16.8 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ

Ημερομηνία:

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ και να μου μεταφέρουν τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η περικοπή κατά 60% των κρατικών εσόδων, των πόρων των λεγόμενων ΚΑΠ και η επιπλέον μείωση 30% από το φετινό προϋπολογισμό, οδηγεί στην πραγματικότητα τους Δήμους σε χρεοκοπία. Συρρικνώνει, στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά να εκπληρώνουν τις ανελαστικές τους υποχρεώσεις ούτε να παρέχουν την ανταποδοτική στήριξη στους πολίτες, αλλά, βεβαίως, ούτε και να πληρώνουν τους μισθούς στους εργαζόμενους τους.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς όταν η κοινωνία βιώνει αυτή την πραγματική πραγματικότητα, όταν η Αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται, όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, πως η τρικομματική συγκυβέρνηση με τόσο μεγάλη ευκολία υπόσχεται στους εταίρους και στην κ. Μέρκελ ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο και ότι θα βρει με μεγάλη ευκολία νέα μέτρα πάνω από 15 δις ευρώ. Η χρεοκοπία δεν είναι προ των πυλών. Κοινωνική χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει.

Απευθύνουμε έκκληση για τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, για να μην καταργηθεί ο θεσμός της Τ.Α. Η ΚΕΔΕ έχει το δικό της συνέδριο, τις δικές της διαδικασίες. Φαντάζομαι ότι θα αποφασίσει ανάλογα και με την εξέλιξη της συνάντησης αύριο  με τον Πρωθυπουργό και για τις δικές της μορφές διαμαρτυρίας ή αντίδρασης εάν δεν υπάρξει το αυτονόητο, δηλαδή να τηρηθούν τα προϋπολογισθέντα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα βυθίζεται και αν δεν αλλάξουμε ρότα, αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μέσα σε μία απερίγραπτη κοινωνική ένταση. Η στάση πληρωμών δεν μπορεί να ξεκινήσει από τους Δημάρχους και τους Δήμους. Εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει στάση πληρωμών, ας βγει να το δηλώσει, όχι να το μεταφέρει στους Δημάρχους, στους αιρετούς εκπροσώπους. Γιατί σε τελική ανάλυση, ο απλός κόσμος το Δήμαρχο βλέπει μπροστά του και όχι τον αρμόδιο Υπουργό ή τους Βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν νέες περικοπές. Ας ελπίσουμε ότι, μέσα από τους αγώνες και τη διεκδίκηση θα καταφέρουμε τουλάχιστον να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ