Συγκλονιστική κατάθεση ψυχής των σεισμόπληκτων και το τέλμα στο Αρκαλοχώρι – Τους είχε επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός, όμως 15 μήνες μετά μετρούν ακόμη πληγές

Κανένα σχόλιο

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής παραμένουν στους οικίσκους με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ενώ ένας μεγάλος αριθμός που δεν έβρισκε κατοικίες για ενοικίαση έχει μετακομίσει κυρίως προς την πόλη του Ηρακλείου

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση ψυχής των σεισμόπληκτων σε απευθείας σύνδεση με το Αρκαλοχώρι και τους οικίσκους του δημοτικού σχολείου στην διάρκεια της εκπομπής “ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ”.

Με δάκρυα στα μάτια μίλησαν για τον δικό τους Γολγοθά αλλά και το γεγονός πως πολλές οικογένειες ζουν ακόμα σε οικίσκους. Παράλληλα δεν έλλειψαν και οι σκηνές έντασης με τους σεισμόπληκτους να κάνουν λόγο για απαξίωση και ντροπή 15 μήνες μετά το σεισμό. Οι περιγραφές τους συγκλονιστικές αλλά και καταπέλτης τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν άλλη απαξίωση και αναλγησία.

"Sponsored links"

Σήμερα 15 μήνες μετά, η κατάσταση στην σεισμόπληκτη περιοχή είναι πολύ δύσκολη καθώς δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη, ούτε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο αλλά ούτε επιμέρους μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής όπως έγινε στην πυρόπληκτη περιοχή της Εύβοιας.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής παραμένουν στους οικίσκους με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ενώ ένας μεγάλος αριθμός που δεν έβρισκε κατοικίες για ενοικίαση έχει μετακομίσει κυρίως προς την πόλη του Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη μείωση του πληθυσμού της περιοχής, ιδιαίτερα των οικισμών που επλήγησαν, όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη απογραφή.

Έχουν υποβληθεί στον ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου 1.400 φάκελοι επισκευής και αποκατάστασης κτιρίων, έχουν ελεγχθεί 600 και έχουν εγκριθεί μόνο 5 (πέντε), ενώ αναμένεται να κατατεθούν ακόμη 8.000 φάκελοι.

Δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμη όλα τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια, ενώ εκκρεμεί ακόμη η αυτοψία για 400 κτίρια.

Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες και οι ανεπαρκείς ενισχύσεις που δόθηκαν έχουν περιορισμένους δικαιούχους, αφού αποκλείονται περιοχές και όλες οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από ΦΠΑ, ενώ δεν εφαρμόζονται και οι υφιστάμενοι νόμοι όπως ο αναπτυξιακός για αυξημένη επιχορήγηση στις σεισμόπληκτες περιοχές. Εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφού η επιστρεπτέα προκαταβολή διαγράφεται για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, ενώ δεν διαγράφεται για τις σεισμόπληκτες.

Πάρα πολλοί σεισμόπληκτοι και επιχειρήσεις εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας αλλά και της αδυναμίας τους να συνεχίσουν να πληρώνουν, απώλεσαν την ρύθμιση των 120 δόσεων και σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση

Τα δύο σχολεία στο Αρκαλοχώρι Α’ Δημοτικό και Γυμνάσιο δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί ως προς την κατάσταση τους, κατεδαφιστέα ή μη και δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την ανέγερση νέων ή την αποκατάσταση τους.

Το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, δεν έχει ακόμη τύχει καμιάς παρέμβασης.

"Sponsored links"

Την ίδια ώρα μιλώντας στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ στην ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Γιώργος Ταβερναράκης τόνισε την υποστελέχωση του ΤΑΕΦΚ, τους χιλιάδες φακέλους που έχουν υποβάλλει οι πολίτες και περιμένουν να ελεγχθούν αλλά και τις εκατοντάδες κατεδαφίσεις που έπρεπε να έχουν

neakriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live