Συνάντηση εταίρων για την ΑγροΟικολογική Διαχείριση Αμπελώνων και τις Στρατηγικές Διατήρησης Αγροτικού Τοπίου, με συμμετοχή ερευνητών από το ΜΑΙΧ

Κανένα σχόλιο

Θέματα που αφορούν στην αγροοικολογική μετάβαση των αμπελώνων και κυρίως τη διατύπωση τοπικών σχεδίων δράσης και στρατηγικών προς την κατεύθυνση αυτή, συζητήθηκαν στην (5η) συνάντηση των εταίρων του έργου ECOVINEGOALS /INTERREG ADRION που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Οκτωβρίου στην περιοχή Vodnjan-Dignano, περιφέρεια Ίστρια της Κροατίας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η έως σήμερα πρόοδος του έργου σε κάθε μια από τις περιοχές μελέτης, Ιταλία:Venice Βiodistrict και CembraValley, Σλοβενία: VipavaHills, Σερβία: TopolaMunicipality, Κροατία: Περιφέρεια Istria, Μοντενέγκρο: Crmnica και Ελλάδα-Κρήτη: Δ. Αρχανών Αστερουσίων και Δ. Πλατανιά.

Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής φορέα (Ομάδα Τοπικής Δράσης Ανατολικής Βενετίας – VeGAL) επεσήμανε την σημασία ολοκλήρωσης των δράσεων του έργου και των κύριων αποτελεσμάτων του και  συγκεκριμένα: τη δημιουργία ενός Δικτύου Αγροοικολογικών Αμπελώνων (AVINE- AgroecologicalVineyardsNetwork), την κατάρτιση σχεδίων δράσης και διακρατικών Στρατηγικών για την υποστήριξη της αγροοικολογικής μετάβασης των αμπελώνων στην περιοχή Αδριατικής και Ιονίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άμεση συνάφεια με την πολυεπίπεδη και ολιστική προσέγγιση της αγροοικολογίας, οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου διαρθρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα αφορούν σε καλλιεργητικές πρακτικές στους αμπελώνες, στο αγροτικό τοπίο, τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος και σε διαδικασίες συμμετοχικής διακυβέρνησης προς την κατεύθυνση της αγροοικολογικής μετάβασης των αμπελουργικών περιοχών.

"Sponsored links"

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την περιοχή μελέτης – περιφέρεια Ίστρια της Κροατίας και γνώρισαν επιτυχημένες πρωτοβουλίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας της αμπελουργίας αλλά και της περιοχής γενιότερα.

Εκ μέρους της ομάδας του έργου από το ΜΑΙΧ, στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Ε. Σταματάκη, Ε. Φακωτάκης και  Γ. Αγγελάκης.

Το έργο ECOVINEGOALSInterregAdrion αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές) που προκύπτουν από την εντατική αμπελουργία στην περιοχή ADRION (Αδριατική-Ιόνιο). Κύριος στόχος είναι η υποστήριξη της μετάβασης προς την αγροοικολογική αμπελουργία που σύμφωνα με το έργο θα πρέπει να είναι συμβατή με τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της βιοποικιλότητας ειδών και οικοσυστημάτων, να μπορεί ναδιασφαλίζει τη διατήρηση και ανάδειξηπαραδοσιακών τοπίων και τωνυπηρεσιών οικοσυστήματος, να ενισχύει τον τοπικό πολιτισμό και να στηρίζει τις κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις αγροτικές περιοχές όπως ο τουρισμός, η υπαίθρια αναψυχή, η δημιουργική οικονομία και το εμπόριο τοπικών προϊόντων.

Το έργο ECOVINEGOALS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREGADRIONμε τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και Εθνικών πόρων, ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο 2023 ενώ συμμετέχουν 10 εταίροι από την την Ιταλία, τηνΚροατία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία (https://ecovinegoals.adrioninterreg.eu/).

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live