20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Στην Καλαμάτα η ταινία του “Λυχνοστάτη” για την Κρητική Μαντινάδα

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας προβάλλεται σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.30 στο Αμφιθέατρο «Θοδ. Αγγελόπουλος» (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας) η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Πεταλούδες στον ουρανό: οι κρητικές μαντινάδες». H ταινία, συμπαραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου «Λυχνοστάτης» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαρκάκη, διευθυντή του Μουσείου, έχει ήδη διακριθεί με 2 αργυρά βραβεία στα Διεθνή Φεστιβάλ ΑVICOM (Boυδαπέστη 2021) και SPOTLIGHT Documentary (Ατλάντα 2022) ενώ έχει προβληθεί πέρυσι και στα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ARCHEOFILM Φλωρεντίας και Χανίων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους διοργανώνεται στην Καλαμάτα από 27 έως 30 Ιανουαρίου του 2023 και περιλαμβάνει 90 ταινίες, εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχίζοντας έτσι τη μακρά παράδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Γιαλαύτης μαντινάδα ντοκιμαντέρ ταινία λυχνοστάτης Καλαμάτα Λαγουδιανάκης

Υπενθυμίζεται ότι στην ταινία «Πεταλούδες στον ουρανό» μιλούν για τη μαντινάδα ως ποιητική φόρμα καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας και μετάδοσής της, οι γνωστοί ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, τραγουδιστές και μαντιναδολόγοι : Eρατ. Καψωμένος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργ. Μαρκάκης, Κωστ. Λαγουδιανάκης και Αριστ. Χαιρέτης (Γιαλαύτης). Η ταινία – που έχει διάρκεια 16’ – ενσωματώνει και αποσπάσματα από προγενέστερες ταινίες των Μ. Ταξειδαράκη, Κ. Χαριτάκη και Στ. Ψυλλάκη, ενώ παράλληλα αποτελεί συνοδευτικό υλικό του φακέλου για τη μαντινάδα που έχει συνταχθεί από το Μουσείο και έχει υποβληθεί φέτος για εγγραφή στον εθνικό κατάλογο άυλης κληρονομιάς.

Πεταλούδες στον ουρανό: οι κρητικές μαντινάδες_Butterflies in the skies_Trailer from Μουσείο “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ” on Vimeo.

Oλόκληρη η ταινία είναι διαθέσιμη για λίγες μέρες, στο σύνδεσμο του Φεστιβάλ: https://peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/events-list/educational_doc/345

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Αυτός ο ρόλος ήθελε Ελένη Παπαδάκη» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό...

Σεμινάρια αλιευτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τα σεμινάρια Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε...