20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας για χιλιάδες εργάτες γης και όχι μόνο

Ημερομηνία:

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, η πρώτη μετάβαση Έλληνα πρωθυπουργού στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της υφηλίου μετά από 16 χρόνια και την αντίστοιχη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή τον Ιανουάριο το 2008.

Πέραν των οικονομικών συμφωνιών που είναι ante portas, ο κ. Μητσοτάκης και ο ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, συζήτησαν και την προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας, ώστε να έρθουν Ινδοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

Η εν λόγω συμφωνία μετάκλησης εργαζομένων δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία και είναι ένα εργαλείο που επιλέγεται από πολλές κυβερνήσεις, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά σε μια σειρά επαγγελμάτων. Η κυβέρνηση δουλεύει όλο το προηγούμενο διάστημα αντίστοιχες συμφωνίες με μια σειρά χωρών, ενώ με την Ινδία φαίνεται πως είναι ώριμη και θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο, προκειμένου να ψηφιστεί ως τον Απρίλιο και να τεθεί αμέσως μετά σε εφαρμογή. «Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», υπογράμμισε από την Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπό κατάρτιση συμφωνία, τους χειρισμούς για την οποία κάνει ως επί το πλείστον ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Όχι μόνο εργάτες γης

Το θέμα των μετακλήσεων πήρε διαφορετική τροπή πριν από μερικούς μήνες, καθώς μια τροπολογία που ήρθε από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας (με υπουργό ακόμα τον Άδωνι Γεωργιάδη) για τη διευκόλυνση νομιμοποίησης μεταναστών που είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις είχε προκαλέσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που τότε είχε καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ και άλλοι βουλευτές της ΝΔ είχαν εμφανιστέι προβληματισμένοι.

Εν προκειμένω, πάντως, η εν λόγω συμφωνία θα είναι “δυναμική”, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Και αυτό γιατί η αγορά της Ινδίας είναι τεράστια, συνεπώς η δυναμική της μετάκλησης εργαζομένων θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς. Πρακτικά, δεν θα τίθεται ένα ανώτατο όριο εργατών που θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα προβλέπεται ένας “κόφτης” που θα εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Οι Ινδοί εργάτες αναμένεται να καλύψουν σημαντικά κενά στον πρωτογενή τομέα, όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Οι εργαζόμενοι από την Ινδία δεν είναι άγνωστοι στην αγορά της Ελλάδας, καθώς μετανάστες από τη χώρα έχουν έρθει επί σειρά ετών. Θεωρούνται ήπιων τόνων και εξαιρετικά συνεργάσιμοι, ενώ πολύ σπάνια εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες και δεν προκαλούν προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες εθνοτικές ομάδες, πολλές εκ των οποίων μπορεί να ρέπουν και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, οι εργαζόμενοι από την Ινδία δεν θα είναι μόνο χειρώνακτες. Αντίθετα, στο “πακέτο” της ελληνο-ινδικής συμφωνίας αναμένεται να περιλαμβάνεται και η λεγόμενη “μπλε κάρτα”, η οποία χορηγείται σε πολίτες τρίτων χωρών που αιτούνται να τους επιτραπεί η είσοδος και διαμονή στην Ελληνική Επικράτεια για το σκοπό της απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης. Η προϋπόθεση για μπλε κάρτα είναι να διαθέτουν έγκυρη σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά από επιχείρηση για απασχόληση υψηλής εξειδίκευσης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, άρα να έρχονται στη χώρα μας για να εργαστούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η εν λόγω πρόβλεψη θα αφορά ως επί το πλείστον εργαζομένους υψηλής εξεδίκευσης κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και για τα νοσοκομεία.

Κι άλλες συμφωνίες μετακλήσεων

Η στρατηγική των μετακλήσεων, πάντως, δεν θα περιοριστεί στη συμφωνία της χώρας μας με την Ινδία. Αντιθέτως, παρόμοιες συμφωνίες είναι στα σκαριά και με άλλες χώρες που έχουν πολίτες με «αντίστοιχα» χαρακτηριστικά, όπως οι Φιλιππίνες, αλλά και το Βιετνάμ. Βεβαίως, «δουλεύονται» και συμφωνίες με κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, όσο και αν ήδη στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με καθεστώς νόμιμης παραμονής από τις δύο προαναφερθείσες χώρες, ενώ με φόντο τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι στα “ραντάρ” και πολίτες της Αρμενίας που ενδεχομένως είναι εκτοπισμένοι.

Πέραν των συμφωνιών μετακλήσεων, πάντως, προ ημερών το υπουργείο Μετανάστευσης άνοιξε και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, προκειμένου μετανάστες που είναι στη χώρα μας να κάνουν χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου και να αιτηθούν της νόμιμης παραμονής τους δια μακρόν. Αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν είναι η δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία συνεχή έτη στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...