20.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Στη “λαιμητόμο” της ΑΑΔΕ τα Σχολικά Κυλικεία!

Ημερομηνία:

Η Ομοσπονδία Σχολικών Κυλικείων εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το ισχύον φορολογικό σύστημα στους επιχειρηματίες του κλάδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες φορολογικές διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2023, περιορίζουν σημαντικά την εργασία και το εισόδημα των κυλικείων. Η Ομοσπονδία ενημέρωσε τα αρμόδια υπουργεία για το ειδικό καθεστώς λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, επισημαίνοντας τους νόμους και τις παραμέτρους που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν οι περιορισμοί στον αριθμό των μαθητών που εξυπηρετούνται, η περιοριστική λίστα επιτρεπόμενων προϊόντων προς πώληση, η διατίμηση των προϊόντων που δεν έχει αναθεωρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, και οι περιορισμένες ημέρες εργασίας λόγω διαφόρων παραγόντων όπως απουσίες εκπαιδευτικών και καιρικά φαινόμενα. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές ζημιές και ζητά την άμεση αναθεώρηση των ισχυουσών διατάξεων.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Από το Νοέμβριο του 2023, μετά την ανακοίνωση των νέων φορολογικών διατάξεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ) ενημέρωσε αναλυτικά με υπομνήματα, όλα τα σχετικά υπουργεία, για το πολύ ειδικό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί ο κλάδος.

Ειδικότερα επισημάνθηκαν νόμοι και παράμετροι, οι οποίοι περιορίζουν την εργασία και το εισόδημα μας.

1) Εξυπηρετούμε συγκεκριμένο αριθμό ανηλίκων μαθητών για τον οποίο πληρώνουμε ανάλογο μίσθωμα στο σχολείο. Αυτονόητο είναι ότι από το κυλικείο ψωνίζει κατά μέσο όρο το 1/3 των φοιτούντων παιδιών.

2) Υπάρχει συγκεκριμένη περιοριστική λίστα με επιτρεπόμενα προϊόντα προς πώληση, η οποία είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει το εύρος των αναγκών της σχολικής κοινότητας.

3) Υπάρχει διατιμηση για τα περισσότερα από τα επιτρεπτά προϊόντα, η οποία έχει να αναθεωρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ο πληθωρισμό έχει αλλάξει ριζικά το κόστος των πρώτων υλών και λοιπών αγαθών. Σημειωτέον δε ότι δεν έχουμε μειωμένο ΦΠΑ όπως θα ήταν αυτονόητο σε διατιμημενα προϊόντα.

4) Ο μέσος όρος ημερών εργασίας πανελλαδικά δεν ξεπερνά τις 135, ενώ πολύ συχνά χάνουμε το αναμενόμενο μεροκάματο μας για πάρα πολλούς λόγους ( απουσία εκπαιδευτικών η οποία συνεπάγεται κενές ώρες σε πολλαπλά τμήματα, εκδρομές, γιορτές, συνελεύσεις εκπαιδευτικών, τοπικές γιορτές, καταλήψεις μαθητών, καιρικά φαινόμενα κλπ ). Τις ημέρες αυτές, έχουμε και ζημιά από το εμπόρευμα που δεν πωλείται ενώ έχει ετοιμαστεί. πέραν των πραγματικών ημερών, βάση της νομοθετικής διάταξης Δ4 η οποία διέπει την λειτουργία του σχολικού κυλικείου, το μέγιστο ημερών είναι 189 κι από εκεί και πέρα, βάση της παραγράφου ‘η , αφαιρούνται ημέρες ανάλογα τις συνθήκες.

5) Μεγάλη οικονομική πληγή για εμάς είναι η μη τήρηση των κανονισμών του σχολείου, όταν στην πλειοψηφία οι εξώπορτες των σχολείων παραμένουν ανοιχτές και οι μαθητές παραγγέλνουν delivery  οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει το κυλικείο. Πέραν της οικονομικής απώλειας για εμάς, προκύπτει συχνά να είναι και πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, όταν στο σχολείο μπορεί να εισέλθει το οτιδήποτε.

6) Κάθε χρόνο οι μαθητές σε όλα τα σχολεία μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το εισόδημα.

Από τον Απρίλιο του 2024 , η ΠΟΚΔΙΣ αλλά και τα 20 τοπικά σωματεία της χώρας, έκαναν την ανάλογη ενημέρωση σε κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο φορέα της κυβέρνησης. Πήραμε διαπιστεύσεις προφορικές από τον καθένα, ότι δεν πρόκειται να φορολογηθουμε άδικα.

Στις 24 Απριλίου εκδόθηκε το ΦΕΚ 2436/Β , παράγραφος 7, Γ που αναφέρει επακριβώς ότι :

“οι νέοι κωδικοί 45-46 εμπίπτουν στις διατάξεις των περί β ή δ της παραγράφου 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος…

Γ) Ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάση νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης. ” .

Για πρώτη φορά ο κλάδος κέρδισε μία μάχη και κατοχύρωσε ένα τίμιο δικαίωμα. Θεωρήσαμε ότι επιτέλους το κράτος και οι φορείς του αντιλήφθηκαν το σημαίνει ” σχολικό κυλικείο “… Αλλά…

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι εκκαθαρίσεις συναδέλφων που έγιναν ανά την Ελλάδα, δεν ξεπέρασαν τις 200 από 4000 στο σύνολο. Καθημερινά είχαμε ενημέρωση από εκατοντάδες κυλικειάρχες  οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το δικαίωμα των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, από την φοιτητική στέγαση ή το φοιτητικό επίδομα ενοικίου, από το κοινωνικό τιμολόγιο, από κδαπ, από επίδομα τέκνων και άλλα πολλά δικαιώματα τα οποία αντιστοιχούν σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανά οικογένεια.

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου ενημερωνόμαστε για την νέα εσωτερική οδηγία της ΑΑΔΕ η οποία ορίζει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των σχολικών κυλικείων σε 255 ημέρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δημοτικά) και 274 στην δευτεροβάθμια (γυμνάσια – λύκεια).

Εκτός του ότι άρχισαν από το πρώτο εικοσιτετράωρο να βγαίνουν υπέρογκες εκκαθαρίσεις, ήρθε μήνυμα σε όσους είχαν ήδη εκκαθαριστεί οι δηλώσεις τους, ότι το ποσό τους διπλασιάζεται.

Όλο αυτό λοιπόν το φορολογικό πανδαιμόνιο, μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ για οικογένειες που ζουν από πραγματικά πενιχρό εισόδημα. Κανένα οικονομικό επίδομα! Κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, ουσιαστικά. Παιδιά εκτός παιδικών σταθμών εργαζομένων ανθρώπων. Φοιτητές ανήμποροι να ανταπεξέλθουν οικονομικά και γονείς χρεωμένοι για ποσά και εργασία τα οποία ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας των μεγάλων εγκεφάλων της ΑΑΔΕ, η οποία αγνοεί το ΦΕΚ και τις λοιπές υπουργικές αποφάσεις και επίσημες απαντήσεις που έχουμε στα χέρια μας, δείχνοντας μας για άλλη μια φορά την οδό της ανέχειας ή ακόμη και της ανεργίας.

 

Δεν αιτούμαστε και δεν παρακαλάμε για ανταπόκριση. Δεν ζητάμε πλέον να καταλάβετε,  γιατί ήδη όλοι γνωρίζετε! Απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο, την δίκαιη αντιμετώπιση μας με γνώμονα την δική μας αλήθεια και όχι τα κατά τις κατά την φαντασία σας ανύπαρκτες μέρες από τον χοροχρονο.

Τέλος, όπως είναι αυτονόητο, όλοι οι συνάδελφοι με ΚΑΔ 56.29.2004 να συμπεριληφθούν στα δικαιώματα τους για τις απλές ανθρώπινες ανάγκες τους. Η καθυστέρηση των εκκαθαριστικών τους είναι υπαιτιότητα της ΑΑΔΕ και όχι δική μας. Αυτά τα χιλιάδες ευρώ που χάνουμε  , τα έχουμε πληρώσει πολλάκις.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ