14.8 C
Chania
Sunday, December 1, 2024

Στην Κρήτη επέστρεψε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος Γρινιεζάκης – Ποιες οι θέσεις του για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ημερομηνία:

Στην Κρήτη βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Ο 51χρονος κρητικός Ιεράρχης, λένε οι πληροφορίες, για το διάστημα που θα παραμείνει στην Κρήτη διαμένει στο κελί που διατηρούσε στη Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη όπου είχε χειροτονηθεί αρχιμανδρίτης.

Ο Μακάριος Γρινιεζάκης θεωρείται χαρισματικός Ιεράρχης, με λαμπρές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Χάρβαντ και με σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Από το 2008 του είχε απονεμηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το οφίκιο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι, ενώ έχει υπηρετήσει ως διάκονος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Εκκλησία και Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο λόγος του έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον και είναι αξιοσημείωτος, όπως συνέβη και στην πρόσφατη ομιλία του από το βήμα του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα:

«Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές», το οποίο έγινε στην Αθήνα, υπό τη διοργάνωση της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τόνισε ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία και η Θεολογία οφείλουν να μελετήσουν επισταμένως τις εξελίξεις που συνδέονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, να αποκτήσουν  λόγο και ρόλο στην εν εξελίξει συζήτηση περί της οριοθετήσεώς της, αλλά συγχρόνως να προσεγγίζουν  δίχως στείρα άρνηση και φοβικότητα την επιστήμη και τα επιτεύγματά της.

Ο 51χρονος Ιεράρχης ανέλυσε το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία». Σύμφωνα με τον «Νέο Κόσμο» εστίασε στην Πατερική σκέψη και θεολογία και επιχείρησε να ανιχνεύσει τον όρο «νους», παράγωγο του οποίου αποτελεί η «νοημοσύνη» και, επομένως, και η «τεχνητή νοημοσύνη».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κατέστησε σαφές πως, σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία και η Θεολογία πρέπει να τηρούν όχι απορριπτική, αλλά κριτική και διαλεκτική στάση, απέναντι στο όποιο τεχνολογικό επίτευγμα, όσο ακραίο και αν φαντάζει. «Καθώς η συζήτηση για την οριοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει μόλις ανοίξει και τα όποια νομοθετήματα θα αναθεωρούνται και θα εκσυγχρονίζονται διαρκώς», υπογράμμισε, «είναι αδήριτη ανάγκη η Εκκλησία μας να ενημερωθεί πρωτίστως και, κατόπιν, να αποκτήσει λόγο και ρόλο προς όφελος  του κοινού καλού και για την προάσπιση της ζωής, ασφάλειας, ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ιδιοπροσωπίας του ανθρώπου».

Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας θα παραβρεθεί και στο Β’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, με το γενικό θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξος Εκκλησία», οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την 1η Δεκεμβρίου.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ