28.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Στα Χανιά το 13ο Ετήσιο Συνέδριο Σχετικιστικής Κβαντικής Πληροφορίας

Ημερομηνία:

Το 13ο Ετήσιο Συνέδριο Σχετικιστικής Κβαντικής Πληροφορίας (13th Annual Conference on Relativistic Quantum Information – North, RQI-N) διεξάγεται φέτος στα Χανιά από 17 έως 21 Ιουλίου 2023.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Σχετικιστικής Κβαντικής Πληροφορίας (International Society for Relativistic Quantum Information) σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς πρόκειται να φιλοξενηθεί στους χώρους του Κτιρίου Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη.

Όπως ανακοινώθηκε «επιπρόσθετα, ο ένας εκ των δύο συν-προέδρων του συνεδρίου είναι ο πρόσφατα αφυπηρετήσας Καθ. Δημοσθένης Έλληνας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος έχει ενεργή ερευνητική δράση στην περιοχή της Κβαντικής Πληροφορίας.
Το συνέδριο RQI διεξάγεται πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πολυετή ιστορία του. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το συνέδριο RQI-N που αντιστοιχεί στο βόρειο ημισφαίριο (North) της υφηλίου, καθώς υπάρχει και η παράλληλη ετήσια διοργάνωση RQI-S που διεξάγεται στο νότιο ημισφαίριο (South).

Τι είναι η Σχετικιστική Κβαντική Πληροφορία;

Η κβαντική θεωρία πληροφοριών είναι μια γενίκευση της κλασικής θεωρίας πληροφοριών στον κβαντικό κόσμο. Προέκυψε από την κβαντική θεωρία, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν ελεγχόμενες και ακριβείς μετρήσεις σε σωματίδια σε επίπεδο ατόμου. Η θεωρία της κβαντικής πληροφορίας συζητείται κυρίως από την άποψη της μη σχετικιστικής κβαντικής μηχανικής. Ένας σημαντικός στόχος της έρευνας RQI είναι να τοποθετήσει βασικές έννοιες κβαντικής πληροφορίας μέσα στο πιο θεμελιώδες πλαίσιο της σχετικιστικής φυσικής.

Η κβαντική θεωρία και η γενική σχετικότητα είναι οι θεμελιώδεις θεωρίες της σύγχρονης φυσικής, και οι δύο καταξιωμένες στους τομείς τους. Ωστόσο, φαίνεται να είναι ασύμβατες, καθώς οι μαθηματικές δομές και οι εννοιολογικές τους βάσεις είναι πολύ διαφορετικές. Συνεπώς, μια ενοποιητική θεωρία κρίνεται απαραίτητη. Μακροπρόθεσμα, η ενσωμάτωση κβαντικών πληροφοριών στη σχετικιστική φυσική μπορεί να οδηγήσει σε νέες γνώσεις για τη φυσική της μαύρης τρύπας, την κοσμολογία και πολλές προσεγγίσεις της κβαντικής βαρύτητας.

Η έρευνα στην Σχετικιστική Κβαντική Πληροφορία είναι ένα πολυεπιστημονικό πεδίο, καθώς συνδυάζει έννοιες και μεθόδους από τη γενική και ειδική σχετικότητα, την κβαντική και ατομική οπτική, την κβαντική θεωρία πληροφοριών, την κβαντική βαρύτητα και τις κβαντικές θεμελιώδεις αρχές. Το αντικείμενό της εκτείνεται από τη θεμελιώδη φυσική, μέχρι τα πειράματα αιχμής που δοκιμάζουν τα όρια των σημερινών θεμελιωδών θεωριών και τις εφαρμογές των κβαντικών και διαστημικών τεχνολογιών»

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφράγιση και νέου γυμναστηρίου κατόπιν φορολογικού ελέγχου υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στα Χανιά

Σε συνέχεια των ελέγχων που διεξήγαγαν συνεργεία της Α.Α.Δ.Ε. σε...

Οι Ευελπίδες και οι συνέπειες του αναγκαστικού νόμου της 9ης Μαΐου 1941

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΕΠΕΙΔΉ Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν « 9/5/41 από...

Επίσκεψη υπ. Ευρωβουλεύτριας Νέας Αριστεράς Μαρίας Καραμεσίνη σε Εργατικό Κέντρο και ΔΥΠΑ

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Μαρία Καραμεσίνη στο...