21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στ. Πέτσας: Θα κάνουμε πράξη αυτό που όλοι θέλουμε και η Κρήτη θα αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές

Ημερομηνία:

Την πλήρη στήριξη του έργου τόσο της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης όσο και των δημάρχων του νομού από πλευράς της κυβέρνησης και του υπουργείου εσωτερικών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το Ρέθυμνο όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους δημάρχους των δήμων Ρεθύμνης, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

«Εμείς ως υπουργείο μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αλλά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα χρησιμοποιώντας αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, όπως ένα τέτοιο κορυφαίο εργαλείο είναι το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί πάρα πολλές δράσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν ενταχθεί ή και βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και σε όλο το νησί ο κ. Πέτσας είπε πως: «Είμαστε δίπλα να στηρίζουμε πραγματικά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, όλοι μας, μαζί με τον πρωθυπουργό έργα, όπως για παράδειγμα την υπογειοποίησης του πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο. Έργα μεγάλα. Θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι θέλουμε. Έναν τόπο, όπως είναι η Κρήτη, που είναι πρωτοπόρος στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα για να αποκτήσει επιτέλους τις υποδομές που είναι απαραίτητες ώστε να διασυνδέσει αυτά τα δύο και να γίνει η Κρήτη τελικά αυτό που όλοι πιστεύουμε, δηλαδή η ναυαρχίδα μας».

Τα μεγάλα έργα όπως είπε ο κ. Πέτσας αφήνουν αποτύπωμα για τις γενιές που θα έρθουν, οπότε είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να τα στηρίξει. Όπως αυτονόητη χαρακτήρισε την υποχρέωσή της, όταν μεταβιβάζει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στην αυτοδιοίκηση να φροντίσει η πολιτεία: «… να παντρεύει αυτή την αρμοδιότητα με οικονομικούς πόρους. Αυτό κάναμε για παράδειγμα και στη ναυαγοσωστική κάλυψη με τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη, που είναι αρμόδιος, και ο οποίος εισηγήθηκε όλη τη διαδικασία της ενίσχυσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες. Είχαμε την ευκαιρία να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσό που πηγαίνει προς τους δήμους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την υποχρέωση. Η υποχρέωση αυτή των δήμων, θα καλυφθεί με ένα ποσό της τάξης των 8 με 10 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με το πλαφόν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και την ενδεχόμενη διάψευση προσδοκιών που κάποιοι μπορεί να είχαν ή για θέματα ευελιξίας των δήμων, ο κ. Πέτσας, τόνισε πως: «Υπάρχει ευελιξία και είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε. Η ευελιξία μας έχει τρεις πηγές. Η πρώτη είναι οι εκπτώσεις των έργων και οι εκπτώσεις που θα υπάρξουν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα. Το κάθε ποσό έκπτωσης θα αξιοποιηθεί και πάλι για έργα. Δεύτερη πηγή είναι το ΕΣΠΑ. Ακόμη μία μεγάλη πηγή αφορά τη δυνατότητα που δίνει το ταμείο ανάκαμψης για έργα ώριμα των υπουργείων ώστε να μεταφερθούν στο ταμείο. Πρέπει να βοηθήσουμε στην απορρόφηση του, ώστε να μη χαθούν χρήματα μέχρι να σχεδιαστεί ένας άλλος μονιμότερος μηχανισμός και έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε και άλλα έργα στα ήδη δοκιμασμένα εργαλεία μας προς όφελος των πολιτών».

Σε ότι αφορά έργα και την πιθανότητα απένταξης τους λόγω καθυστέρησης της εκτέλεσής τους από πλευράς των δήμων ο υπουργός μίλησε για σοβαρότητα που πρέπει να υπάρξει από όλους. «Η σοβαρότητα στην περίπτωση των έργων είναι οι καθαροί κανόνες. Εμείς δείχνουμε ευελιξία ώστε να εντάξουμε έργα ακόμη και πάνω από το ονομαστικό πλαφόν, αν χρειαστεί, και αυτό διότι καταλαβαίνουμε και το βαθμό ευελιξίας αλλά και την ευθύνη μας απέναντι στους δημότες που περιμένουν να δουν ένα έργο από τη δημοτική αρχή, την Περιφέρεια ή το υπουργείο και η ευθύνη πρέπει να είναι ακέραια. Επομένως, εάν δεν προχωράει κάποιος σε έργα θα πρέπει να αφήσει τη θέση του σε κάποιον άλλον. Αυτή είναι η λογική της απένταξης έργων και της ένταξης ενός άλλου. Όχι τιμωρητική, αλλά η δυνατότητα να τρέξουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να τρέξει η κάθε δημοτική αρχή, να εμφανίσει ότι οι πόροι που τέθηκαν στα χέρια της αξιοποιήθηκαν. Επομένως αυτός είναι ο σκοπός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για συγκεκριμένες απαντήσεις και κατευθύνσεις σε ότι αφορά τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε δημάρχους και Περιφέρεια έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης τονίζοντας ότι: «Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τα έργα υποδομών στην Κρήτη».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...