24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Συνάντηση Πρέσβη της Παλαιστίνης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης – Θα παρουσιάσει έκδοση για την Παλαιστινιακή ποίηση

Ημερομηνία:

Ο  πρέσβης της Παλαιστίνης Yussef Dorkhom επισκέφθηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στη συνάντηση ο Πρέσβης της Παλαιστίνης αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή, ενώ από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τον κ. Dorkhom, ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη στη περιοχή το συντομότερο και να μην υπάρξουν άλλα ανθρώπινα θύματα.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την υποδοχή ενώ στο τέλος της συνάντησης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Ομιλητής σε παρουσίαση έκδοσης για την Παλαιστινιακή ποίηση

Σημειώνουμε ότι ο πρέσβης της Παλαιστίνης θα είναι ομιλητής στην παρουσία της νέας έκδοσης «Παλαιστινιακή Ποίηση», που θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω.

Στην εκδήλωση πέραν του πρέσβη θα παρευρεθούν ως ομιλητές οι:

Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός του ΑΠΘ,

Νίκος Πατεράκης, γιατρός και Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου,

Μαρία Χαραλαμπάκη, πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Ηρακλείου.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις ειρήνη περιλαμβάνονται ποιήματα από τρεις μεγάλους Παλαιστινίους ποιητές, τους Μαχμούντ Νταρουίς, Σαμίχ Αλ Κάσεμ και Ταουφίκ Ζαγιάντ.

Την εισαγωγή υπογράφει η Α.Ε. Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Yussef Victor Dorkhom.

Το ιστορικό πλαίσιο δίνεται μέσα από τον πρόλογο του κ. Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Προϊστορία του δράματος» που αναδεικνύει τη μακρά πορεία που οδήγησε μέχρι και τη Νάγκμπα το 1948, καθώς και από το ιστορικό χρονικό που υπογράφει το Τμήμα Ιστορίας των Εκδόσεων για τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1948 μέχρι και τις μέρες μας.

Στην έκδοση του βιβλίου, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα 26 χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, με θέμα την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, τα οποία δώρισε στον λαό της Παλαιστίνης μέσα από την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το εξώφυλλο της έκδοσης, στο οποίο απεικονίζεται ένα από τα έργα της, επιμελήθηκε η εικαστικός Εύα Μελά, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

“Στην παλαιστινιακή αντιστασιακή ποίηση” -επισημαίνεται- “η γη είναι ζωντανή ιστορία. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως φυσικό φαινόμενο ή σαν φυσική ομορφιά αλλά και ως ενσάρκωση της ιστορίας.

Μέσα σ’ αυτό το αδιάκοπο παιχνίδι της ανάλυσης και της σύνθεσης δεσπόζουν οι Βαβυλώνιοι μύθοι της γονιμότητας, το παιχνίδισμα των αντιθέτων που οδηγεί στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση. Στην αραβική ποίηση γενικά αυτοί οι μύθοι αποτελούν ένα βασικό δομικό στοιχείο. Στην Παλαιστινιακή ποίηση που εκφράζει μια συγκεκριμένη ιστορική κρίση, οι έννοιες του θανάτου, της ανανέωσης και της δεύτερης γέννησης παίρνουν μια ιστορική και πολιτική διάσταση χωρίς να πέφτει η ποίηση στην εύκολη πολιτικολογία.

Στο λεξιλόγιό της κυριαρχούν λέξεις φορτισμένες με παλμική ζωτικότητα. Η έντονη παρουσία στοιχείων που εκφράζουν την ανανέωση, την αέναη αλλαγή είναι έμμεσες αναφορές στη δεύτερη γέννηση, στην αναβίωση, στην επανάσταση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ