23.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Στη Σούδα 2.500 αμερικανοί πεζοναύτες προερχόμενοι από την Ερυθρά Θάλασσα – Θα συμμετάσχουν στον πόλεμο στη Γάζα;

Ημερομηνία:

Στον κολπο της Σουδας στην Κρήτη βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ συμμετεχοντας στην Ομάδα Αμφίβιας Ετοιμότητας Bataan των αμερικανικών Ενοπλων Δυνάμεων.

Η Μονάδα έχει έδρα την πολιτεία της Β. Καρολίνας και θεωρείται από τις επίλεκτες των Αμερικάνων πεζοναυτών καθώς στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό πολεμικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Αποτελείται από το μηκους 257 μέτρων ελικοπτεροφόρο “USS Bataan (LHD 5)” και δυο συνοδευτικά πλοία, το αποβατικό πλοίο “USS Carter Hall (LSD 50)” και το αμφίβιο μεταφορικό πλοίο “ USS Mesa Verde (LPD 19)”.

Ολα μαζί απασχολούν προσωπικό περίπου 2.500 ατόμων.

Η Μονάδα Αναπτύχθηκε στη Σούδα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκρούοντας τις επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών Χουθι σε βάρος εμπορικών πλοίων.

Πλέον ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικης παρουσίας στην Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη στρατηγική των Αμερικανικών Ενοπλων Δυναμεων.

«Οι τελευταίοι έξι μήνες ανέδειξαν την αξία, τη χρησιμότητα και την επιχειρησιακή ευελιξία που παρέχουν μια προωθημένη Αμφίβια δύναμη και μια Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών όσον αφορά την εκστρατεία και την αντιμετώπιση κρίσεων», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντενις “Dolf” Σαμπσον, διοικητής της 26ης Εκστρατευτικής Μονάδα Πεζοναυτών.

Κατά την παραμονή τους στη Σουδα, τα μελη της “Ομάδα Αμφίβιας Ετοιμότητας” και η “26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών” θα πραγματοποιήσουν τη συνήθη συντήρηση μετά από αρκετούς μήνες κατανεμημένων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των περιοχών επιχειρήσεων του 5ου και 6ου Στόλου των ΗΠΑ, από τον Ιούλιο του 2023.

Σύμφωνα με σχετική ανακοινωση, στο πλαίσιο της παραμονής τους οι αμερικανοι πεζοναύτες θα έχουν την ευκαιρία για αναψυχή και ξεκούραση, αλλά και «να απολαύσουν την τοπική κουλτούρα στην Κρήτη».

Το αμφίβιο πολεμικό πλοίο Bataan

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναδιατάσσει την ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων του στη Μέση Ανατολή για να διατηρήσει την κυριαρχία του στην περιοχή – τώρα με το βλέμμα στραμμένο στο απώτερο μέλλον, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια περιφερειακή σύγκρουση.

Ως αμφίβιο πολεμικό πλοίο, το Bataan είναι ένα πολυώροφο πλοίο επίθεσης γεμάτο θωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικό υλικό με μια κάτω αποβάθρα που μπορεί να δεχτεί νερό για να απελευθερώσει αποβατικά σκάφη απευθείας στη θάλασσα.

Το ογκώδες αμερικανικό πολεμικό πλοίο και οι Αμερικανοί πεζοναύτες που επιβαίνουν σε αυτό, περιπολούν στα ύδατα στα ανοικτά των κοινών δυτικών ακτών του Ισραήλ, της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου, για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση μπορεί να ξεδιπλωθεί καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας απειλεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Για τα στρατεύματα της 26ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών, από το Camp Lejeune της Βόρειας Καρολίνας, το Bataan είναι το σπίτι τους για περισσότερο από έξι μήνες. Βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει πολλές από τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία από τότε που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς πυροδοτήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταφέρθηκε στη Μεσόγειο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και τώρα έχει αναπτυχθεί επ’ αόριστον, οπότε οι πεζοναύτες δεν περιμένουν να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους.

Όλος ο εξοπλισμός, όλα τα αεροσκάφη και όλο το προσωπικό του Bataan είναι ειδικά επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση των ταχέως εξελισσόμενων γεγονότων στη Μέση Ανατολή, είτε πρόκειται για την αποστολή πεζοναυτών σε κάποιο σημείο που τους χρειάζονται είτε για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών.

Μεταξύ αυτών που είναι έτοιμοι να δράσουν σε μια στιγμή είναι ομάδες επίθεσης από πλοίο σε ξηρά και θάλασσα. Το επικεφαλής πλοίο είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει ένα πλήρες απόσπασμα περίπου 4.000 Αμερικανών πεζοναυτών και ναυτών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη είχε υπάρξει ενημέρωση ότι η 26η εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών, ικανή να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις, προετοιμαζόταν για την περίπτωση που διαταχθεί να πλησιάσει το Ισραήλ για να ενισχύσει τη θέση των δυνάμεων των ΗΠΑ εκεί, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ