Στη Βουλή από τον Π. Πολάκη η ανάγκη ενίσχυσης και προστασίας της Δημοτικής εταιρείας πάρκινγκ Α.Ε. ΚΥΔΩΝ

Κανένα σχόλιο

Με δελτίο τύπου του ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης αναφέρει ότι μετά από την πλήρη τεκμηρίωση που του παρείχε ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική ΑΕ “ΚΥΔΩΝ” (δημοτικό parking), κατέθεσε σήμερα το πρωί σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, ενισχύοντας το δίκαιο αίτημα του Δήμου και της δημοτικής ΑΕ για ενίσχυση και προστασία των μισθών και δικαιωμάτων των υπαλλήλων της επιχείρησης και της εν γένει λειτουργίας της.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, η επιχείρηση εδώ και πολύ καιρό στερείται εσόδων λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ τίποτα δεν προβλέπεται στις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης. Η ερώτηση αναφέρεται και σε όλες τις μονομετοχικές δημοτικές ΑΕ της χώρας που έχουν το ίδιο πρόβλημα και ο ΚΑΔ τους συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύονται…

Αναρωτιέται ο κ. Πολάκης:

"Sponsored links"

“Οι υπόλοιποι (και κυβερνητικοί) Βουλευτές Χανίων θα αρθρώσουν λόγο ή γιαυτούς είναι απλά Δευτέρα…;”

Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι τέσσερις (4) Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ (Μαμουλάκης, Ηγουμενίδης, Βαρδάκης και Θραψανιώτης), καθώς και ο Τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης…:

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

κ.κ. Υπουργοί,

Η ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε. είναι Μονομετοχική Δημοτική Επιχείρηση (Α.Ε) με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Χανίων η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί δυνάμει του άρθρου 266 Ν.3463/2006 όπως ισχύει. Έχει στην κατοχή της και λειτουργεί 5οροφο σταθμό αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης και εμφανίζει θετικά οικονομικά στοιχεία επί σειρά ετών.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, αφενός η επιχείρηση έχει υποστεί τεράστια πτώση του τζίρου της (άνω του 80-90%) από τις Αρχές Μαρτίου 2020 και αφετέρου μετά την πρόσφατη επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, αναγκάζεται να λειτουργεί μόνο τα υπόγεια του σταθμού, τα οποία εξυπηρετούν τους μόνιμους πελάτες της (μηνιαία στάθμευση).

Ένεκα της νομικής μορφής της εταιρείας ως Α.Ε. – Ν.Π.Ι.Δ., η επιχείρηση έχει ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο για τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων με βάση το ν. 4354/2015 (αρθρ. 7.) και ως εκ τούτου υποχρεούται να διαχειρίζεται/ενεργεί όλες τις πληρωμές μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ). Δεδομένου ότι δεν παράγονται πλέον έσοδα, αδυνατεί να καταβάλλει μισθούς, εισφορές και κρατήσεις για τις τρέχουσες μισθοδοσίες, ενώ η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους αμέσως επόμενους μήνες. Να σημειωθεί επίσης, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο για αυτές τις δημοτικές επιχειρήσεις, οποιαδήποτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή τραπεζικός δανεισμός, δεν μπορεί να γίνει για κάλυψη λειτουργικών αναγκών παρά μόνο για επενδυτικούς σκοπούς.

Με βάση τα προαναφερόμενα και λόγω των εξαιρετικά εκτάκτων αναγκών, είναι επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις αυτής της μορφής με ΚΑΔ που ανήκει στους κλάδους που πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων (όπως και της «ΚΥΔΩΝ ΑΕ»: ΚΑΔ 52212403 – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ), να επιτραπεί προσωρινά η δυνατότητα χρηματοδότησης, τουλάχιστον του μισθολογικού τους κόστους, είτε από τον μοναδικό μέτοχο (Δήμο) είτε από άλλη δημόσια πηγή. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει και σχετική πρόνοια για τις κρατήσεις και εισφορές των δύο (2) προηγούμενων αλλά και επόμενων μηνών. Για το λόγο αυτό, με επιστολή του Δημάρχου Χανίων της 30-04-2020 προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, ζητήθηκε η ένταξη και των Δημοτικών ΑΕ στην ΠΝΠ της 30-03-2020. Με την ίδια επιστολή μάλιστα, εστάλη κείμενο προτεινόμενης τροπολογίας του άρθρου 43 παράγραφος 5α της ΠΝΠ.

Επειδή, η επιχείρηση ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε (αλλά και οι υπόλοιπες Δημοτικές επιχειρήσεις αυτής της μορφής) δεν μπορεί να δηλώσει αναστολή λειτουργίας με βάση την πρόσφατη ΠΝΠ και άρα ούτε το προσωπικό μπορεί να αποζημιωθεί.

"Sponsored links"

Επειδή, δυνάμει του νομικού καθεστώτος της εταιρείας (Δημοτική επιχείρηση – Α.Ε αλλά όχι κοινωφελής), με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος Χανίων δεν μπορεί να τη χρηματοδοτήσει έκτακτα, ούτε μπορεί να υπάρξει κονδύλι στον προϋπολογισμό του Δήμου για την ενίσχυση του μισθολογικού της κόστους.

Επειδή, σε σχετικές επικοινωνίες που είχαν οι υπεύθυνοι τη επιχείρησης και του Δήμου με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η απάντηση από την ΕΑΠ ήταν ότι δεν έχουν μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα να αναζητούν τις καθορισμένες εισφορές και κρατήσεις στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στα τέλη κάθε μήνα.

Επειδή, κάθε μέρα που περνάει είναι πολύτιμη για την επιβίωση των, υπό κανονικές συνθήκες, υγιών Δημοτικών Α.Ε. όπως η ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε., ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία νομοθετική πρωτοβουλία (ή έστω εξαγγελία) για τις Δημοτικές επιχειρήσεις αυτής της μορφής, που όπως είναι φυσικό έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Τι σκοπεύετε να πράξετε άμεσα προκειμένου να προβλεφθεί λόγω Κορωνοϊού, η δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης των Δημοτικών Α.Ε από τον εκάστοτε Δήμο όπου ανήκουν, ώστε να καλυφθεί το μισθολογικό κόστος και οι λοιπές έκτακτες δαπάνες (προστατευτικός εξοπλισμός, απολυμάνσεις κ.α.);

Θα μεριμνήσετε άμεσα για τη συμπλήρωση της σχετικής ΠΝΠ με τροπολογία που θα προβλέπει την αναβολή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων μέσω ΕΑΠ, για τις εν λόγω Δημοτικές Α.Ε., για το διάστημα που είναι σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παύλος Πολάκης
Σωκράτης Βαρδάκης
Νίκος Ηγουμενίδης
Μανόλης Θραψανιώτης
Χαράλαμπος Μαμουλάκης
Χρήστος Σπίρτζης

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live