20.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

Στη Βουλή τα προβλήματα του ΠΑΓΝΗ

Ημερομηνία:

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αναφορικά με την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Η ερώτηση

Η συνεχιζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης,  που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των δομών ΠΦΥ και των υπόλοιπων νοσοκομείων του νησιού, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές περίπου 600 μόνιμες οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. Κραυγαλέο παράδειγμα η προκήρυξη ΑΣΕΠ του 2022, 115 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών για το ΠΑΓΝΗ, ενώ οι κενές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300 και υπηρετούν 269 νοσηλευτές με συμβάσεις (ΙΔΟΧ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι ότι στους «ήρωες» υγειονομικούς οφείλονται περίπου 20.000 μέρες ρεπό και αδειών. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, στα πλαίσια αποφυγής ράντζων, συν-νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά νοσήματα σε χειρουργικές κλινικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, ενώ μπορεί να επιφέρει και καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών. Η παιδοψυχιατρική κλινική, που είναι η μοναδική που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο,  υπολειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο τώρα, με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς και με προσωρινές μηνιαίες μετακινήσεις παιδοψυχιάτρου (διαφορετικού κάθε φορά) από την Αθήνα.  Επιπλέον, στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ συχνά ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω κλινική καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, καθώς δεν λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στο Λασίθι.

Επίσης, τρεις κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή που η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η λειτουργία του ΤΕΠ σε ημέρες που το νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε γενική εφημερία είναι επισφαλής με τον υπάρχοντα ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι τεράστιες λίστες χειρουργείου οδηγούν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών.  Χαρακτηριστικό είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία που φτάνουν στους 3997 ασθενείς, με αποτέλεσμα ασθενείς να αναγκάζονται στρέφονται στην ιδιωτικό τομέα, με ό, τι αυτό συνάγεται για το ήδη επιβαρυμένο λαϊκό εισόδημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί στο ΠΑΓΝΗ το απαιτούμενο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...