15.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια – Η επανεμφάνιση της νόσου των τρελών αγελάδων στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Τα νέα κρούσματα της νόσου στην Φθιώτιδα φέρνουν στην επικαιρότητα τα νοσήματα που προκαλούνται από την βρώση μολυσμένων κρεάτων και τη μετάδοση του παθολογικού μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί τη νόσο, το πρίον.
Το παθολογικό πρίον είναι ένα είδος πρωτεΐνης που προκαλεί αλλοιώσεις σε φυσιολογικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου. Ζωονόσοι που οφείλονται σε παθολογικά πρίον είναι κυρίως η νόσος των τρελών αγελάδων στα βοοειδή και η τρομώδης νόσος των προβάτων. Τα νοσήματαprion στον άνθρωπο εκδηλώνονται  κυρίως ως ασθένεια Creutzfeldt-Jakob με τις παραλλαγές της, σύνδρομο Gerstmann-Sträussler-Scheinker καιkuru.
Οι ασθένειες αυτές έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα σημεία και συμπτώματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχέως αναπτυσσόμενη άνοια, δυσκολία στο περπάτημα και αλλαγές στο βάδισμα, ψευδαισθήσεις, μυϊκή δυσκαμψία, σύγχυση, κούραση, δυσκολία στην ομιλία.  Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται και σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες λόγω του τύπου των αλλοιώσεων που προκαλούν στον εγκέφαλο όταν εξετάζεται στο μικροσκόπιο: Εμφανίζονται περιοχές βλάβης που μοιάζουν με σφουγγάρι.
Tα νοσήματα prion επί μήνες έως και δεκαετίες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμη και αν η διαδικασία παθολογικής μετατροπής της φυσιολογικής πρωτεΐνης έχει αρχίσει.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έμφυλη βία και ποιητική μαρτυρία

της Ζωής Δικταίου Η ποιητική συλλογή «Αύριο, μια Ελένη» ως...