23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στην παγίδα απειλής χρεωκοπίας ξανά οι ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Είναι ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε, προειδοποιεί το CNN, εξηγώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν σε ένα σημείο όπου η εσωτερική πολιτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά κύματα σοκ στο εξωτερικό και ο υπόλοιπος κόσμος να παρακολουθεί νευρικά χωρίς να μπορεί να αντιδράσεις.

Κάθε δύο χρόνια η αμερικανική οικονομία βρίσκεται μπροστά στην παγίδα της απειλής της χρεωκοπίας, κάτι που -και μόνο η ιδέα πως μπορεί να συμβεί- προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές σε όλο τον κόσμο. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιοδικά ζητά από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους, δηλαδή το όριο του ποσού που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση. Συνήθως δεν πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά τα τελευταία χρόνια, όταν οι ρεπουμπλικάνοι είχαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο βρισκόταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, οι ρεπουμπλικάνοι για να δώσουν το ΟΚ για αύξηση του ορίου δανεισμού  απαιτούσαν μαζική μείωση δαπανών.

Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν εξασφαλίσει το ΟΚ των ρεπουμπλικάνων για να ανέβει το όριο δανεισμού μέχρι το καλοκαίρι, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστό και δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της- δηλαδή, μεταξύ άλλων, ούτε συντάξεις, ούτε αποζημιώσεις στους βετεράνους. Το αμερικανικό χρέος θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή χρηματοπιστωτικά εργαλεία στον κόσμο, αλλά οι επενδυτές μπορεί ν΄ αρχίσουν να φεύγουν κι αυτό θα προκαλέσει κρίση στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Δεδομένων των τρομερών συνεπειών μίας χρεωκοπίας, ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τους ρεπουμπλικάνους να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού το ταχύτερο δυνατό και μάλιστα χωρίς όρους. Όμως ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, υπό την πίεση της ακροδεξιάς πτέρυγας των ρεπουμπλικάνων από τους οποίους εξαρτάται, κάλεσε τον πρόεδρο να συζητήσει σημαντικές μειώσεις δαπανών για να προχωρήσει η διαδικασία. Έτσι η κατάσταση οδηγείται σε ένα αδιέξοδο.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει στο όριο δαπανών και η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν παίρνει έκτακτα μέτρα για να δώσει λίγο χρόνο στον πρόεδρο Μπάιντεν για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση με το κογκρέσο. Αλλά ο κίνδυνος είναι ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν επικίνδυνα στο χείλος του γκρεμού.

Οι ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, γιατί μεταξύ άλλων υποσχέθηκαν μείωση των εκρηκτικών δαπανών που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Όμως θα μπορούσαν να βρεθούν τρόποι μείωσης των δαπανών χωρίς να παίζεται αυτό το παιχνίδι της ρωσικής ρουλέτας με την οικονομία, σημειώνει το CNN, υπενθυμίζοντας ότι είναι αναγκαία η αύξηση του ορίου δανεισμού ώστε να εξυπηρετηθούν ειλημμένες υποχρεώσεις.

Εξάλλου μεγάλο μέρος του χρέους των ΗΠΑ, που φτάνει στα 31,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, συσσωρεύτηκε από ρεπουμπλικάνους προέδρους, εκ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όπως έλεγε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον ΜακΚέιν, ξόδευε σαν μεθυσμένος ναύτης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...