26.8 C
Chania
Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2026

Στέρνες 2024: Έναρξη της διεθνούς σπηλαιολογικής εξερευνητικής αποστολής στα Λευκά Όρη

Ημερομηνία:

Το Σάββατο 24 Αυγούστου ξεκινάει η για 8η συνεχόμενη χρονιά διεθνής αποστολή εξερεύνησης του 5ου σπηλαιοβαράθρου της Ελλάδος, «Στέρνες», στην περιοχή της Ανώπολης Σφακίων.

40 σπηλαιολόγοι από 7 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Γαλλία, και Σλοβενία) θα συνεχίσουν την εξερεύνηση του εντυπωσιακού σπηλαίου που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σε μήκος κατά πολλές εκατοντάδες μέτρα. Πέρυσι μόνο, η εξερεύνηση έδωσε πάνω από 3.5 χιλιόμετρα νέων διαδρομών.
ΣΠΟΚ
Η έρευνα κινείται σε πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία:

– Γεωλογία / Υδρολογία: Σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Η.Α. Εμιράτων, η ομάδα ελπίζει να ανακαλύψει στοιχεία που θα επιτρέψουν μια αναθεώρηση των υπαρχόντων μοντέλων ορογένεσης των Λευκών Ορέων, πράγμα που θα επιτρέψει στους ειδικούς να καταλάβουν καλύτερα και
την υδρολογία του ορεινού όγκου.

– Σπηλαιο-βιολογία: Προγραμματίζεται συλλογή δειγμάτων έμβιων οργανισμών σε διάφορα σημεία του σπηλαίου, τα οποία θα δοθούν για ερευνητικούς σκοπούς σε εργαστήρια εντός κι εκτός Ελλάδος.

– Χαρτογράφηση με σύγχρονες τεχνικές και μέσα των νεοεξερευνηθέντων διαδρομών που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου του εσωτερικού των Λευκών Ορέων.

Να σημειωθεί πως στη φετινή αποστολή, στόχος μεταξύ άλλων, είναι: – η εξερεύνηση των 89 νέων άγνωστων εισόδων σπηλαίων που ανακαλύφθηκαν από προηγούμενες αποστολές του ΣΠ.Ο.Κ. στις Στέρνες

– η ταυτοποίηση άλλων 260 γνωστών εισόδων σπηλαίων αρκετά κοντά στις Στέρνες με σκοπό να γίνει εκτίμησή τους από την ομάδα επιφανειακής έρευνας

– η επανάληψη της εξερεύνησης και χαρτογράφηση με σύγχρονα ψηφιακά μέσα άλλων βαράθρων στην περιοχή των Στερνών.

Της όλης αυτής προσπάθειας ηγείται ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης με την υποστήριξη κάθε χρόνο του Δήμου Σφακίων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση Δημάρχου Αποκορώνου για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συμπολίτη

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης παρενέβη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, εκφράζοντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πολυτεχνείο Κρήτης φιλοξένησε τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας

Το Πολυτεχνείο Κρήτης φιλοξένησε για δεύτερη χρονιά τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας EDIC II, με 30 εξεταστές από 7 ευρωπαϊκές χώρες και 8 Έλληνες.

Μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τονίζοντας τη σημασία της προσπάθειας και ευχαριστώντας οικογένειες και εκπαιδευτικούς.

Αποκαλυπτήρια προτομής Νικολάου Παπαδάκη στον Βάμο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τελεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Παπαδάκη στον Βάμο Αποκορώνου, στο πλαίσιο διήμερου εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση.