13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στη Βουλή το θέμα της αποστολής κι άλλων ελληνικών όπλων με ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ημερομηνία:

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Όστιν για νέα αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και το θέμα δεν αναμεταδίδεται από τα περισσότερα ΜΜΕ. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αναφέρει:

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα:  «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία»

Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ούτε να αποσαφηνίσει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, παρά την κατακραυγή από όλα τα κόμματα για την επικίνδυνη αυτή πολιτική που αλλάζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και θέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής. 

Έκτοτε μέχρι και σήμερα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που προέρχονται όχι μόνο από δημοσιογραφικές αλλά και από άλλες πηγές, με βάση τις όποιες φαίνεται ότι η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα, με ρυθμούς διαρκώς αυξανόμενους. Άλλωστε, το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την αποκαλυπτική δήλωση του Υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α.  Λόιντ Όστιν, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Καμία επίσημη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα και παραμένουν άγνωστες, όχι μόνο οι κατηγορίες και οι ποσότητες των όπλων που αποστέλλονται, αλλά και η διαδικασία και η νομιμότητα. Είναι αδύνατον με βάση τα γνωστά δεδομένα να διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «άχρηστα» αποθέματα οπλισμού. Κι όμως, οι πληροφορίες αναφέρονται σε μεταφορές από μεγάλες στρατιωτικές αποθήκες διαφόρων περιοχών της χώρας. 

Με βάση τα παραπάνω,

 Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό δια της Βουλής των Ελλήνων με την ευκαιρία της παρούσας Επίκαιρης Ερώτησής μου, αναφορικά με το ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική Κυβέρνηση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών;

2. Επειδή φαίνεται να ισχύουν τα παραπάνω, με βάση ποιες επίσημες αποφάσεις η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες; Έχουν υπογραφεί συμβάσεις; Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και τέλος, με βάση ποιο νομικό πλαίσιο νομιμοποιούνται αυτές οι αποστολές; 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δρίτσας Θοδωρής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ