17.8 C
Chania
Saturday, January 24, 2026

Συνάντηση στην Κρήτη για τη συνεργατική ευφυή εκπαίδευση και ηλεκτροκινητικότητα – Κτήρια μηδενικής ενέργειας

Ημερομηνία:

To Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης διοργάνωσε στις 20-21 Ιουνίου 2022 την 2η συνάντηση της πράξης C-IZEBs «Συνεργατική ευφυής εκπαίδευση και ηλεκτροκινητικότητα-Κτήρια μηδενικής ενέργειας- Cooperative Intelligent education & electromobility-Zero Energy Buildings» η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.

Στο έργο συνεργάζονται 4 εταίροι, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στελέχη και συνεργάτες των οποίων συμμετείχαν στις εργασίες της συνάντησης.

Οι στόχοι του έργου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ηλεκτροκινητικότητα στα Δημόσια και Δημοτικά κτίρια που είναι συμβατοί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης, και της Πολιτικής Συνοχής και Ανάκαμψης, καθώς και με στους στόχους και υποχρεώσεις των κρατών – μελών για την ενέργεια και το κλίμα του 2020 και 2030 και ειδικότερα με τις δεσμεύσεις για την προτεραιότητα της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ηλεκτροκινητικότητας στα Δημόσια κτίρια εντάσσονται επίσης στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος και στο νέο ΠΕΠ Κρήτης 2021-2027.

Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά στην ενεργειακή ανακαίνιση του Γυμνασίου-Λυκείου του Αγίου Μύρωνα και προμήθεια ηλεκτρικού λεωφορείου από τον Δήμο Ηρακλείου καθώς και την ενεργειακή ανακαίνιση του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου στην Κύπρο και προμήθεια σταθμού φόρτισης και ηλεκτρικών ποδηλάτων από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης συμμετέχει στην εξειδίκευση των σχετικών μελετών, στην σύνταξη και εφαρμογή του Σχεδίου Δημοσιότητας και του Σχεδίου Κεφαλαιοποίησης του έργου και στην διενέργεια μιας συστηματικής ενημέρωσης των Δήμων της Κρήτης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτροκινητικότητα καθώς άρχισε η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ για τα Δημόσια κτίρια και επίκειται η έναρξη κατάρτισης των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔΗΣΜΕ) που προβλέπονται από τον νέο Ελληνικό Κλιματικό Νόμο.

Επίσης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης- Ενεργειακό Κέντρο Κρήτης θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου-Λυκείου του Αγίου Μύρωνα ειδικά «Ζώντα Εργαστήρια» για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και δημόσιους λειτουργούς σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και την ηλεκτροκινητικότητα.  Οι δράσεις του έργου θα συνδεθούν με άλλα ανάλογα έργα όπως και με τις πρωτοβουλίες του «Συμφώνου των Δημάρχων» και του «Συμφώνου των Νησιών».

Στην 2η συνάντηση έργου  συμμετείχαν ο Δρ Ν. Ζωγραφάκης, ο κ. Γ. Παντελάκης μαζί με άλλα στελέχη του ΠΤΑ Κρήτης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλος ο Μίκης σ΄ένα μοναδικό λεύκωμα

Της Γεωργίας Οικονόμου Ένα μοναδικό λεύκωμα για τον εμβληματικό Μίκη...

675 εκπαιδευτικοί στο πλευρό του Νίκου Ρωμανού

“Υπερασπιζόμαστε τον Νίκο Ρωμανό και το δικαίωμά του να...

Δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Παλαιόχωρα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η απόφαση για...