28.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Ημερομηνία:

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης σχετικά με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρε στο Λόφο Καστέλι στα Χανιά.

Αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:

Αποτελεί πρόκληση για τη χανιώτικη κοινωνία η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Πρυτανικής Αρχής του Πολυτεχνείου να συνεχίζεται να σχεδιάζεται και να υλοποιείται η παράδοση στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο των χαρακτηρισμένων ως νεότερου μνημείου (ΦΕΚ-50/ΑΑΠ/2018) κτιρίων της V Μεραρχίας στον λόφο Καστελλίου Χανίων, εξέλιξη στην οποία έχει εναντιωθεί το σύνολο του λαού των Χανίων πολλά χρόνια τώρα.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, και η αστυνομική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε, σχετίζεται άμεσα με την προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης των κτηρίων, καθώς έγινε παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας Belvedere.

Ειδικότερα, με την με αρ. πρωτ. 34711/13-3-2024 έγκριση της Γεν. Δ/νσης Αναστήλωσης Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται άδεια δειγματοληψίας στο κτίριο, με ξεκάθαρη αναφορά ότι η έγκριση δίνεται στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης των κτιρίων σε ξενοδοχείο Α τάξης.

Τα γεγονότα δείχνουν, για ακόμα μια φορά, ότι αγνοείται πλήρως η πάνδημη θέληση του χανιώτικου λαού και της νεολαίας (φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, επιστημονικών φορέων, ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, συλλόγων των κατοίκων των Χανίων, κτλ) που διεκδικούν για χρόνια τα συγκεκριμένα κτίρια να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας της πόλης, σε αντίθεση με τον αντιλαϊκό σχεδιασμό για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο.

Αντίστοιχα το αίτημα αυτό έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (με πιο πρόσφατη την 169/3/4/2024), αλλά και στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (Γ.Π.Σ) που προβλέπει αποκλειστικά κοινωφελείς χρήσεις για τα εν λόγω κτίρια. Σημειώνεται ότι στο ισχύον Γ.Π.Σ. (που είναι δεσμευτικό μέχρι την αναθεώρησή του)δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κτιρίων για χρήσεις πέραν της εκπαίδευσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να ανακληθεί η ανωτέρω απόφαση έγκρισης εργασιών δειγματοληψίας των κτηρίων στον Λόφο Καστέλι Χανίων και να περιφρουρήσει τα εν λόγω κτίρια από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίησή τους, ώστε να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας των Χανίων, όπως άλλωστε διεκδικούν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφράγιση και νέου γυμναστηρίου κατόπιν φορολογικού ελέγχου υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στα Χανιά

Σε συνέχεια των ελέγχων που διεξήγαγαν συνεργεία της Α.Α.Δ.Ε. σε...

Οι Ευελπίδες και οι συνέπειες του αναγκαστικού νόμου της 9ης Μαΐου 1941

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΕΠΕΙΔΉ Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν « 9/5/41 από...

Επίσκεψη υπ. Ευρωβουλεύτριας Νέας Αριστεράς Μαρίας Καραμεσίνη σε Εργατικό Κέντρο και ΔΥΠΑ

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Μαρία Καραμεσίνη στο...