Στήριξη της Γαλλίας για τις έρευνες στην Κρήτη – Σε επιφυλακή το Π.Ν

Κανένα σχόλιο

Τις επόμενες κινήσεις σχετικά με την περαιτέρω δραστηριοποίηση του «Nautical Geo» στα ανατολικά της Κρήτης εξετάζει η Αθήνα, έπειτα από ένα αρκετά έντονο δεκαήμερο, κατά το οποίο ο τουρκικός στόλος είχε ισχυρή παρουσία προκειμένου να αποτρέψει έρευνες τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί παράτυπες με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα από το Παρίσι έχει εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα σε όλους τους τόνους, κάτι το οποίο δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι το «Nautical Geo» είναι γαλλικών συμφερόντων και κατά παρέκβαση της παρελθούσης εμπειρίας, δεν έχει ζητήσει άδεια για έρευνες παρά μόνο από την Αθήνα. Ο σκοπός, άλλωστε, είναι να καταδειχθεί ότι τρία κράτη (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ) κινούνται από κοινού στη βάση της προώθησης ενός έργου (αγωγός «East Med»), το οποίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός των θαλάσσιων ζωνών τους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Γάλλοι θεωρούν ότι η ξαφνική κλιμάκωση εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέεται με την ανάγκη να τονίσει την εθνικιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση.

Ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα πιεσμένος, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, μάλιστα βαίνει επιδεινούμενη, ενώ τα «ανοίγματα» προς το εξωτερικό είτε είναι αποτυχημένα, όπως συνέβη κατά την προσπάθεια συνεννόησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είτε δυσκολεύουν τις σχέσεις της Τουρκίας και με τη Ρωσία, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα την κατάσταση στη βόρεια Συρία.

"Sponsored links"

Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει και μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), προκειμένου να επέμβει εφόσον χρειαστεί. Μετά την προσωρινή αποχώρηση του «Nautical Geo», απέπλευσε και η τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν στα ανατολικά της Κρήτης, με αποστολή την παρενόχληση δι’ ασυρμάτου (hailing). Ωστόσο, επειδή οι Τούρκοι φαίνεται ότι εκτιμούν πως το ερευνητικό πλοίο θα επιστρέψει, δεν μετακινήθηκαν παρά 20 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, όπου και αναμένουν στα διεθνή ύδατα τις επόμενες κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα ελληνική NAVTEX, το «Nautical Geo» μπορεί να κάνει έρευνες μέχρι και σήμερα 26 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται με ενδιαφέρον πότε θα εκδοθεί από την Αθήνα η επόμενη NAVTEX προς την περιοχή ανατολικότερα, προς την Κύπρο, όπου θα συνεχίζεται η θεωρητική θαλάσσια όδευση του East Med.

Το Ισραήλ

Μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα έχουν έλθει και από το Ισραήλ, ενώ εύγλωττες ήταν οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι στους ομολόγους του Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την τριμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Σούκρι «ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live