Πλήρης ανατροπή σκηνικού σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε ως σήμερα με την ανάρτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων χάρτη στον οποίο η καταστροφή πλέον των 500 τόνων από τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα της Συρίας φαίνεται να γίνεται στα διεθνή ύδατα όχι της Μεσογείου αλλά του Ατλαντικού ωκεανού. Την πληροφορία μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη αφού οι πληροφορίες που διακινούνται είναι λιγές και πολλές φορές συγκεχυμένες. Το γεγονός ότι αναρτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει όμως τη δική του βαρύτητα και ως εκ τούτου επιλέγουμε τη δημοσίευση του χάρτη και των σχετικών ειδήσεων.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του χάρτη που αποκλειστικά παραθέτουμε στον «Αγώνα της Κρήτης», η διαδικασία όπως μέχρι σήμερα έχει εξακριβωθεί ξεκινά με την φόρτωση των χημικών αρχικά στο λιμάνι της Λατάκια στη Συρία υπό την επίβλεψη Ρωσικών και Κινέζικων δυνάμεων.
Από εκεί κατευθύνονται στο λιμάνι του Τζιάγιο Τάουρο στην Καλαβρία της Ιταλίας και κατόπιν, αφού τα φορτία φορτώνονται στο πλοίο του ναυτικού των ΗΠΑ MV Cape Ray, σύμφωνα πάντα με τον χάρτη που παραθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα κατευθύνονται από την Πορτογαλία προς τα διεθνή ύδατα στον Ατλαντικό ωκεανό για καταστροφή χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδρόλυσης.
Τίποτα βεβαίως δε μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρο και καλό θα είναι να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός αφού απ’ ότι έχουν δείξει οι εξελίξεις το διεθνής σχέδιο δε δίνεται στη δημοσιότητα παρά αποσπασματικά και με αρκετά θολά σημεία, πιθανότατα επειδή αυτό αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για την ασφάλεια της όλης επιχείρησης.
Να θυμήσουμε ότι πριν γνωστοποιηθεί η επιλογή του λιμανιού στην περιοχή Καλάβρια της Ιταλίας είχαν ανακοινωθεί ως πιθανοί προορισμοί από διεθνή πρακτορεία το λιμάνι του Τριέστε αλλά και της Σαρδηνίας και του Πρίντεζι. Τελικά, όλες οι πληροφορίες είχαν διαψευστεί.
Πυκνώνουν οι αναφορές στην Πορτογαλία
Πάντως, είναι γεγονός ότι πυκνώνουν οι αναφορές στην Πορτογαλία για συμμετοχή στην όλη διαδικασία της καταστροφής των χημικών ακόμα και με χρησιμοποίηση σχετικού λιμανιού αν και οι πληροφορίες παραμένουν αρκετά συγκεχυμένες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική είδηση οικολόγοι και πολιτικοί της αριστεράς έχουν προειδοποιήσει για τα «σημαντικά ρίσκα» που ενέχει η διαδικασία φόρτωσης 500 τόνων χημικών όπλων από τη Συρία στο Λιμάνι Praia da Vitoria στις Αζόρες της Πορτογαλίας.
Οι προειδοποιήσεις, πάντα σύμφωνα με την ίδια αναφορά, σχετίζονται με το αίτημα που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ και το οποίο φαίνεται να έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Μάλιστα σχετική ανακοίνωση εξέδωσε Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας και επίσημα την Τρίτη σχετικά με τη χρήση του λιμανιού στις Αζόρες.
Οι σχετικές πηγές αναφέρουν ότι τα φορτία με τα χημικά μετά θα καταστραφούν εν πλω, έξω από την Πορτογαλική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στον Ατλαντικό ωκεανό.
Ο Νούνο Σεκουέιρα, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Quercus, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης του αέρα, της γης και του νερού. «Ανησυχούμε, όπως όλοι οι Πορτογάλοι ανηχούν», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό TV124, «τα χημικά όπλα είναι όπλα μαζικής καταστροφής. Έχουν δημιουργηθεί για να προκαλούν καταστροφές».
Δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων
Πάντως, παρά το κλίμα που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στην Πορτογαλία, ο Μάικλ Λούχαν, διευθυντής δημόσιων σχέσεων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), αντέδρασε στις δηλώσεις της κυβέρνησης της Πορτογαλίας.
«Δε μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά που η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε», είπε ο κ. Λούχαν.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κ. Λούχαν παραδέχτηκε ότι ο Οργανισμός καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν δίνουν στη δημοσιότητα όσο λίγες πληροφορίες γίνεται σχετικά με την επιχείρηση για λόγους ασφαλείας. Παρά του ότι τα ρίσκα σε σχέση με τη διαχείριση των χημικών δεν είναι πολύ υψηλά, όπως αυτόςείπε, «η ιδέα είναι να μειώσουμε το ρίσκο στο απολύτως ελάχιστο».
Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία εκφόρτωσης των χημικών όπλων της Συρίας καθ’ οδών προς την καταστροφή τους εν πλω θα γίνει στο λιμάνι της Καλαβρίας Γκιόγια Τάουρο (δείτε φωτό).
Όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λίπι, 60 περίπου κιβώτια με χημικών, θα μεταφερθούν από το ένα πλοίο στο άλλο χρησιμοιώντας γερανούς. «Δε θα γίνει εκφόρτωση σε έδαφος» είπε.
Γ.Α.