20.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Στο Ηράκλειο η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Κρήτης

Ημερομηνία:

Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης δημιουργείται με ρύθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία περιέχεται σε νομοσχέδιο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση. Μελλοντικά όπως προβλέπεται στο σχέδιο, κρεοπώλες, εκδοροσφαγείς και όλοι όσοι ασχολούνται με το κρέας θα «περνάνε από τα θρανία» και θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και να θεωρούνται κρεοπώλες, παραδοσιακοί κρεοπώλες κ.α.

Η διαδικασία εκπαίδευσης αφορά τη χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης των υποψήφιων κρεοπωλών και εκδοροσφαγέων, τη μορφή της εκπαίδευσης, τη διδασκόμενη ύλη και τις δοκιμασίες για την απόκτηση της σχετικής βεβαίωσης. Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφενός εισάγουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζουν λειτουργικά ζητήματα και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες). Όσο αφορά στους επαγγελματίες κρέατος. Σύμφωνα με σχετικό διάταγμα νοείται:

α) Κρεοπώλης: ο ιδιοκτήτης ή ο υπάλληλος κρεοπωλείου ή ο τεχνίτης εργαστηρίου επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, που είναι κάτοχος βεβαίωσης Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος, ο οποίος ασχολείται στο κρεοπωλείο ή στο εργαστήριο με τον τεμαχισμό, την αποστέωση, την περιποίηση, την παρουσίαση και τη διάθεση για εμπορία του κρέατος των σφαγίων ζώων.

β) Παραδοσιακός κρεοπώλης: ο ιδιοκτήτης ή ο υπάλληλος κρεοπωλείου ή ο τεχνίτης εργαστηρίου επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, ο οποίος ασχολείται με εμπειρικό τρόπο πριν από τις 20-12-1988 με τις αναφερό- μενες στην περίπτωση α δραστηριότητες.

γ) Κρεοπωλείο: το ανεξάρτητο κατάστημα ή ο ειδικός χώρος πολυκαταστήματος που πληροί τους όρους του ανεξάρτητου κοταστήματος στο οποίο διατίθεται προς πώληση στον τελικό καταναλωτή το κρέας των αναφερομένων στην περίπτωση α σφαγίων ζώων και όπου διενεργείται ο τεμαχισμός, η αποστέωση, η περιποίηση, η παρουσίαση και η διάθεση των κρεάτων.

Οι εργασίες τεμαχισμού, αποστέωσης, περιποίησης και παρουσίασης των κρεάτων μπορεί να διενεργούνται στον ίδιο χώρο του κρεοπωλείου όπου γίνεται η διάθεση για εμπορία των κρεάτων, σε παρακείμενο προς την αίθουσα διάθεσης για εμπορία των κρεάτων χώρο του κρεοπωλείου ή και σε εντελώς ανεξάρτητο από το κρεοπωλείο εργαστήριο τεμαχισμού κρεάτων.

Οι ανωτέρω εργασίες πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά από άτομα που είναι κάτοχοι «βεβαίωσης κρεοπώλη» ή «βεβαίωσης παραδοσιακού κρεοπώλη».

δ) Εκδοροσφαγέας: το άτομο το οποίο ασχολείται σε ένα σφαγείο με τις εργασίες αναισθητοποίησης, σφαγής, εκδοράς, εκσπλαχνισμού και παρουσίασης των σφαγίων ή των ημιμορίων και τεταρτημορίων των αναφερομένων στην περίπτωση α σφαγίων ζώων, ο οποίος είναι κάτοχος βεβαίωσης Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος.

ε) Παραδοσιακός εκδοροσφαγέας: το άτομο που ασχολείται σε ένα σφαγείο με τις εργασίες αναισθητοποίησης, σφαγής, εκδοράς, εκσπλαχνισμού και παρουσίασης των σφαγίων ή των ημιμορίων και τεταρτημορίων των αναφερομένων στην περίπτωση α σφαγίων ζώων με εμπειρικό τρόπο πριν τις 31-12-1994.

Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος Υπουργείου Γεωργίας: οι σχολές αυτές έχουν εκπαιδευτική, ενημερωτική και ερευνητική αποστολή και δραστηριότητα σε θέματα:

αα) Τεχνολογίας σφαγείων, εργαστηρίων και χώρων επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος και προϊόντων του, συστηματικής διαδικασίας σφαγής και επεξεργασίας των διαφόρων ειδών σφαγίων ζώων, παραγωγής και προετοιμασίας του κρέατος και των προϊόντων αυτού.

ββ) Επεξεργασίας και αξιοποίησης των διαφόρων παραπροϊόντων και υποπροϊόντων του κρέατος και των προϊόντων του.

γγ) Υγιεινής παραγωγής, επεξεργασίας, διακίνησης και συντήρησης του κρέατος και των προϊόντων του.

δδ) Εμπορίας και διαμόρφωσης των τιμών των κρεάτων των διαφόρων ειδών των παραγωγικών ζώων.

εε) Ποιοτικής κατάταξης (ταξινόμησης) των σφαγίων των παραγωγικών ζώων και γενικά ποιότητας του κρέατος και των προϊόντων του. στστ) Εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των κτηνιάτρων και όσων ασχολούνται με την ταξινόμηση των σφαγίων, την τεχνολογία, την υγιεινή και γενικά την ποιότητα του κρέατος και των προϊόντων του, περιοδικής ενημέρωσης και παροχής τεχνογνωσίας στους αρμόδιους κτηνιάτρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Συνοριακών Σταθμών Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥ.Κ.Ε.), συλλογής, αξιολόγησης και στατιστικής επεξεργασίας των στοιχείων της ταξινόμησης, καθώς και εκπροσώπησης της χώρας μας στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα τεχνολογίας και ποιότητας του κρέατος και των προϊόντων αυτού.

ieidiseis.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...