Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο συμπόσιο για το ελαιόλαδο και την υγεία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στο περίφημο αμερικανικό πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή επιστημόνων, γευσιγνωστών, παραγωγών και μαγείρων από όλο τον κόσμο. Υπεύθυνοι γι’ αυτό δύο καθηγητές, ο Τάσσος Κυριακίδης από την Κύπρο και ο Βασίλης Βασιλείου από την Εύβοια.
Διαβάστε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
1. Η πιο παραγωγική χώρα στο ελαιόλαδο είναι η Ισπανία, που κατέχει το 44% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθεί η Ιταλία με 15% και η Ελλάδα με 10%. Στην Ελλάδα τυποποιείται περίπου 25% της παραγωγής, ενώ στην Ισπανία το 50% και στην Ιταλία το 80%.
2. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κατανάλωση ελαιολάδου στην Κρήτη έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 1960. Επίσης, σε έρευνα του 2018 που έγινε σε 4.000 άτομα, η αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου σχετίστηκε με την παραδοσιακή διατροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι νεότεροι καταναλώνουν όλο και λιγότερο ελαιόλαδο.
3. Η σύνδεση της πικρής γεύσης που συναντάμε στα ελαιόλαδα με τις υψηλές πολυφαινόλες και τις φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν αυτά επαληθεύεται από επιστημονικές έρευνες. Αυτό το «κάψιμο» που προκαλούν στον λαιμό τα ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας μοιάζει με το αντίστοιχο που προκαλούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ελαιοκανθάλη είναι αντιφλεγμονώδης.
4. Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι αλλάζουν τη διατροφή τους και αρχίζουν να καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο αυξάνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση λαχανικών και μειώνουν τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Παρουσιάστηκε από την Αμερικανίδα Mary Flynn, διατροφολόγο στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς.
5. Η επιστημονική ομάδα του κ. Προκόπη Μαγιάτη στη Σχολή Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατόρθωσε πρόσφατα να απομονώσει στο ελαιόλαδο Milestone την ουσία ελενολίδιο, της οποίας οι αντι-υπερτασικές ιδιότητες είναι γνωστές από τη δεκαετία του 1960. Πολλαπλές επιστημονικές έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου (τουλάχιστον 25 ml τη μέρα) μπορεί να μειώσει την ανάγκη λήψης φαρμάκων για την υπέρταση.
Το ελαιόλαδο στις ΗΠΑ με αριθμούς
Το 40% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί ελαιόλαδο. Αν αυτό το ποσοστό αυξανόταν κατά 20%, θα εξοικονομούνταν περίπου 20 δισ. δολάρια από τα έξοδα για τη φροντίδα των ασθενών που νοσούν από 10 σημαντικές ασθένειες.
195.000 στρέμματα γης είναι σπαρμένα με ελαιόδεντρα σε 9 πολιτείες: Καλιφόρνια, Αριζόνα, Τέξας, Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Νότια Καρολίνα, Φλόριντα, Όρεγκον μέχρι και στη Χαβάη. Το 98% του ελαιολάδου των ΗΠΑ παράγεται στην Καλιφόρνια.
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 45 ελαιοτριβεία. Κάθε χρόνο καταναλώνονται στις ΗΠΑ περίπου 345 εκατομμύρια λίτρα ελαιόλαδο και μόνο το 5% είναι αμερικανικό.
1 λίτρο κατά κεφαλήν είναι η μέση ετήσια κατανάλωση στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα είναι περίπου 15 λίτρα, στην Ισπανία 12 και στην Ιταλία 10.
Στο κέντρο ελαιολάδου UC Davis στην Καλιφόρνια καλλιεργούνται πειραματικά 32 ποικιλίες από όλο τον κόσμο,ανάμεσα στις οποίες η Κορωνέικη και η Καλαμών.
Υπάρχει μία και μοναδική γηγενής ποικιλία ελιάς στις ΗΠΑ, η Mission, αν και δεν είναι ακριβώς γηγενής. Την εισήγαγαν από την Ισπανία ιεραπόστολοι στα τέλη του 18ου αιώνα, εξ ου και η ονομασία της («mission» σημαίνει «αποστολή»).