17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στις ΗΠΑ ο Γ. Μανιάτης για τα πετρέλαια της Κρήτης και του Ιονίου

Ημερομηνία:

Με βασικό θέμα ατζέντας την παρουσίαση των ερευνών στο Ιόνιο και στη Ν. Κρήτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μεταβαίνει την Κυριακή στις ΗΠΑ, όπου θα έχει κύκλο επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών.

Κατά την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον, ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Ερνεστ Μονίζ και την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κάθριν Νοβέλι. Oι συναντήσεις, όπως ο ίδιος ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους σε άτυπη συνάντηση, κλείστηκαν έπειτα από πρόταση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που υπεβλήθη στην ελληνική πλευρά προ διμήνου. Τον κ. Μανιάτη στο ταξίδι του στις ΗΠΑ θα συνοδεύσουν ο γ.γ. Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης και η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ Σοφία Σταματάκη, για να παρουσιάσουν από κοινού σε εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών τον γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Η παρουσίαση γίνεται λίγο πριν από τη δημοπράτηση των 20 «οικοπέδων», που θα σηματοδοτηθεί από την αναμενόμενη εντός των επόμενων ημερών δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια της Ελλάδας για αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Το ενδιαφέρον, είπε, συνεχίζεται αμείωτο και έντονο. Σημείωσε, δε, ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι μακροπρόθεσμες και στηρίζονται σε εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των τιμών σε ορίζοντα 30 και 40 χρόνων, για να καταλήξει στην ψύχραιμη άποψη «στην Ελλάδα θα συμβεί ό,τι και στις άλλες χώρες».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι εάν θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, ένας από τους συνομιλητές τον οποίο θα πρέπει να αναγνωρίσει είναι η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση». Αποκάλυψε, δε, ότι μετά τη συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου θα ακολουθήσει και τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...