14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στους δρόμους οι Χανιώτες ενάντια στις Βάσεις και στον πόλεμο | Φωτός

Ημερομηνία:

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Χανιωτών σε συγκέντρωση και πορεία στα πλαίσια “Αντιπολεμικής Αντιμιλιταριστικής Αντιιμπεριαλιστικής Ημέρα Δράσης σε Χανιά κι Ηρακλειο ενάντια στην Αύξηση Θητείας και την Πολεμοκαπηλεία”.

Καλέσματα είχαν απευθύνει η “Ανυπόταχτη Κρήτη” αλλά και ο Ενιαιος Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και η κατάληψη Rosa Nera.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 1 και διέσχισε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο του Συλλόγου Φοιτητών:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξαγγέλλει αγορά εξοπλισμών αξίας 15 δις, ενώ κάνει λόγο για υποχρεωτική στράτευση στα 18 αλλά και για παράταση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, στα πλαίσια του στόχου περί τόνωσης της «εθνικής αυτοπεποίθησης» όπως ειπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Όλα αυτά ενώ η κοινωνική και οικονομική κρίση οξύνεται, με την ανεργία να αναμένεται να εκτιναχθεί σε τεράστια ποσοστά, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στη νεολαία που καλείται για μια ακόμα φορά όχι μόνο να θυσιαστεί τόσο στον βωμό της νέας κρίσης, άλλα και στους βρώμικους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ.

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 και η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, εντάσσεται στα σχεδια κυβέρνησης – ΝΑΤΟ – ΕΕ για ενίσχυση των στρατών με νέο αναλώσιμο κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ. Παράλληλα, οι νέοι στρατευμένοι θα καλούνται να ανταποκριθούν “εθελοντικά” σε πλυμμήρες και πυρκαγιές, μπαλώνοντας ελλείψεις προσωπικού. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν και την ιδεολογική εκστρατεία της κυβέρνησης για πειθαρχία στη νέα γένια, και κουμπώνουν με την ποινικοποίηση των αγώνων, την αυταρχικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολείων και πανεπιστημίων. Με τη στράτευση στα 18, ο νέος που μόλις έχει ξεμπερδέψει με το σχολείο – κάτεργο των εξεταστικών φραγμών, θα έρχεται αντιμέτωπος με τις διαταγές και τα καψόνια του λοχία, με τις εθνικιστικές ιαχές των ανωτέρων του, με την καριέρα στο στρατό ως απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία. Από την άλλη, η παράταση της θητείας αποτελεί και οικονομικό βάρος για τις λαϊκές οικογένειες, καθώς ο μισθός του φαντάρου ανέρχεται στα 8 (!) ευρώ το μήνα.

Με την αύξηση της θητείας και τη στράτευση στα 18, και την αγορά εξοπλιστικών πολλών δις, έρχονται και 15.000 προσλήψεις μόνιμων στρατιωτικών και ο διπλασιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα είναι ήδη η 2η χώρα στις στρατιωτικές δαπάνες επί τοις εκατό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν για υγεία και παιδεία, για προσλήψεις γιατρών και άνοιγμα ΜΕΘ, για τάξεις των 15 μαθητών, μάσκες και τεστ για όλους και ασφαλές άνοιγμα σχολείων και σχολών. Λεφτά, λοιπόν δεν υπάρχουν για τις κοινωνικές ανάγκες και την υγεία, παρά μόνο για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που μας καλεί να θυσιάσουμε τις ζωές μας για τα συμφέροντά τους!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ