. Προσθέτομε τον χυμό λεμονιού και την βανίλια ή την αρμπαρόριζα να πάρουν 2-3 βράσεις κατεβάζουμε, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και βάζομε στα βάζα.
Πελτές κυδώνι
Ένα κιλό κυδώνια, 1.300 γρ. ζάχαρη.
Κόβομε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζομε, τα καθαρίζομε. Φυλάμε τα φλούδια και τα κουκούτσια. Τα ξανακόβομε σε μικρότερα κομμάτια ρίχνοντάς τα σε μια λεκάνη με νερό όπου στύβομε ένα λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Αφού τα κόψομε όλα τα βάζομε σε μια κατσαρόλα και βάζομε τόσο νερό όσο να σκεπάζονται εντελώς. Ρίχνομε μέσα τα φλούδια και τα κουκούτσια δεμένα σ’ ένα τουλπάνι και τα βράζομε σε δυνατή φωτιά. Όταν βράσουν καλά, βγάζομε το τουλπάνι με τα κουκούτσια και τα φλούδια καθώς επίσης και τα κυδώνια που τα στύβομε για να βγάλουν το ζουμί που έχουν. Βάζομε τότε στην φωτιά το ζουμί των κυδωνιών που έμεινε μέσα στην κατσαρόλα αφού το περάσομε από καθαρό τουλπάνι και το αφήνομε να βράσει αφού ρίξομε μέσα και τη ζάχαρη (τα 1.300 γρ. ζάχαρη αντιστοιχούν σε δύο κιλά ζωμού). Αν το ζουμί των κυδωνιών είναι περισσότερο ή λιγότερο αυξομειώνομε αναλόγως τη ζάχαρη. Βγάζουμε τον αφρό κάθε τόσο και όταν ο ζωμός δέσει και γίνει σαν σιρόπι το κατεβάζομε, το αδειάζομε σε στενόμακρο σκεύος και όταν κρυώσει καλά κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται.
Μαρμελάδα κυδώνι
Ένα κιλό και 250 γρ. κυδώνια καθαρισμένα, δύο μήλα καθαρισμένα, ένα κιλό ζάχαρη, 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό, ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού.
Βάζομε τα φρούτα κομμένα κομμάτια να βράσουν μέχρις ότου λυώσουν. Τα περνάμε από σίτα, μαζεύομε τον πολτό και τον βάζομε με τη ζάχαρη σε φαρδειά κατσαρόλα. Ανακατεύομε σε δυνατή φωτιά έως να δέσει η μαρμελάδα. Ρίχνομε λεμόνι, αφήνομε να πάρει 2-3 βράσεις και κατεβάζομε.
Κρέας με κυδώνια
Ένα κιλό μοσχάρι σε μερίδες, τέσσερα κυδώνια, μισή φλυτζάνα βούτυρο, ένα κρεμμύδι τριμμένο, ένα κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα.
Σωτάρομε στο βούτυρο το κρεμμύδι. Ρίχνομε το κρέας και το αφήνομε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτομε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και αφήνομε να βράσει μισή ώρα ακόμα. Στο μεταξύ πλένομε, καθαρίζομε και κόβομε στα τέσσερα τα κυδώνια. Μόλις μισοβράσει το κρέας προσθέτομε τα κυδώνια, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα. Συνεχίζομε το βράσιμο έως να μαλακώσουν τα κυδώνια.



