13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Συλλογική αγωγή για ρήτρα αναπροσαρμογής: Γιατί είναι ορόσημο η δικαστική εντολή μη διακοπής ρεύματος για τους ευάλωτους

Ημερομηνία:

Ως ένα σημαντικό βήμα αναγνώρισης από τη Δικαιοσύνη της κοινωνικής διάστασης της υπόθεσης με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, βλέπουν οι καταναλωτικές οργανώσεις την προσωρινή διαταγή που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας για πάγωμα των διακοπών ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές που δεν πληρώνουν την ρήτρα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι διότι για να χορηγήσει την προσωρινή διαταγή για προσωρινή προστασία, το δικαστήριο πιθανολόγησε τη βασιμότητα της συλλογικής αγωγής», είπε στο tvxs.gr η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που δίδεται απόφαση προσωρινής προστασίας μετά από συλλογική αγωγή. Δυστυχώς η απόφαση δεν καλύπτει όλους τους καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά καλύπτει τους ευάλωτους και αυτό είναι σημαντικό. Είναι μια πρώτη νίκη», είπαν από τη μεριά τους οι δικηγόροι του ΙΝΚΑ, Μάριος Μαρινάκος και Γιώργος Καλτσάς.

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία από τη διακοπή ρεύματος αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές με οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν που εξοφλούν όλα τα μέρη του λογαριασμού τους εκτός από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ως ευάλωτοι υπολογίζονται οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Την έκδοση προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου ζήτησαν χθες οι συνήγοροι των καταναλωτικών οργανώσεων και επαγγελματικών ομάδων που έχουν προσφύγει κατά της ΔΕΗ με αντικείμενο την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αναβάλει τη συζήτηση της αγωγής για τις 6 Ιουλίου ενόψει της εξέτασης αιτήματος της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου για το θέμα της ρήτρας.

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...