15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στο περιφερειακό συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση η εγκατάλειψη του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης στον Γαλατά

Ημερομηνία:

Τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής για την εγκατάλειψη του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση Συκολιά του Γαλατά Χανίων, επισημαίνει σε Επερώτησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του μνημείου, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση,

Όπως τονίζει, η εικόνα εγκατάλειψης αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη και «μνημείο» ασέβειας και αδιαφορίας για τον απαράμιλλο ηρωισμό του κρητικού λαού και τη σχεδόν καθολική συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης. Μάχη με ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Για τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής για την εγκατάλειψη του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση Συκολιά του Γαλατά Χανίων.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Προσβολή στην ιστορική μνήμη συνιστά η κατάσταση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων. Η εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου, που βρίσκεται πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, αποτελεί «μνημείο» ασέβειας και αδιαφορίας για τον απαράμιλλο ηρωισμό του κρητικού λαού και τη σχεδόν καθολική συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης. Μάχη με ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

Ειδικότερα, το Μνημείο σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους απαξίωσης. Το μνημειακό συγκρότημα που προορίζονταν για τη λειτουργία ενός μουσειακού χώρου με συνεδριακό κέντρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, με εκθετήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, οπτικοακουστικών μέσων, εργαστηρίων κ.λπ., είναι ένα κουφάρι από μπετό. Οι μαρμάρινες πλάκες είναι κατεστραμμένες, χώροι του μνημείου έχουν μετατραπεί σε στάβλους και μαντριά, ο χώρος, αφύλακτος, έχει γίνει αντικείμενο βεβήλωσης, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων (τα μπετό) είναι ποτισμένος από την υγρασία κτλ.

Το μνημειακό συγκρότημα στο Γαλατά, που θεμελιώθηκε πριν 30 χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και της τοπικής

– περιφερειακής διοίκησης. Μολονότι δόθηκαν αρκετά χρήματα για να φτάσει το έργο μέχρι και την κατασκευή του σκελετού του κτιρίου, με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου σταμάτησε η χρηματοδότηση. Η περιφερειακή αρχή Κρήτης που το παρέλαβε ως έργο, αφού καταργήθηκαν οι Νομαρχίες, αδιαφορεί για την υφιστάμενη κατάσταση και την ανάγκη ολοκλήρωσης.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων, που ανησυχεί για τη σκοπιμότητα της εγκατάλειψης και διεκδικεί την ολοκλήρωση του έργου, ενάντια στην αδιαφορία όλων των κρατικών θεσμών.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούμε :

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει να ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, το Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, και να δοθεί στην τοπική κοινωνία ως ένα ζωντανό μνημείο ανοιχτό για εργαζόμενους, μαθητές, αλλά και τουρίστες, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ