Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου βάσει ερυθράς αγγελίας της Interpol – Αρνείται την έκδοσή του και κάθε εμπλοκή με εξτρεμιστικά δίκτυα
Στις φυλακές Χανίων μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας ο 54χρονος Γάλλος υπήκοος Lionel Dumont, ο οποίος συνελήφθη πριν λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, δυνάμει ερυθράς αγγελίας της Interpol. Ο κρατούμενος βρίσκεται πλέον υπό επιτήρηση και αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, το οποίο θα κρίνει το αίτημα έκδοσής του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Πρόσωπο με βαρύ παρελθόν στα διεθνή ΜΜΕ
Το όνομα του Dumont είχε απασχολήσει έντονα τον γαλλικό Τύπο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ανέφεραν παλαιότερα ρεπορτάζ της Le Monde, πρόκειται για έναν πρώην καθολικό στρατιώτη από το Ρουμπαί της Γαλλίας, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ σε ηλικία 20 ετών και –σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα– θεωρήθηκε μία από τις πρώτες περιπτώσεις Γάλλων τζιχαντιστών.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο της 5ης Δεκεμβρίου 2005, η Le Monde σημείωνε: «Ο Γάλλος ισλαμιστής Λιονέλ Ντυμόν, ένας ‘τζιχαντιστής’ που φέρεται να είναι κοντά στα δίκτυα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δικάζεται (…) για εγκλήματα που χρονολογούνται από το 1996 και αποδίδονται στη ριζοσπαστική ‘συμμορία Ρουμπαί’».
Αρνείται την έκδοσή του και κάθε σύνδεση με τρομοκρατία
Παρά το βαρύ ιστορικό που του αποδίδεται, ο Lionel Dumont αρνείται σήμερα κάθε ανάμιξη σε εξτρεμιστικές ενέργειες.
Σε δηλώσεις του στις ελληνικές Αρχές, εξέφρασε τη διαφωνία του με την έκδοση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δηλώνοντας «ψυχικά εξουθενωμένος» από την πολυετή παρακολούθηση και τη συνεχή στοχοποίησή του. Υποστήριξε ότι επιθυμεί να απομακρυνθεί από το παρελθόν του και απορρίπτει κάθε κατηγορία περί σχέσεων με διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα.
Μέχρι να αποφανθεί επίσημα το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης για την ποινική του μεταχείριση και το ενδεχόμενο της έκδοσης, ο 54χρονος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Χανίων. Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης, η οποία έχει διεθνές ενδιαφέρον και ευαισθησίες λόγω του ιστορικού του προσώπου.