28.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Συλλαλητήρια κτηνοτρόφων σε Χανιά και Ηράκλειο για τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις

Ημερομηνία:

Συλλαλητήρια στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο και στα Χανιά πραγματοποιούν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης που διαμαρτύρονται για τις μεγάλες περικοπές που είδαν με την πληρωμή της προκαταβολής των επιδοτήσεων τον περασμένο Οκτώβριο.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι των τεσσάρων νομών του νησιού και, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, αφού, αν δεν δοθούν λύσεις, σε συνεννόηση με συλλόγους από άλλες περιοχές της χώρας θα ακολουθήσει νέα, ακόμα πιο δυναμική διαμαρτυρία, χωρίς να αποκλείεται συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο της σημερινής παγκρήτιας κινητοποίησης, κτηνοτρόφοι από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο, ενώ αντίστοιχη διαμαρτυρία θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων στα τοπικά γραφεία του οργανισμού. Οι κτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια και θα επιδώσουν το ψήφισμά τους τόσο στις διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

“Η κακή, κάκιστη, πληρωμή της βασικής ενίσχυσης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” για τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τον κ. Τζουλιαδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου, στην μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και στις επιπτώσεις του στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όπως είπε, με την πληρωμή της προκαταβολής των επιδοτήσεων, οι κτηνοτρόφοι είδαν μη αναμενόμενες και τεράστιες μειώσεις που κυμαίνονται από 20% έως 50% στα ποσά που ελάμβαναν, ενώ περίμεναν, λόγω νέας ΚΑΠ, μειώσεις που σε βάθος 4ετίας θα έφταναν το 20% και που φέτος θα περιορίζονταν στο 5% – 6%.

Αυτό που ζητούν, όπως τόνισε, είναι να ενημερωθούν για τους λόγους των περικοπών στην πρώτη πληρωμή και να υπάρξει μια άλλη, ενδιάμεση, η οποία θα αποκαθιστά τα προβλήματα,. Επίσης, ζητούν «να αναθεωρηθεί το επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και να αρθούν οι αδικίες σε βάρος του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης», όπως πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στις 5.30 το απόγευμα σε συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τη αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας. Βασικά αιτήματα που αναμένεται να θέσουν τα μέλη της επιτροπής (Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών, δήμαρχοι ελαιοκομικών δήμων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων κ.α.) είναι να γίνει η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης με βάση τις καταβολές του 2022 και να προχωρήσει η αναθεώρηση ώστε να αρθούν οι αδικίες σε βάρος του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, που, όπως τονίζουν, αν και νησί δεν συμπεριλαμβάνεται στις νησιωτικές περιοχές.

ertnews.gr

Φωτό: cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των υποψήφιων προέδρων μπροστά από την κάλπη

Οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην εσωκκοματική κάλπη....

Κρήτη: Η βροχή εκατομμυρίων προκαλεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο…

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, σχετικά με...

Με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και στα Χανιά

Ξεκίνησαν από νωρίς, στις 7 το πρωί, οι εσωκομματικές...