Διεθνής συνάντηση υψηλού επιπέδου στα Χανιά για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία – Παρεμβάσεις από Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Στο ξενοδοχείο Avra στο Κολυμπάρι Χανίων συνεδριάζει αυτές τις ημέρες η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε δύο από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας: τη γενοκτονική καταστροφή στη Γάζα και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτα Κακλαμάνη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, μέλος της Επιτροπής και βασική εισηγήτρια στην αυριανή συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή, τόνισε στις δηλώσεις της προς τα μέσα ενημέρωσης τη σημασία της παρουσίας του κορυφαίου αυτού θεσμικού οργάνου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κρήτη:
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός με αποκλειστικό αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η παρουσία της Πολιτικής Επιτροπής, της ισχυρότερης επιτροπής του Συμβουλίου, στα Χανιά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που γύρω μας μαίνονται πόλεμοι, καταπατούνται κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα, και απειλούνται ζωές αμάχων – παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων».
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση εστιάζει στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η αυριανή θα είναι αφιερωμένη στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Η ίδια, ως εισηγήτρια, θα παρουσιάσει πρόταση για ισχυρότερη και άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των αμάχων και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Θα βασιστώ στην πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία υπέγραψαν 80 χώρες, ζητώντας την προστασία των αμάχων. Το κρίσιμο τώρα είναι να δούμε τι περισσότερο μπορεί να γίνει για να σταματήσει ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και – πάνω απ’ όλα – η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας».
Αναφερόμενη στην επικείμενη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε:
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν διαθέτει στρατιωτική δύναμη. Διαθέτει όμως ένα εξαιρετικά ισχυρό ηθικό κύρος. Και αυτό οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για να πείσουμε ότι αυτή η πολιτική της πλήρους εξόντωσης, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς εξτρεμιστών. Γνωρίζω καλά τι είναι η Χαμάς. Όμως, ακόμα και στους πολέμους, υπάρχουν όρια. Και αυτά σήμερα ξεπερνιούνται».
Η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιεί μια από τις μαζικότερες συνεδριάσεις της στην Κρήτη, ενώ το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του νησιού λειτουργεί – όπως σημείωσε η κ. Μπακογιάννη – ως ιδανικό σκηνικό για έναν διάλογο που στοχεύει στην ειρήνη, τη συνεργασία και την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Νικ. Κακλαμάνης: Ανάγκη για ειρήνη, ανθρωπιστική στήριξη και άμεση παρέμβαση όπου υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κακλαμάνης, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας-οικοδεσπότη:
«Η σημερινή συνεδρίαση στο Κολυμπάρι των Χανίων, υπό την αιγίδα της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικεντρώνεται σε δύο εξαιρετικά σοβαρές συγκρούσεις: τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Πρόκειται για ζητήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν διεθνή συντονισμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις».
Ο κ. Κακλαμάνης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Διευθύνσεις Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση, ενώ εξήρε τη συμβολή της Ντόρας Μπακογιάννη, προέδρου της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο, για την πρωτοβουλία και το εύρος της συμμετοχής.
«Η κ. Μπακογιάννη εργάστηκε με προσήλωση ώστε αυτή η συνεδρίαση να είναι η πιο δυναμική των τελευταίων ετών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία και προτίθεμαι να εκφράσω τη θέση της μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής: την ανάγκη για ειρήνη, ανθρωπιστική στήριξη και άμεση παρέμβαση όπου υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αν η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε:
«Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν ασκεί κυβερνητική πολιτική – ο ρόλος του είναι θεσμικά οριοθετημένος. Παρ’ όλα αυτά, προσωπικά θα αναλάβω πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς θεωρώ ότι η στήριξη των αμάχων είναι επιτακτική ανάγκη».
Ρουσόπουλος: «Στην καρδιά των κρίσεων η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Με φόντο τις διεθνείς κρίσεις και τον αγώνα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, υποδέχθηκε την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιούνται στο Κολυμπάρι Χανίων.
Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, η φετινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 75 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – του θεμελιακού κειμένου πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1949, μέσα από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Είναι με μεγάλη μου χαρά που υποδεχόμαστε και φέτος την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων στην Κρήτη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η συνεδρίαση πραγματοποιείται εδώ», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Αναφερόμενος στον ουσιαστικό ρόλο της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Συνέλευσης επεσήμανε πως δεν περιορίζεται στη θεωρητική ή νομοθετική προσέγγιση των θεμάτων:
«Η δική μας δουλειά δεν εξαντλείται στη νομοθέτηση. Ψηφίζουμε εκθέσεις, αλλά κυρίως προσθέτουμε ή αφαιρούμε αξία από τις χώρες ανάλογα με τον σεβασμό που δείχνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που έχει σημασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των βασικών θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και η συνεχής ανάγκη προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο – «το μοναδικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του κάθε πολίτης των 46 κρατών-μελών, όταν θεωρεί ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του στην ίδια του τη χώρα».
Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε επίσης τις δύσκολες ισορροπίες που καλείται να διαχειριστεί το Συμβούλιο:
«Δυστυχώς, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγκάζεται πολλές φορές να επιτιμήσει ακόμα και δικά του μέλη – όπως συνέβη με το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία – για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των βασικών αρχών του κράτους δικαίου.»
Σημειώνεται ότι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία του θεσμού που εκλέγεται – μάλιστα ομόφωνα – στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Είναι για μένα τιμή και ευθύνη να υπηρετώ από αυτή τη θέση και να συμμετέχω ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε ένα τόσο κρίσιμο πεδίο, όπου δοκιμάζεται η ίδια η ουσία της δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.
Οι εργασίες της Επιτροπής στην Κρήτη συνεχίζονται με σειρά θεματικών εισηγήσεων και συζητήσεων, με φόντο τη διαρκή αναζήτηση διεθνούς συνεννόησης και πολιτικών παρεμβάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων και την αποτροπή περαιτέρω ανθρωπιστικών κρίσεων.