22.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Στ. Αρναουτάκης: «Οι περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αποκέντρωση εξουσιών»

Ημερομηνία:

Την ανάγκη στήριξης της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και αποκέντρωση των εξουσιών, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την προσυνεδριακή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που διεξάγεται στο Ηράκλειο.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Την ευθύνη, όμως που συνεπάγεται τρεις βασικές προϋποθέσεις: αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και φυσικά αποκέντρωση των εξουσιών».
Ανέφερε παράλληλα πως η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχει αποδείξει την ικανότητά της, να υλοποιεί τοπικά και να παρεμβαίνει εθνικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου οι αλλεπάλληλες κρίσεις, η μεγάλη υγειονομική περιπέτεια το απέδειξαν.


«Οι Δήμαρχοι της Κρήτης, γνωρίζουν καλά, πως από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, η «Εθνική Κρήτης», όπως τη χαρακτηρίζουμε είναι η κινητήριος δύναμη όλων μας. Για να επιτύχει, όμως, ο κοινός μας αγώνας, απαιτείται μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση, μέσα από την οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη, αλλά η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να υπηρετήσει στη βάση της εγγύτητας εθνικές στρατηγικές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από την Ευρώπη», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως η καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας Κρήτης, επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι μοχλοί τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και μπορούν να σχεδιάζουν για το μέλλον στη βάση των διαγνωσμένων αναγκών της κάθε τοπικής κοινωνίας.

«Καλωσορίζοντας σας, στο Ηράκλειο και αφού ευχηθώ κάθε επιτυχία στη σημερινή συνάντηση, να τονίσω πως για την Περιφέρεια Κρήτης, η πορεία για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση περνάει μέσα: Από την πλήρη θωράκιση της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας των Περιφερειών. Από την αύξηση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Από την πλήρη απόδοση των ΚΑΠ στις Περιφέρειες και βεβαίως από τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση του πολιτική ρόλου των Περιφερειών.

Απευθυνόμενος σε όλους τους Δημάρχους, στα μέλη της ΚΕΔΕ και βεβαίως στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, να επαναλάβω πως στην Κρήτη, συνεχίζουμε ενωμένοι. Ανανεώνουμε διαρκώς τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Κοινοί όμως είναι και οι στόχοι. Γιατί για όλους μας, πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Ο πολίτης που έχει δικαίωμα στην ευημερία. Και αυτό τον σπουδαίο στόχο θα τον κάνουμε πράξη όλοι μαζί», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ