10.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

“Αν η γνώση δηµιουργεί προβλήµατα, η άγνοια σίγουρα δεν µπορεί να τα λύσει”: 88 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα των νόμων της Ρομποτικής Ισαάκ Ασίμοφ | Φωτός + Βίντεο

Ημερομηνία:

Σαν σήμερα, στις 2 Ιανουαρίου 1920, γεννήθηκε στο Πετροβίτσι της Ρωσίας ο Ισαάκ Ασίμοφ. Πολυγραφότατος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας αλλά και επιστημονικών συγγραμμάτων, υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς του 20ου αιώνα. «Αν η γνώση δηµιουργεί προβλήµατα, η άγνοια σίγουρα δεν µπορεί να τα λύσει», είχε πει ο ίδιος.

Όταν ήταν τριών ετών, μετανάστευσε στις ΗΠΑ και πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα το 1928. Πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ενώ το 1955 έγινε καθηγητής βιοχημείας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Αρχικά έγινε γνωστός από τη στήλη του στο περιοδικό«Magazine of Fantasy and Science Fiction», όπου έγραψε για 399 τεύχη. Συμμετείχε επίσης στο επιστημονικής φαντασίας περιοδικό «Amazing Stories». Έγραψε περίπου 465 δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά περιλαμβάνονται το διήγημα «Nightfall» το οποίο επανειλημμένως έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, η πολυβραβευμένη για την τηλεοπτική της απόδοση σειρά «Γαλαξιακή αυτοκρατορία» (τιμήθηκε με το βραβείο Hugo) και η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ (Εγώ, το Ρομπότ, Έρχονται τα Ρομπότ, Σπηλιές από Ατσάλι, Ο Γυμνός Ήλιος, Τα Ρομπότ της Αυγής, Ρομπότ και Αυτοκρατορία).

Μάλιστα, στα έργα του που σχετίζονται με ρομπότ χρησιμοποιούνται οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, του οποίους επινόησε ο ίδιος. Στους κανόνες αυτούς υπακούν τα περισσότερα ρομπότ με ποζιτρονικό εγκέφαλο που εμφανίζονται στα έργα του, ενώ χρήση τους έχουν κάνει και άλλοι δημιουργοί επιστημονικής φαντασίας.

Isaac_Asimov_on_Throne

Για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας αλλά και για εκατοντάδες επιστήμονες ρομποτικής το 2015 είναι μια σημαντική χρονιά καθώς σε αυτή διαδραματίζονταν η ιστορία του Ισαάκ Ασίμοφ με τίτλο Runaround. Στο σύντομο μυθιστόρημά του ο Ρώσος συγγραφέας έθεσε τους περίφημους τρείς νόμους της ρομποτικής:

α) Ένα ρομπότ δεν μπορεί να τραυματίσει έναν άνθρωπο ή να μένει άπραγο όταν απειλείται ένας άνθρωπος.

β) Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει τις εντολές που λαμβάνει από τους ανθρώπους εκτός εάν αυτές προσκρούουν στον πρώτο νόμο.

γ) κάθε ρομπότ πρέπει να προστατεύει το εαυτό του εκτός αν αυτό οδηγεί σε παραβίαση του πρώτου και του δεύτερου νόμου.

Οι συγκεκριμένοι νόμοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για χιλιάδες επιστήμονες, (όχι μόνο από το χώρο της ρομποτικής), οι οποίοι μεγάλωσαν με τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Ασίμοφ και θέλησαν να θέσουν την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Ασίμοφ «η σύγχρονη επιστημονική φαντασία αποτελεί το μοναδικό λογοτεχνικό είδος στο οποίο θίγονται συστηματικά και συνειδητά η φύση των αλλαγών που έρχονται, οι πιθανές επιπτώσεις και οι λύσεις τους. Η επιστημονική φαντασία είναι εκείνο το λογοτεχνικό είδος το οποίο καταπιάνεται με την επίδραση της επιστημονικής προόδου στον άνθρωπο».

Τα περισσότερα από τα επιστημονικά του συγγράμματα εξηγούν επιστημονικές έννοιες με έναν ιστορικό τρόπο, πηγαίνοντας δηλαδή όσο πιο πίσω γίνεται στον χρόνο όταν η ίδια η επιστημονική έννοια ήταν στο αρχικό της στάδιο. Συχνά παρέχει διάφορα στοιχεία για τους επιστήμονες που αναφέρει (εθνικότητα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία θανάτου κα), καθώς και ετυμολογίες αλλά οδηγούς προφοράς για τεχνικούς όρους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο «Οδηγός Επιστήμης», το τρίτομο «Κατανοώντας τη Φυσική», όπως και αρκετά βιβλία του σχετικά με την αστρονομία, τα μαθηματικά, τη Βίβλο, τα έργα του Σαίξπηρ, και τη χημεία. Υπήρξε από τους ιδρυτές της Μένσα και δια βίου μέλος. Προς τιμήν του ονομάστηκε ο αστεροειδής 5020 Ασίμοφ, ένας κρατήρας στο Άρη, το περιοδικό «Η Επιστημονική Φαντασία του Ασίμοφ», ένα δημοτικό σχολείο στο Μπρούκλυν, στη Νέα Υόρκη, αλλά και το λογοτεχνικό βραβείο Ισαάκ Ασίμοφ. Έφυγε από τη ζωή στις 6 Απριλίου 1992 από κίρρωση του ήπατος και εξασθένηση της καρδιάς του, παθήσεις που επήλθαν ως συνέπειες του ιού του AIDS. Από τον ιό μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια επέμβασης στη καρδιά το 1983.

scccmafafw100

Η πιο ένδοξη λέξη

«Στην πραγματικότητα, η πιο λυπηρή εικασία που μπορώ να κάνω, είναι ότι σε μια κοινωνία αναγκαστικού ελεύθερου χρόνου, η πιο ένδοξη λέξη για τους ανθρώπους θα είναι η εργασία».

Με μία λέξη: ανεργία.

Άλλα αποφθέγματα

  • Στη ζωή, αντίθετα με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ματ.
  • Το αστείο με τις συμπτώσεις είναι ότι συμβαίνουν.
  • Το πιο θλιβερό στη ζωή αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιστήμη συγκεντρώνει γνώση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η κοινωνία αποκτά σοφία.
  • Αν η γνώση δηµιουργεί προβλήματα, η άγνοια σίγουρα δεν µπορεί να τα λύσει.
  • Το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν. (το είπε και ο Βαλερύ, αλλά ο Ασίμωφ εννοεί περισσότερο την Επιστημονική Φαντασία)
  • Ποτέ μην επιτρέπεις στα ηθικά σου «πιστεύω» να σε εμποδίζουν να κάνεις το σωστό.
  • Η πιο συναρπαστική φράση που μπορεί να ακούσεις στην επιστήμη, που να προαναγγέλλει μια ανακάλυψη, δεν είναι το «εύρηκα» αλλά περισσότερο «χμμμ… έχει γούστο!»
  • Οι λέξεις είναι ένα εντελώς ασαφές υποκατάστατο για τις μαθηματικές εξισώσεις.
  • Ο πρώτος νόμος της διαιτητικής φαίνεται να είναι ο εξής: αν έχει ωραία γεύση, σου κάνει κακό.
  • Δεν φοβάμαι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψή τους.
    (από το «Εγώ, το Ρομπότ»)

Διαβάστε πολλά παραπάνω αποφθέγματα από τον Ισαάκ Ασίμοφ πατώντας ΕΔΩ.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1CwUuU6C4pk”]

Πηγές: tvxs.gr, info-war.grgnomikologikon.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ