13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Συνάντηση ομάδας εργασίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την πιστοποίηση και διασφάλιση ποιότητας στην Ορθόδοξη Θεολογική Εκπαίδευση

Ημερομηνία:

Από 4 έως και 7 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης η δεύτερη συνάντηση διεθνούς ομάδας εργασίας με θέμα την «Ποιότητα στην Ορθόδοξη Θεολογική Εκπαίδευση». Η συνάντηση αυτή συγχρηματοδοτήθηκε και συνδιοργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και το Ορθόδοξο Σεμινάριο του Joensuu της Φινλανδίας.

Έλαβαν μέρος ο πρύτανης του Σεμιναρίου του Joensuu πρωτοπρ. π. Rauno Pietarinen, ο οποίος έχει και την ευθύνη της όλης προσπάθειας, ο Δρ. Seppo Leisti (Φινλανδία), ο αρχιμ. Cyril Hovorun, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Πατριαρχείου της Μόσχας για την Παιδεία, ο πρωτοπρ. π. Pavel Velikanov, αντιπρύτανης έρευνας της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, ο π. Konstantin Polskov αντιπρύτανης έρευνας του Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνος (Μόσχα), ο καθηγητής Λειτουργικής Θεολογίας του Σεμιναρίου του Αγίου Βλαδιμήρου κ. Paul Meyendorff (ΗΠΑ) και ο πρωτοπρ. π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, επικ. Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά της Ορθοδόξου Ακαδημίας συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης κ. Γεώργιος Βλαντής.

Με δεδομένες τις αυξημένες εκπαιδευτικές απαιτήσεις παγκοσμίως, η ομάδα των ειδικών έθεσε ως βασικό της στόχο τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου ρεαλιστικού στρατηγικού πλάνου για τους φορείς της Ορθόδοξης θεολογικής εκπαίδευσης και την επεξεργασία των ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν για την αξιολόγηση της ποιότητας του περιεχομένου του παρεχόμενου παιδαγωγικού έργου. Η ομάδα εργάζεται στην προοπτική της ίδρυσης ενός πανορθόδοξου οργανισμού πιστοποίησης και διασφάλισης της ποιότητας της Ορθόδοξης θεολογικής εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση της Κρήτης, ειδικοί από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φιλανδία και την Ελλάδα περιέγραψαν τη δομή του συστήματος της θεολογικής εκπαίδευσης στις χώρες τους, ανέλυσαν τις εκκρεμότητές του και εξέθεσαν σε αδρές γραμμές τις μελλοντικές προοπτικές του. Στη συνέχεια, η ομάδα εργασίας άρχισε να διαμορφώνει ένα πρώτο μοντέλο στρατηγικού πλάνου.

Λόγω της άρρηκτης σύνδεσης θεολογικής εκπαίδευσης και ποιμαντικής πράξης, η ομάδα ασχολήθηκε επί μακρόν με τον προσδιορισμό και της σκιαγράφηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που επιβάλλεται να απαρτίζουν το λεγόμενο «προφίλ του καλού ποιμένος». Η πνευματική ωριμότητα, η ισορροπία μεταξύ ακαδημαϊκής κατάρτισης και πρακτικών δεξιοτήτων καθώς και η ικανότητα ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων με τους ενορίτες, που θα συμβάλλουν μέγιστα στο σωτηριολογικό τους έργο, αναγνωρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ως εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος συνάντησε τα μέλη της ομάδας εργασίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, μοιράστηκαν με την ομάδα τις σκέψεις τους πάνω στο ζήτημα των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζουν οι κληρικοί σήμερα, αλλά και τους οραματισμούς τους για τις προοπτικές της θεολογικής εκπαίδευσης. Η ομάδα επισκέφθηκε τις Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων και Χρυσοπηγής και συζήτησε με τη γερόντισσα Θεοξένη για τη θεματική η οποία απασχόλησε τους ειδικούς.

Η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας και θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω επεξεργασία ενός στρατηγικού πλάνου για τους φορείς της θεολογικής εκπαίδευσης, στην περιγραφή του προφίλ ενός καλού ποιμένος και στη μελέτη της ρωσικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ