15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Συμφωνία – κοροϊδία Σταϊκούρα με τραπεζίτες: Δεν «ανακουφίζει» ούτε 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες

Ημερομηνία:

«Ωρολογιακή βόμβα» για την κοινωνία και εξ αντανακλάσεως για την κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν οι γαλάζιοι βουλευτές τις αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια, καθώς, όπως λένε, στις καθημερινές του επαφές με τους ψηφοφόρους, γίνονται αποδέκτες μεγάλης αγωνίας αλλά και πιέσεων για κρατική στήριξη. Μεταφέρουν, μάλιστα, το κλίμα αυτό στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, εκτιμώντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε, σύμφωνα με την ΕΚΤ θα ακολουθήσουν όχι μία αλλά δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική για χιλιάδες νοικοκυριά.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει πλήρη αντίληψη και του πολιτικού κόστους που μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα, αλλά και των κινδύνων που θα προκληθούν στο τραπεζικό σύστημα από ένα νέο, σφοδρό κύμα «κόκκινων δανείων», που οι περισσότεροι προεξοφλούν. Ένα κύμα, που με τη σειρά του θα φέρει και νέο κύμα πλειστηριασμών.

Χθες, η συνάντηση που είχε ο ΥΠΟΚ Χρ. Σταϊκούρας με τις ηγεσίες των τραπεζών, δεν πήγε καλά. Οι δύο πλευρές, μετά βίας, δεν κατάφεραν να καταλήξουν ούτε καν σε μία καταρχήν συμφωνία. Αυτό που έγινε και προκάλεσε δυσφορία στην κυβέρνηση είναι ότι οι τράπεζες – οι οποίες σημειωτέον στηρίχθηκαν πολλαπλώς στην περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο – κατέθεσαν μία πρόταση, με εξαιρετικά ισχνό, μάλιστα, κοινωνικό αποτύπωμα, αφού δεν θα αφορά περισσότερους από 30.000 πολίτες (κατά το ΥΠΟΚ) ή 20.000 – 25.000 κατά τις τράπεζες).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες πρότειναν να απορροφήσουν οι ίδιες μέρος της αύξησης των επιτοκίων και να προχωρήσουν σε επιμηκύνσεις δανείων, αλλά όχι οριζόντια. Μόνο για ενήμερους δανειολήπτες οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Που σημαίνει για δανειολήπτες με εισοδηματικά όρια από 7.500 ευρώ ατομικού εισοδήματος με προσαύξηση 3,500 ευρώ για κάθε έξτρα μέλος του νοικοκυριού και μάξιμουμ εισόδημα 21.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Όχι τραπεζιτών στο «ισπανικό μοντέλο»
Κατά τις ίδιες πηγές, η πλευρά των τραπεζών απέρριψε με κατηγορηματικότητα την υιοθέτηση του λεγόμενου «ισπανικού μοντέλου» λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους που συνεπάγεται.

Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να προχωρήσουν οι τράπεζες σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 0,5%, όπως και σε μείωση των σημαντικών επιβαρύνσεων στις τραπεζικές συναλλαγές. Η πλευρά των τραπεζών, ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε ούτε σε αυτό.

Η ηγεσία του ΥΠΟΚ και οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Πέμπτη, αλλά ουδείς τρέφει αισιοδοξία ότι το κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά.

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πλην των περίπου 30.000 ευάλωτων, πλην ενήμερων πολιτών, η μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών που μέχρι σήμερα, αν και με δυσκολία, καταφέρνει να εξυπηρετεί το δάνειό της, θα δεχθεί ένα ακόμα ισχυρότατο πλήγμα στον ήδη πληγωμένο από την ακρίβεια στα τρόφιμα, την ενέργεια, τα καύσιμα και τις υπηρεσίες, οικογενειακό προϋπολογισμό του.

Πρόκειται κυρίως για μεσαία εισοδήματα από τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του ιδιωτικού τομέα κα, σημαντικό ποσοστό εκ των οποίων, είναι πολιτικά προσκείμενα στην κυβερνητική παράταξη.

Οι βουλευτές πιέζουν με κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος «Γέφυρα», με ανάληψη δηλαδή, μέρους των πρόσθετων βαρών από τις αυξήσεις των επιτοκίων, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ωστόσο, είναι έντονα αρνητικός, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πρωτοβουλία, θα άφηνε σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και θα λειτουργούσε εις βάρος άλλων αναγκαίων μέτρων στήριξης.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...