Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Αγώνα της Κρήτης” οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μεταπηδούν από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα των European Conservatives and Reformists σε αυτή των Europe of Freedom and Direct Democracy όπου κυρίαρχο είναι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Φάραντζ.
Στη συγκεκριμένη ομάδα εντάσσονται και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και ίσως δεν είναι τυχαία η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος με τον Ιταλό πρόεδρο του Κίνηματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλλο, τον Βρετανό ευρωβουλευτή, αρχηγό του UK Independence Party και ηγέτη της πολιτικής ομάδας EFDD (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νάιτζελ Φάρατζ, τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας και συνιδρυτή του Civic Democratic Party, Βάκλαβ Κλάους και τον Γάλλο βουλευτή και αρχηγό του κόμματος Ορθια η Γαλλία, Νικολά Ντυπόν-Ενιάν.
Ποια είναι η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
Να σημειώσουμε ότι οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (Ε.Σ.Μ.) στην οποία ήταν ενταγμένοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (αγγλ. European Conservatives and Reformists, γαλλ.Conservateurs et réformistes européens) είναι μία συντηρητική, αντι-φεντεραλιστική και ευρωσκεπτικιστική πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει, αυτή τη στιγμή, 71 ευρωβουλευτές στην κοινοβουλευτική της ομάδα, καθιστώντας την ως την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η πολιτική ομάδα ιδρύθηκε ύστερα από τις ευρωεκλογές του 2009, ενώ βασίζεται στο Κίνημα για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. Τα μεγαλύτερα κόμματα που απαρτίζουν την ομάδα είναι το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα κόμματα Νόμος και Δικαιοσύνη και Η Πολωνία Έρχεται Πρώτη της Πολωνίας και το Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Τσεχίας. Τα περισσότερα από τα κόμματα-μέλη της πολιτικής ομάδας προέρχονται από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών που ήταν ενσωματωμένη στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από την πολιτική ομάδα Ένωση για μια Ευρώπη των Εθνών.
Τι θα κάνει ο Νότης Μαριάς;
Ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πλέον, με την αλλαγή ομάδας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα χάσει τη θέση αυτή.
Όλοι τώρα περιμένουν την αντίδραση του Νότη Μαριά ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι είναι και ο μοναδικός ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι πριν λίγες ημέρες συνάντηση με τον Μπέπε Γκρίλο είχε και ο Νότης Μαριάς.
Ποια θα είναι η ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας;
Η ομάδα στην οποία εντάσσονται πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (αγγλ. Europe of Freedom and Direct Democracy, γαλλ.Europe de la liberté et de la démocratie directe) είναι μία δεξιά ευρωσκεπτικιστική πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η πολιτική ομάδα ιδρύθηκε ύστερα από τις Ευρωεκλογές του 2009, ενώ αποτελείται από κόμματα που συμμετείχαν στις παλαιότερες πολιτικές ομάδες Ανεξαρτησία/Δημοκρατία και Ένωση για μια Ευρώπη των Εθνών, οι οποίες υπήρχαν στο Κοινοβούλιο που συντέθηκε ύστερα από τις Ευρωεκλογές του 2004.
Η ομάδα αποτελείται από 7 κόμματα, με τα μεγαλύτερα από αυτά να είναι το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείουμε 24 έδρες και το Ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 17, ενώ συμμετέχει σε αυτή και ένας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. Η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι η πιο εχθρική από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ιδεολογικά, θεωρείται ότι ανήκει στα δεξιά, προς ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος.
Πώς οδηγήθηκε στη διάλυση στις 16 Οκτωβρίου
Να υπενθυμίσουμε ότι προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, που ήταν υπό την ηγεσία του Βρετανού Nigel Farage, είχε διαλυθεί ύστερα από την αποχώρηση της Λετονής ευρωβουλευτού Iveta Gricule.
Από τον Ιούνιο, η ομάδα είχε 48 ευρωβουλευτές, αύξηση 17 εδρών συγκριτικά με το προηγούμενο Κοινοβούλιο. Οι πολιτικές ομάδες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον 6 κράτη μέλη. Η εν λόγω ομάδα διαλύθηκε διότι μετά την αποχώρηση της Λετονής Ευρωβουλευτού, είχε μόλις 6 κράτη μέλη.
Την εκβίασαν οι «φεντεραλιστές»
Τότε με ανακοίνωσή της ευρωομάδας Ευρώπη για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία, έκανε λόγο για εκβιασμό και ωμή παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωβουλής, Martin Schulz.
«Η κα Grigule υπέγραψε την παραίτησή της στο γραφείο του Προέδρου της Ευρωβουλής, Martin Schulz, αυτό το πρωί», αναφέρει, προσθέτοντας ότι είπε στον Γενικό Γραμματέα της Ευρώπης για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία «έπρεπε να το κάνω για να εκλεγώ».
Με τη διάλυσή της, πέρα της ευρωχρηματοδότησης, στερεί από τα άλλα 47 μέλη της ευρω-ομάδας τη χρηματοδότηση, την πρόσβαση σε θέσεις στις επιτροπές και άλλα οφέλη που έχει ένας ευρωβουλευτής όταν ανήκει σε μια αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα.
Απέφυγε τη διάλυση με συμμετοχή πολωνικού κόμματος, ισχυροποιείται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Όμως τίποτα απ όλα αυτά δε συνέβη αφού στις 20 Οκτωβρίου ο Πολωνός ευρωβουλευτής Robert Iwaszkiewicz από το κόμμα Congresss of the New Right (KNP) αποφάσισε να ενταχθεί κι έτσι να αποφευχθεί η διάλυση της ομάδας. Σύμφωνα με εφημερίδες από την Πολωνία υπήρξε συμφωνία μεταξύ UKIP, του κόμματος του Φάραντζ, και του ΚΝP.
Σήμερα, με την ένταξη και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πλέον η ευρωομάδα Ευρώπη για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία έχει κόμματα από 8 χώρες και δεν κινδυνεύει με διάλυση.
Με πληροφορίες από euractiv.br, wikipedia.org