16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στάση εργασίας και συγκέντρωση, αύριο, στο ΠΑΓΝΗ ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ

Ημερομηνία:

Στάση εργασίας οργανώνεται τη Δευτέρα 12μ-3μ.μ. και συγκέντρωση στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ από το Σωματείο Εργαζομένων που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

“Το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο» ΕΣΥ, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με όσο το δυνατόν λιγότερα κρατικά κονδύλια και με ολοένα περισσότερα έσοδα από την πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς. Τα σχέδια αυτά υπηρετεί η επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η μετατροπή νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Την αξιολόγηση της υλοποίησης των σχεδίων αυτών αναλαμβάνει ο ΟΔΙΠΥ, εκπρόσωπος του οποίου θα συμμετέχει (σύμφωνα με το νομοσχέδιο) στη Διοικούσα Επιτροπή του ΚΕΣΥ. Στόχος είναι τελικά το κράτος να καλύπτει ένα ελάχιστο «πακέτο» παροχών (κυρίως τα επείγοντα και τα πολύ βαριά περιστατικά) και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας”.

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, από τους εργαζομένους στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κατατέθηκε για επεξεργασία στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας, μετατρέποντας την υγεία σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα λιγότερες δωρεάν και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες περίθαλψης, ενώ οδηγεί και σε ακόμη πιο εξοντωτικές συνθήκες εργασίας ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς καθώς και σε υποβάθμιση της αξίας των ιατρικών πτυχίων.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ με αίτημα την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑΝ οργανώνουμε:

  • Τη Δευτέρα 28/11, μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (από την πλευρά της παιδιατρικής) στις 12 το μεσημέρι. Καλούμε τους πολίτες και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων της περιοχής να συμμετέχουν.
  • Την Τρίτη 29/11 στις 13.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΝΑΝ Γενική Συνέλευση ιατρών της ΕΝΙΛ  με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου.
  • Την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής συμμετοχή στην απεργία της ΟΕΝΓΕ , στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και στην Παγκρήτια απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο του Ηρακλείου, με κάλεσμα στήριξης-συμμετοχής σε εργατικά κέντρα, σε άλλα σωματεία εργαζομένων-συνταξιούχων, σε μαζικούς φορείς, σε συλλόγους ασθενών, σε όλο το λαό

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Ν.Ε.Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Ένα Νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα, στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Με το πρόσχημα της ανεπαρκούς στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, προσπαθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του ΕΣΥ.

  • Δημιουργεί ασθενείς και  γιατρούς διαφορετικών  ταχυτήτων.
  • Συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και επιβάλλει ουσιαστικά το προνόμιο στην περίθαλψη, όσων διαθέτουν χρήματα ή «μέσον».
  • Μεταβάλλει άρδην το σύστημα επιλογής μόνιμων γιατρών και αναβαθμίζει τις πελατειακές σχέσεις.
  • Διαλύει με τις  πρόχειρες παρεμβάσεις  στην άσκηση, στην ειδικότητα και το πρόγραμμα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, παραχωρεί  τις διακομιδές στους ιδιώτες.
  • Ολοκληρώνει  τη  διάλυση της δημόσιας ΠΦΥ και των Κέντρων Υγείας.
  • Ψεύδεται και  παρακάμπτει την  απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο, που ΔΕΝ το επαναφέρει στα επίπεδα του 2009, αλλά με ταχυδακτυλουργίες μοιράζει ψίχουλα και στέλνει ξανά τους γιατρούς στα δικηγορικά γραφεία και στα δικαστήρια.
  • Αυτό το νομοσχέδιο σκοτώνει την Υγεία. Σκοτώνει την Ιατρική. Είναι δολοφονικό για όποιον δεν θα έχει να πληρώσει.

Για μας, πρώτιστη προτεραιότητα, αποτελεί η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Χωρίς γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, χωρίς επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, το brain drain θα συνεχίζεται και το ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, με διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, με επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και με σχεδιασμό προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ (Κοινοτική φροντίδα -Επείγουσα Ιατρική-Αποκατάσταση-Εργαστήρια-Ψυχική Υγεία -Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα κλπ).

Και η τρίτη προτεραιότητα, είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΠΙ).

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Υγεία για :

  • Δημόσιο σύστημα υγείας, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων στην υγεία.
  • Ανοιχτή, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση για όλους στα νοσοκομεία.
  • Κατάργηση των ανισοτήτων στην υγεία και όχι διεύρυνση τους.
  • Αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, που με ένα μίγμα αυξήσεων και φορολογικών αλλαγών, θα πρέπει να καταλήγουν σε διπλασιασμό των καθαρών αποδοχών τους.
  • Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όλων των γιατρών του δημοσίου (ΕΣΥ, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών).
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, καταρχήν τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Διασφάλιση της επιβίωσης των αυτο-απασχολούμενων γιατρών και των εργαστηρίων της γειτονιάς, με κατάργηση των επαχθέστατων μέτρων που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια και συνεχίζονται με νέα μέτρα, όπως τα δήθεν «ποιοτικά κριτήρια» που αποσκοπούν να δώσουν όλη την ιδιωτική περίθαλψη στα μεγάλα νοσηλευτήρια και τις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων.
  • Συμβάσεις σε όσους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς το επιθυμούν, με όρους που δεν θα θίγουν την αξιοπρέπεια γιατρού και ασθενούς.

Συμμετέχουμε στις δράσεις ενάντια στο Νομοσχέδιο:

"google ad"

  • Δευτέρα 28/11/2022 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
  • Πέμπτη 1/12/2022 στην απεργιακή τους κινητοποίηση.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Νομοσχέδιο τερατούργημα για την περίθαλψη

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-τερατούργημα για την περίθαλψη ζητά η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την Υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενούς. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, τη μετατροπή της Υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις Σωματείων, Ενώσεων, Συλλόγων”.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών ν.Ηρακλείου

Η κυβέρνηση φέρνει σαν τον κλέφτη ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που έχει ήδη καταδικαστεί από όλους τους φορείς των υγειονομικών και από το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού της χώρας μας.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της μεγάλης αναμονής που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία, νομιμοποιεί την ιδιωτική λειτουργία των νοσοκομείων. Μας λέει πως όποιος θέλει να μην περιμένει για μήνες στις λίστες αναμονής για επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις, θα μπορεί να πηγαίνει στα απογευματινά ιατρεία, να πληρώνει για να βρει την υγειά του! Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με ή χωρίς μνημόνια, μονοκομματικές ή συνεργασίας, ευθύνονται για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων. Παίρνουν τη φορολογία από το λαό και τη δίνουν στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε εξοπλιστικά προγράμματα για να αιματοκυλάει το ΝΑΤΟ λαούς σε όλο τον κόσμο, αντί να τα δώσουν για τις πραγματικές ανάγκες του λαού σε υγεία, παιδεία, πρόνοια. Με την πανδημία του κορονοϊού το δημόσιο σύστημα υγείας βρέθηκε αθωράκιστο και το μετέτρεψαν σε σύστημα «μιας νόσου»! Οι λιγοστοί υγειονομικοί που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, όσοι άντεξαν τους χαμηλούς μισθούς και τα εξαντλητικά ωράρια είναι υπό κατάρρευση.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, τα σωματεία των υγειονομικών και μαζί τους τα σωματεία και οι φορείς του λαϊκού κινήματος διεκδικούμε ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό, υποδομές και αναλώσιμα. Τα δημόσια νοσοκομεία, που χτίστηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού, που συνεχίζουν να υπάρχουν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει να τα κάνει να λειτουργούν όπως τα ιδιωτικά. Μας λέει «Ή θα πληρώσεις για να έχεις υπηρεσίες υγείας ή θα περιμένεις μήνες με κίνδυνο της υγείας σου, ακόμα και της ζωής σου»!

Απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα και συμπαρατασσόμαστε με τον αγώνα των υγειονομικών!

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε.

Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων υγειονομικών:

  • Δευτέρα 28/11 στηρίζουμε τη στάση εργασίας του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 12:00 στην πύλη του νοσοκομείου
  • Πέμπτη 1/12 στηρίζουμε την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ

Σε οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση αποφασίσουν τα σωματεία των υγειονομικών ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, θα συμμετέχουμε έχοντας διαρκή επικοινωνία και συντονισμό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...