11.8 C
Chania
Saturday, March 2, 2024

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη διάσκεψη για τη νέα Ευρωπαϊκή Μεσογειακή Στρατηγική

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην Διάσκεψη για την Νέα Ευρωπαϊκή Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου (EUSMED) που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη.

Η Διάσκεψη που φιλοξενήθηκε από την Περιφέρεια της Καταλονίας και έχει τη στήριξη της, είχε σκοπό την ενδυνάμωση των σκοπών της Νέας Ευρωπαϊκής Μακροπεριφέρειας, προκειμένου να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Κομισιόν, ο αν. Γεν Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, πολλές Περιφέρειες και Δήμοι της Μεσογείου, Δίκτυα Συνεργασιών πόλεων και περιφερειών και από τις 2 όχθες της Μεσογείου.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης που συμμετείχε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης τόνισε ότι : «όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη Διάσκεψη πιστεύουμε στο δυναμικό και την προοπτική της κοινής μας θάλασσας της Μεσογείου, έχουμε κοινές αξίες και θέλουμε να αναλάβουμε δράσεις για τη Μεσόγειο. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μεταξύ μας και ελπίζω το πλαίσιο της υπό θεσμοθέτησης Νέας Μακροπεριφέρειας να γίνει μια πλατφόρμα διαλόγου και κοινών δράσεων σε διακρατικό και διαπεριφερειακό επίπεδο».

Ο Γιώργος Αλεξάκης επεσήμανε 3 σημαντικά θέματα:

1) ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα στόχο για τη νέα Μακροπεριφέρεια και πρότεινε να είναι η Βιωσιμότητα και η Ανθεκτικότητα της Μεσογείου και αυτό να εξειδικεύεται στον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία, τις μεταφορές στα νησιά και στα βουνά της Μεσογείου.

2) Τα υπάρχοντα και μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας πρέπει να προσαρμοστούν στους στόχους της νέας Μακροπεριφέρειας.

3) Η νέα Μακροπεριφέρεια πρέπει να διαθέτει έναν ευέλικτο σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο θα έχουν διακριτό και ουσιαστικό ρόλο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Στο περιθώριο της διάσκεψης έγιναν πολλές διμερείς επαφές και ο Γιώργος Αλεξάκης προσκάλεσε τον Καταλανό Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Καταλωνίας να επισκεφθεί το νησί μας. Ο Pere Aragones I Garcia αποδέχτηκε την πρόσκληση και υποσχέθηκε ότι θα έρθει στην Κρήτη με την πρώτη ευκαιρία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαβρόφ για Λόιντ Όστιν και πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας: «Είπε αυτό που σκεφτόταν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε σε ερωτήσεις Τούρκου...

Γάζα: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή των αμάχων- Οι ευθύνες της Δύσης για την ανθρωπιστική βοήθεια

Την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έχει προκαλέσει το μακελειό στη...

Πάνω από 250 άτομα συμμετείχαν στην πεζοπορική διαδρομή του Δήμου Πλατανιά

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διαδρομή...