Στα αζήτητα οι πτυχιούχοι του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, ζουν με ένα πτυχίο – φάντασμα

Κανένα σχόλιο

Με την κατάργηση των ΤΕΙ, δημιουργήθηκε ένα σημαντικό κενό όσο αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ιδρυμάτων, κάτι που επηρέασε σημαντικά και όσους έχουν περάσει από τα αμφιθέατρα του πρώην ΤΕΙ Κρήτης, σημερινού Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Μέλη του συλλόγου αποφοίτων & φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης μιλούν στο Cretalive για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και ζητούν από τους αρμόδιους να δώσουν λύσεις.

Μία μικρή αναδρομή…

"Sponsored links"

Με την εφαρμογή του ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» αποτελεί παρελθόν η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση.

Τα Τ.Ε.Ι. ξεκίνησαν ως τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως όριζε ο νόμος 1404/83 «Δομή και λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» ενώ με τον ν.2916/2001 «Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων του τεχνολογικού τομέα αυτής» πλαισίωσαν τον τεχνολογικό τομέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της επικράτειας καθιστώντας τα ισόβαθμα με τα αντίστοιχα Α.Ε.Ι. Πανεπιστημιακού Τομέα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τα Τ.Ε.Ι. παρήγαγαν σπουδαίο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο.

Παρόλα αυτά, κι ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια απ’ την εφαρμογή του ν.4610/2019, οι απόφοιτοι των πρώην Τ.Ε.Ι. διαθέτουν πλέον ένα πτυχίο φάντασμα καθότι η πολιτεία δεν έχει θεσπίσει ακόμα διαδικασίες αντιστοίχισης και ισοτίμησης των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία των αντίστοιχων ή συναφών τμημάτων Πανεπιστημίων που απορρόφησαν τα αντίστοιχα τμήματα των πρώην Τ.Ε.Ι.

Τα μέλη του συλλόγου εξηγούν πως, στην περίπτωση του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης, οι απόφοιτοι δεν έχουν καμία δυνατότητα αυτοδίκαιης ένταξης στα νέα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου παρά μόνο μέσω κατατακτήριων εξετάσεων που αποτελούν ένα διαφορετικό νομικό καθεστώς εισαγωγής το οποίο εφαρμόζεται σε όλα τα Α.Ε.Ι. για αλλαγή γνωστικού αντικειμένου.

Το άλμα και το κενό

Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Αλέξανδρος Μπριτζολάκηςαναφέρει πως:   

«Η κατάργηση των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. σηματοδότησε το τέλος της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και παράλληλα την αρχή ενός Γολγοθά για χιλιάδες αποφοίτους των πρώην Τ.Ε.Ι. Οι απόφοιτοι του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας, βιώνουν μια ακαδημαϊκή και κοινωνική διάκριση καθότι εν μια νυκτί παρουσιάστηκαν ως απόφοιτοι τεχνικών σχολών κι όχι ως Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Την ίδια ρητορική χρησιμοποιεί δυστυχώς και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου παιδείας καθότι όπως δήλωσε ο υφυπουργός για ζητήματα ανώτατης εκπαίδευσης κ.Άγγελος Συρίγος σε σχετική τοποθέτηση του στην Βουλή στην υπ’ αριθ. πρωτ. 4570/25-02-2021 επερώτηση του Βουλευτή νομού Ηρακλείου κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για αντιστοίχιση και ισοτίμηση πτυχίων των αποφοίτων πρώην Τ.Ε.Ι. διότι σε ανάλογες περιπτώσεις όπως της πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., της πρώην Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής, της πρώην Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών που μετονομάστηκαν σε Ο.Π.Α., Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου δεν άλλαξε ο χαρακτήρας αυτών των ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζουμε στον κ.Συρίγο ότι τα Τ.Ε.Ι. ήταν ήδη Α.Ε.Ι. και αποτελούσαν τον Τεχνολογικό Τομέα ασχέτως αν τα εργασιακά δικαιώματα παρέμειναν ως έχει (δηλαδή Τ.Ε.) συνεπώς ο χαρακτήρας των ιδρυμάτων δεν άλλαξε αλλά έγινε μια αναδιοργάνωση και συγχώνευση τμημάτων η οποία ουδεμία περίπτωση αποτελεί μετεξέλιξη. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να θεσπίσει ειδικό νόμο διαδικασιών αντιστοίχισης και ισοτίμησης πτυχίων των αποφοίτων πρώην Τ.Ε.Ι. και παράλληλα καλούμε την πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κάποια σημαντική πρωτοβουλία (πέραν μερικών θετικών συναντήσεων) να εκκινήσει τις διαδικασίες σύνταξης και έκδοσης πορίσματος αντιστοίχισης πτυχίων όπως αντίστοιχα έχει πράξει η πρυτανεία του ΠΑ.Δ.Α. όπου βρίσκεται σε συνομιλίες με τον αντίστοιχο σύλλογο αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας & Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.»

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρίνα Κυριακοπούλου, αναφέρει ότι:

"Sponsored links"

«Το Τ.Ε.Ι. Κρήτης διαχρονικά παρήγαγε σημαντικό έργο σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο. Άλλωστε το ίδιο διαπιστώνει και ο νομοθέτης στην αιτιολογική έκθεση του ν.4610/2019 όπου συγκεκριμένα αναφέρει: «Ως αποτέλεσμα, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των Τ.Ε.Ι. της χώρας, όσον αφορά την προσέλκυση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων, ενώ βρίσκεται ταυτόχρονα σε υψηλή θέση μεταξύ όλων των ελληνικών Α.Ε.Ι., ξεπερνώντας μια σειρά από ελληνικά πανεπιστήμια». Άλλωστε αυτό μπορεί να διαπιστωθεί επιπλέον και από την εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ που πραγματοποιήθηκε στις 13/12/2018 όπου απέδωσε τον χαρακτηρισμό «Θετικά (Positive Evaluation)» στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Παρόλα αυτά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε για ποιον λόγο εμείς οι απόφοιτοι βρισκόμαστε εκτός οποιονδήποτε διαδικασιών αντιστοίχισης ή ισοτίμησης πτυχίων μιας κι εμείς συμβάλαμε τόσο στην υψηλή αξιολόγηση που είχε το Τ.Ε.Ι. Κρήτης όπως και στην μετονομασία του σε ΕΛΜΕΠΑ. Αυτό το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο παιδείας καθότι αυτήν την στιγμή αν και διαθέτουμε πτυχία Ανώτατης εκπαίδευσης επιπέδου Α.Ε.Ι. αυτά υποβαθμίστηκαν σαν τεχνικές σχολές. Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης και την άρση αυθαίρετων διαχωρισμών ανάμεσα σε Τ.Ε. και Π.Ε

Η Ειδική Γραμματέας του συλλόγου, κ.  Αργυρώ Πατεράκη, αναφέρει πως: 

«Στην πρόσφατη  Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης διάρκειας 2 ετών για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), η οποία έληξε στις 12 Απριλίου 2021, επιλέγονταν υποψήφιοι, πέραν της Α’ Κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Αναλυτικά περιελάβανε ειδικότητες/κλάδους Ιατρών Ειδικότητας, Γενικής Ιατρικής / Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας/Εσωτερικής Παθολογίας και Παιδιατρικής. Επίσης περιελάβανε 942 θέσεις Β’ Κατηγορίας πάλι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), κλάδων/ειδικοτήτων Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Διοικητικού – Οικονομικού και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) θέσεις κλάδου, επισκεπτών-τριών Υγείας, 993 θέσεων.

Όμως, η εν λόγω προκήρυξη, απευθύνεται αμιγώς σε υποψηφίους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αποκλείοντας εμμέσως τους υποψηφίους πτυχιούχους τεχνολογικής εκπαίδευσης, στους οποίους δίνει μόνο κατ’ επίφαση το δικαίωμα συμμετοχής. Παρά το γεγονός, ότι πλήθος των αποκλειόμενων υποψηφίων τεχνολογικής εκπαίδευσης κατέχουν τίτλο σπουδών με όμοιο και ταυτόσημο γνωστικό αντικείμενο με αυτό των προκηρυσσόμενων θέσεων, άρα φέρουν τα ουσιαστικά προσόντα για την αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών στις προκηρυσσόμενες θέσεις και δη στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Ειδικότερα, η προκήρυξη, ενώ απευθυνόταν και παρείχε το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για την πλήρωση των ίδιων θέσεων, τόσο σε υποψηφίους πτυχιούχους πανεπιστημιακής, όσο και σε πτυχιούχους τεχνολογικής εκπαίδευσης αδιακρίτως, εντούτοις, ορίζει εκ των προτέρων, ότι οι πτυχιούχοι της Τεχνολογικής εκπαίδευσης θα επιλεγούν για την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί από πτυχιούχους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, θέτοντας την εν λόγω κατηγορία σε διαφορετική αφετηρία κατά παράβαση των αρχών της ισότητας

Το μέλος του συλλόγου, κ. Μαριάννα Χατζηπαππά, τονίζει:

«Το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του πρώην Τ.Ε.Ι. Κρήτης απ’ το οποίο αποφοίτησα έχει ήδη τερματίσει την λειτουργία του από το 2013 μέσω του νομοσχεδίου Αθηνά, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» πτυχιούχους ενός τμήματος που πολύ απλά έχει καταργηθεί. Ο ν.4610/2019 γιγάντωσε το πρόβλημα καθότι πλέον δεν είμαστε μόνο απόφοιτοι τμήματος αλλά και ιδρύματος που έχει καταργηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στο εργασιακό όσο και στο ακαδημαϊκό επίπεδο των πτυχίων μας.

Πέραν αυτού δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα για τους Πολιτικούς Μηχανικούς Δομικών Έργων που καθιστούν την εργασία μας ακόμα δυσκολότερη. Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο ή συναφές  τμήμα στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και σε κανένα άλλο Πανεπιστημιακό ίδρυμα σε όλη την Κρήτη

Το μέλος του συλλόγου, κ. Ασπασία Μαμαλάκη, αναφέρει:

«Το τμήμα μηχανικών φυσικών πόρων & περιβάλλοντος απ’ το οποίο αποφοίτησα, εξ’ ιδρύσεως του έως και την μετονομασία του Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε ΕΛΜΕΠΑ δεν είχε εργασιακά δικαιώματα αναγνωρισμένα με ΦΕΚ με αποτέλεσμα χιλιάδες πτυχιούχοι του εν λόγω τμήματος να αδυνατούμε να ασκήσουμε το επάγγελμά το οποίο σπουδάσαμε. Το ζήτημα διογκώθηκε με την μετονομασία του ιδρύματος σε ΕΛΜΕΠΑ και του τμήματος σε Χημικών Μηχανικών καθότι ο πρώην υφυπουργός παιδείας κ.Βασίλειος Διγαλάκης έκρινε πως το αντικείμενο αυτό καλύπτεται από αντίστοιχο τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης και συνεπώς έπρεπε το αντίστοιχο τμήμα στο ΕΛΜΕΠΑ να καταργηθεί αποκόπτοντας μας οποιαδήποτε διαδικασία διεκδίκησης για θέσπιση διαδικασιών αντιστοίχισης ή ισοτίμησης των πτυχίων μας. Παρόλο το αξιόλογο ερευνητικό έργο που παρήγαγε το τμήμα, σε νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια, το περιβάλλον και τη γενικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων αυτό έκλεισε άρδην και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι για τους αποφοίτους του

Το μέλος του συλλόγου, κ. Αριστομένης Κάργατζης, τονίζει:

«Όπως έχουν αναφέρει οι συνάδελφοι τεχνολόγοι, απ’ την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. έως και την κατάργηση αυτών το 2019 οι απόφοιτοι των σχολών μηχανικών όπως και των μηχανολόγων μηχανικών Τ.Ε. δεν έχουν αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν επιπέδου υπομηχανικού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κατάργηση των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι σίγουρα ανησυχητικά τόσο για το επαγγελματικό αλλά και για το ακαδημαϊκό μας μέλλον

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις