Στα Χανιά το 35ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Κανένα σχόλιο

Πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίουστα Χανιά  το 35οΣυνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδαςμε θέμα«Ο Κινηματογράφος στην Εκπαίδευση». Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης / Cine-Ιστορίες(Κινηματογραφική Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Περιλαμβάνει Προβολές, Αφιερώματα, Τιμητικές Εκδηλώσεις,Εισηγήσεις, Ομιλίες και Συζητήσεις, Παρουσιάσεις βιβλίων, Εκθέσεις, Ξεναγήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται   στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Νέο ΑρχαιολογικόΜουσείο Χανίων, το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίωνκαι τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Οι Προσυνεδριακές Προβολές περιλαμβάνουν τις ταινίες Ο βασιλιάς των μασκών,Ο Ψύλλος, Τo δέντρο που πληγώναμεκαι Το σκασιαρχείο και οι Προβολές για την Εκπαιδευτική Κοινότητα τις ταινίες Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς,Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι;, Βύρωνας  – Μνήμες και μαρτυρίες, Άγνωστοι Αρχαιολογικοί Χώροι του Νομού Ηλείας. Επίσης, περιλαμβάνονται προβολές μαθητικών ταινιών από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

"Sponsored links"

Οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου ξεκινούν την Παρασκευή 21/10/2022 και περιλαμβάνουν προβολήτης ταινίας Νίκος Καζαντζάκης – Ακροβάτηςπάνω από το χάος του Λευτέρη Χαρωνίτη,παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου ΣκυλλάκουΕλληνική κριτική &ελληνικός κινηματογράφοςΠροσεγγίσεις, πρόσωπα & ντοκουμέντα,Τόμος Α’ 1925-1975 (έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, 2022, ομιλητές: Χρήστος Σκυλλάκος,Βασίλης Κεχαγιάς και Νίνος Φένεκ Μικελίδης), χαιρετισμούς από τους Λίζα Λινάρδου, στέλεχος του Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ΝικόλαοΚαλογερή, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, Δήμαρχο Χανίων,Γιάννη Αντωνογιαννάκη, ΠρόεδροΒενιζέλειου Ωδείου Χανίων, Ματθαίο Φραντζεσκάκη, Διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και Δημήτρη Καλαντίδη, πρόεδροτης Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και τιμητικές εκδηλώσεις:

Για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίωνκαι τον διευθυντή του Ματθαίο Φραντζεσκάκη, με ομιλητές τουςΔημήτρη Σπύρουκαι Δημήτρη Παπαδόπουλο,

Για τις Κινηματογραφικές Λέσχεςκαι τους Θερινούς Κινηματογράφους των Χανίων, με ομιλητές τουςΓιάννη Γιαννακάκη, Αντιδήμαρχο Χανίων και Λευτέρη Λαμπράκη, Ηθοποιό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή εκθέσεων Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων  και Επιμελητή εκδόσεων «Πυξίδα της Πόλης»,

Για τονΔιευθυντή ΦωτογραφίαςΆρη Σταύρου με ομιλητές τουςΝίνο Φένεκ Μικελίδηκαι Γιάννη Σολδάτο.

Τέλος, θα απονεμηθούν διπλώματα στους Λεωνίδα Κακάρογλου, Ειρήνη Καλφάκη, Γιάννη Μαζοκοπάκη, Κώστα ΜαυρακάκηκαιΚώστα Οικονομάκη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται το Σάββατο 22/10/2022. Περιλαμβάνουν εισηγήσεις για τον«Κινηματογράφο στην Εκπαίδευση»από τουςΣτάθη Βαλούκο(«Ο δημιουργικός Ηνίοχος. Η άσκηση της φαντασίας και η χρήση της τεχνικής στη διδασκαλία του κινηματογράφου»), Δημήτρη Παπαδόπουλο(«Η κινηματογραφική εκπαίδευση ως καλλιτεχνική, πολιτιστική και παιδαγωγική πρακτική στο πλαίσιο της τυπικής και μη τυπικης εκπαίδευσης. Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές»), Νικόλαο ΑλέτραSchoolmovies: Αναζητώντας την εκπαίδευση από τη ζούγκλα του μαυροπίνακα έως τα βουνά του Κουρδιστάν»), Αντώνη Κόκκινο(«Το “φάντασμα” και άλλες ιστορίες από την κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα»), Δημήτρη Σπύρου(«Τα πρώτα βήματα της φιλμοκατασκευής στα σχολεία της Ελλάδας»και προβολή της μικρού μήκους ταινίαςΑμάρτησα για την ΤΙΒί μου του Νεανικού Πλάνου και του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, 1997), Ματθαίο Φραντζεσκάκη, Χαρά Ανδρεάδου  και Σταύρο Γρόσδο(«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στην Εκπαίδευση» καιπροβολή της μικρού μήκους ταινίας Ταναΐς – «Και τα λουκέτα δεν άνοιξαν ποτέ»  των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας, 2019), Ειρήνη Δελιδάκηκαι Μαρία Παπασωτήρη(«Ένα κάδρο, χίλιες δράσεις! Μια εκπαιδευτική περιπλάνηση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης»), Λίνα Μυλωνάκη(«Χτίζοντας συνέργειες στην κινηματογραφική εκπαίδευση: Το παράδειγμα του FilmOfficeτης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»)και Θεοδώρα Μαλλιαρού(«Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συναντά τα σχολεία: Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία (ΟΠΣ5074743), ΕΣΠΑ 2014-2020»).

Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα  της ταινίαςΘ. Αγγελόπουλος – Ν.Παναγιωτόπουλος, ο καθένας και η μουσική τουτων Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου (2022, ομιλητής: Χρήστος Σκυλλάκος).Θα υπάρξουν παρεμβάσεις και συζήτηση.

Το 35οΣυνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή 23/10/2022με τιμητική εκδήλωση για τον Σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη. Μιλούν για τον σκηνοθέτη και το έργο του οιΓιώργος Νικολακάκης, Γιώργος Μηλιώνης και Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Επίσης, θα παρουσιάσουν το βιβλίο τουΜνήμες…και σκέψεις σκόρπιες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο(Σύγχρονη Εποχή, 2021).

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας «“Το βλέμμα της αιωνιότητας” του Ηλία Μπουργιώτη – Μια έκθεση, αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο»(Επιμέλεια:Λευτέρης Λαμπράκης) καιη έκθεση«Κινούμενες εικόνες. Τεκμήρια από την προϊστορία και την ιστορία του κινηματογράφου»(Συλλογή – Επιμέλεια:Λευτέρης Λαμπράκης) και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις εκθέσειςαπό τους Ηλία Μπουργιώτη και Λευτέρη Λαμπράκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από τον Γιάννη Γιαννακάκηκαι στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

"Sponsored links"

Οι διοργανωτές και οι συνδιοργανωτές του 35ου Συνεδρίου ευχαριστούν  θερμάτις ΑΝΕΚ LINESκαι BLUESTARFERRIES για τη χορηγία μεταφοράς, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live