15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στ’ Ανώγεια λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης του ιστορικού πλέον δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, επισκέφτηκα τα Ανώγεια και μίλησα με τους κατοίκους του. Με το 66% του συνόλου των κατοίκων να έχουν ψηφίσει ΌΧΙ άκουσα τις απόψεις αρκετών για το δημοψήφισμα, τον Αλέξη Τσίπρα, την κατάσταση που περνάει η χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Παρά τις όποιες διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων που οδήγησαν τους μεν να ψηφίσουν ναι, τους δε όχι και τους τρίτους άκυρο το χωριό παραμένει ενωμένο και στα καφενεία όλοι μαζί κάθονται και κουβεντιάζουν. Ο Γιάννης μου λέει: “Εγώ Νίκο αναγκάστηκα να ψηφίσω Ναι γιατί φοβήθηκα. Έχω χρέη στην τράπεζα και φοβήθηκα ότι θα χρεωκοπήσουμε και ότι θα έρθουν από έξω καρχαρίες και θα μου πάρουν το σπίτι και το μαγαζί για ένα κομμάτι ψωμί. Το παραδέχομαι, φοβήθηκα. Αλλιώς με το όχι θα ήμουνα. Άλλοι δεν τους ένοιαξε και παρόλο που έχουν χρέη και ένα μαγαζί, σπίτι και οικογένεια να θρέψουν το όχι ψηφίσανε. Όπως και να’χει όμως να ξέρεις τούτο: Εδώ στο χωριό πήραμε απόφαση πως ο πρώτος εισαγγελέας που θα ρθει να πάρει το σπίτι κάποιου, όλο το χωριό θα μαζευτεί και να δω πώς θα ξεμπερδέψει μετά.”

Φωτογραφίες/Ρεπορτάζ: Νίκος Ν. Αγγελάκης

IMG_5602Καλομοίρης Γιάννης. Ψήφισα ΚΚΕ γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο καθαρό πέρα από το ΚΚΕ. Όλοι οι άλλοι είναι ψεύτες και μασκαράδες. Εγώ ψήφισα ΚΚΕ αν και συμφωνώ με το όχι γιατί είδα όλους τους κερατάδες και πέσανε πάνω στον Τσίπρα. Από τον Καραμανλή μέχρι τον Σημίτη. Εμείς οι κομμουνιστές δεν κοροιδεύουμε τον κόσμο. Την αλήθεια λέμε.

IMG_5607

Κουτεντάκης Βασίλειος, ετών 76. Δεν συμφωνώ ούτε με το όχι ούτε με το ναι. Εγώ συμφωνώ με το ΚΚΕ. Ό,τι θα ‘λεγε ο Κουτσούμπας εγώ θα το ψήφιζα. Διότι μέχρι τώρα είναι όλοι τους ψεύτες. Με τρομάζανε μέχρι τώρα όλοι τους, με αφήκανε στον δρόμο. Και ο πρώτος υπαίτιος της καταστροφής είναι ο γιωργάκης ο Παπανδρέου. Και λέω γιωργάκης γιατί αν ήτανε Γιωργάρα θα τρωγε και τα παπούτσια μου. Με το όχι ο Τσίπρας μπαίνει στη φωλιά των λύκων και τον φάγανε λάχανο.

IMG_5605

Νίκος, ετών 78. (Πίσω δεξιά). Ναι ψήφισα. Αυτό το αίσχος δεν το έχω ξαναδεί. Κινδυνεύει η ζωή μας. Αν κουρέψει τις μικροκαταθέσεις θα γίνει επανάσταση. Νικήτας Χαιρέτης (αριστερά). Κι εγώ Ναι ψήφισα. Ξεγέλασε τον κόσμο ο Τσίπρας. Ήθελε να τον παγιδέψει. Γιατί δεν λέει από την αρχή το Ναι ή το Όχι; Τι ζητάει; Το θέμα είναι ότι έπρεπε να συνενοηθούνε αλλά δεν το κάνανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση κι έκανε το δημοψήφισμα. Και τώρα οι τράπεζες είναι κλειστές. Δεν μπορώ να ταίσω τα πρόβατά μου. Δεν είναι αστεία ρε παιδιά. Το θέμα είναι σοβαρό. Πώς θα ανοίξουν οι τράπεζες σε 48 ώρες που μας λέει; Μας δουλεύουνε; Να μάθουμε να λέμε την αλήθεια. Το ψέμμα είναι κακό πράγμα.

IMG_5606

Βγέντζο Εμμανουήλ με λένε και είμαι 85 χρονών. Τί ψήφισα; Όχι ψήφισα. Μας έκοψαν τα λεφτά οι προηγούμενοι. Εδά θα μας εκόψουν και την σύνταξη. Δεν υπάρχει θεμέλιο εδά.

IMG_5608

Βοιδάκης Βασίλης (αριστερά). Όχι θέλω εγώ. Σόιμπλε δεν μπορώ να θωρώ. Και μετά βγήκανε και όλα τα κανάλια και σπέρνουνε τον πανικό. Γιατί μωρέ παιδιά το κάνετε τούτο το πράγμα εσείς οι δημοσιογράφοι; Τι συμφέροντα έχετε; Εγώ πεισματικά ψήφισα, όχι κοματικά. Ανέ μπόρουνα θα εψήφιζα 60 χρόνια ΟΧΙ. Μόνο που τους εγρήκουνα επείσμωνα. Δημοσιογράφοι είστε εσείς; Να παίρνατε αμερόληπτες θέσεις. Όχι αυτό το πράγμα. Εθέλανε να διχάσονε τον κόσμο, να σκοτωθούμε. Και θα σου πω και τ’άλλο. Επαέ με κουτούλησε μια αίγα και μαύρισε το δόντι μου και δεν πήγα να το φτιάξω. Και μετά χάλασε και το δίπλα. Κι εδά δεν έχω δόντια. Το ίδιο θα πάθουμε κι εδά. Γεώργιος Σαλούστρος ή Γρίβας. (μέση). Εγώ κάθομαι στο νοίκι. Ανάθεμά τα για συμφέροντα. Η κατάσταση είναι δραματική. Ο κόσμος περνάει ζόρικα. Ευάγγελος Αεράκης (δεξιά). Όχι ψηφίσαμε όλοι.

IMG_5609

Μαίρη Μπαγκέρη Σταυρακάκη. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ανωγείων. Όλοι με το όχι είμαστε. Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Ψηφίσαμε όχι γιατί το ναι οδηγεί σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα αλλά και επειδή μας οδηγούν στην ταπείνωση. Μετά δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι όρθιο για πολύ καιρό. Να νικήσουμε τον φόβο και την τρομοκρατία.

IMG_5611Βασίλης Σταυρακάκης, 24 ετών. Όχι ψήφισα. Για λόγους εγωιστικούς. Πάμε κόντρα στη Γερμανία. Όλοι πάμε κόντρα στους γερμανούς. Μικροί και μεγάλοι. Και να κόψεις όλα τα λουλούδια δεν εμποδίζεις την άνοιξη να’ρθει.

"google ad"

IMG_5612

Τα Ανώγεια είναι έτοιμα για το όχι και για επανάσταση. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να σκοτώσουμε και να σκοτωθούμε.

IMG_5613

Άρης και Γιώργος. Γέννημα θρέμμα Ανωγειανοί είμαστε. Οι Ανωγειανοί συνεχίζουν την παράδοση των προγώνων τους. Πιστεύουμε ότι είναι μια μορφή αντίστασης το όχι και γι αυτό την κάνουμε. Τ’ Ανώγεια δεν υποτάσσονται στους κατακτητές ακόμα κι αν πεινούνε. “Λαός που για την Λευτεριά το αίμα έχει δώσει / Χίλιοι να ρθουν κατακτητές κεφάλι θα σηκώσει”.

IMG_5615-2

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ