Μια περίπου εβδομάδα πριν την απεργία για το ασφαλιστικό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έδωσε «δείγματα γραφής» για το Συνέδριό της, που ακυρώθηκε 2 φορές μέσα στο 2019. Η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου στο κτίριο της Συνομοσπονδίας. Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ (της δεύτερης σε δύναμη παράταξης στη ΓΣΕΕ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) βρήκαν να τους περιμένει στην πόρτα ένας μπράβος που «τσέκαρε» αν πρόκειται για καλεσμένους ή απρόσκλητους. 

Η διοίκηση την ημέρα εκείνη, χωρίς να πει λέξη για το ασφαλιστικό και την απεργία που είχε ήδη προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και στηριχθεί από μια σειρά συνδικάτα, πήρε απόφαση για διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 25 Φεβρουαρίου. Δεν ανακοίνωσε καν το μέρος που θα κάνει το συνέδριο αυτό. Το πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι έγινε γνωστό λίγες μέρες αργότερα.

Θα αντιτείνει κανείς ότι το διορισμένο ΔΣ της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να πάρει απόφαση για πανελλαδική απεργία. Κανείς βέβαια δεν της αφαιρεί το δικαίωμα, να πάρει θέση γι αυτήν την απεργία. Αν όμως έπαιρνε, με ποιο διαπραγματευτικό χαρτί θα ζητούσε από την κυβέρνηση τη δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την περιφρούρηση του Συνεδρίου της από ΜΑΤ;

Έτσι το πρωί της Τρίτης στο Καβούρι, το κλίμα αναμένεται εκρηκτικό. Συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καλούν σε συγκέντρωση στις 8 το πρωί, στο Καβούρι και στο πολυτελές ξενοδοχείο «Απόλλων». Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει πάρει απόφαση για ένα αυστηρώς εκλογικό συνέδριο fast track. Μιας ημέρας, χωρίς καμία συζήτηση. Να στηθούν οι κάλπες για να επανεκλεγεί ο επί 13 χρόνια γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Για το παράδοξο της ΓΣΕΕ, του… ισόβιου προέδρου της και των απίστευτων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στις αρχαιρεσίες της, τα έχουμε πει αρκετές φορές στο Reader.gr.

Ο Νίκος Φωτόπουλος, της παράταξης ΕΑΚ, άλλοτε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και πρώην στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, αναφέρει για τον Γιάννη Παναγόπουλο: «Τι είδους συμπεριφορά, τι είδους λογική είναι αυτή, πόσο θράσος χρειάζεται να έχεις, ενώ ξέρεις ότι δεν σε θέλουν οι εργαζόμενοι, ενώ ξέρεις ότι δεν μπορείς να μπεις μπροστά, εσύ να επιμένεις ετσιθελικά να παραμένεις πρόεδρος και να σχεδιάζεις, όταν κάποια στιγμή φύγεις, να πας πρόεδρος στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Η αντιπαράθεση στη ΓΣΕΕ

Οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, κατηγορούν αυτές της πλειοψηφίας πως επιχειρούν να βάλουν στο συνέδριο, όχι 1, όχι 2 αλλά 53 νόθους ή εργοδότες αντιπροσώπους. Από την πλευρά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ισχυρίζεται ότι το ΠΑΜΕ ακυρώνει τα συνέδρια γιατί «χάνει δυνάμεις και προσπαθεί να περιορίσει την πτώση της».

Ο ισχυρισμός της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ όμως, δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, αυτό της Αθήνας, που πραγματοποίησε το συνέδριό του, μέσα στον προηγούμενο μήνα, η ΔΑΣ διατήρησε τις έδρες της, αυξάνοντας το ποσοστό της, ενώ αύξησε και τους αντιπροσώπους της στη ΓΣΕΕ.  Αντίθετα, η ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΑ, δεν κατάφερε να φτάσει αθροιστικά εκεί που βρίσκονταν η ίδια και η διάσπασή της που… επαναπατρίστηκε.

Στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας το οποίο μεταδόθηκε διαδικτυακά από το ΠΑΜΕ, υπήρξε και ο αποκλεισμός του σωματείου Super Market έπειτα από ψηφοφορία του σώματος. Σωματείο που κατηγορείται πως ελέγχεται πλήρως από την εργοδοσία του κλάδου. Αν και πρόκειται ίσως για το μαζικότερο -στα χαρτιά- σωματεία του του ΕΚ, κανείς εκ των συνδικαλιστών του δεν βρέθηκε για να πάρει το λόγο και να απαντήσει στην εισήγηση αποκλεισμού του συνδικάτου.

Αντίθετα τον λόγο πήρε ο πρόεδρος (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ΠΑΜΕ δεν δέχεται τις θέσεις στο προεδρείο) του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος με την παρέμβασή του, ακύρωσε τον ισχυρισμό Παναγόπουλου πως «αυτοί για τους οποίους φωνάζει το ΠΑΜΕ, είναι προϊστάμενοι στα τυριά και τα αλλαντικά». Αντίθετα, δέχτηκε πως ανάμεσα στους ψηφίσαντες υπάρχουν διευθυντές, τους οποίους υπερασπίστηκε λέγοντας: «Ο διευθυντής ενός σούπερ μάρκετ όχι απλά δεν είναι εργοδότης, είναι και ο σκληρότερα εργαζόμενος».

"google ad"

Θέση κατά της πραγματοποίησης του Συνεδρίου με τους όρους που σχεδιάζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έχει πάρει και ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και άλλοτε στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Νίκος Φωτόπουλος. Ο τελευταίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι πάνε να κάνουν και είναι αποφασισμένοι για ρήξη με το ΠΑΜΕ, ας μην φωνάξουν τα ΜΑΤ να τους βοηθήσουν να γίνει συνέδριο. Μια και είναι η πλειοψηφία, ας φωνάξουν τους χιλιάδες εργαζόμενους που, υποτίθεται, τους εκτιμούν και τους στηρίζουν. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, δεν μπορούν να κινητοποιήσουν ούτε έναν». 

«Πέτρα του σκανδάλου» για το ΠΑΜΕ και η περίπτωση του υπεύθυνου Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου. Σε πρόσφατό του άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο άλλοτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, κατά τα άλλα πολέμιος του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Το μόρφωμα που μαζί με τον έτερο (Κιουτσούκης) έχουν δημιουργήσει αποτελείται από ένα σύστημα αναπαραγωγής αιωνόβιων στελεχών, τα οποία εργάζονται ως συνδικαλιστές. Με ένα πολλαπλό σύστημα για να εκλέγονται από διάφορες ομοσπονδίες όταν κάτι πάει στραβά στη δική τους οργάνωση. Για παράδειγμα η πέτρα του σκανδάλου, ο εργοδότης, μέχρι τον 12ο του ’18, Καραγεωργόπουλος, όταν εμποδίστηκε η εκλογή του για το συνέδριο της ΓΣΕΕ από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πήγε και εκλέχτηκε από την Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στα Καζίνο. Από την άλλη και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ εξελέγη με μαγειρέματα των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ από τον ΟΣΕ (τόση εμβέλεια φαίνεται πως έχει)».

Για συνέδριο – παρωδία μιλούν ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και διάσπαση ΔΑΚΕ

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως αναφέρθηκε, ισχυρίζεται ότι το ΠΑΜΕ αντιδρά γιατί χάνει δυνάμεις. Αυτός ο ισχυρισμός όμως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί της μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ καταδικάζουν ακόμα η ΑΔΕΔΥ, η «Ενότητα» διάσπαση της ΔΑΚΕ αλλά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΑΔΕΔΥ έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι. «Απαιτούμε γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με βάση το καταστατικό της και όχι «συνέδριο» – παρωδία με ΜΑΤ, εισαγγελείς και την εποπτεία του πρωθυπουργού. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μάλιστα κατήγγειλε την ΑΔΕΔΥ για τη συγκεκριμένη απόφαση, μιλώντας για «προβλήματα δημοκρατίας» στο εσωτερικό της. «Προβλήματα δημοκρατίας» για μια απόφαση που πάρθηκε με ψηφοφορία!

Η παράταξη Ενότητα (διάσπαση της ΔΑΚΕ) στη ΓΣΕΕ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της «Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 αν επιμείνει η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ να κάνει συνέδριο υπό την προστασία μπράβων, ΜΑΤ και εισαγγελέων, με νόθους αντιπροσώπους απλά θα υπογράψει και τυπικά τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι ιδεολογικές και συνδικαλιστικές διαφορές, όσο μεγάλες κι αν είναι, δεν λύνονται με όρους νύχτας».

Πρόσκληση ακόμα και στον Βελόπουλο αλλά όχι στον Κουτσούμπα 

Το σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με το ΚΚΕ τα μέλη του οποίου συσπειρώνονται συνδικαλιστικά στο ΠΑΜΕ, φαίνονται και από το γεγονός πως η Συνομοσπονδία απηύθυνε προσκλήσεις σε όλους τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός από εκείνον του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Έλαβε δηλαδή πρόσκληση ακόμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος!

Μάλιστα αν και η ΓΣΕΕ περίμενε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βρεθεί στο Καβούρι και να απευθύνει χαιρετισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr το πιθανότερο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην βρεθεί στο Συνέδριο. Άλλωστε το πρωί θα βρίσκεται στο Μαξίμου για τη συνάντηση με UEFA και FIFA και έπειτα έχει προγραμματισμένη περιοδεία στον Έβρο.

Καταγγελίες μέχρι την τελευταία στιγμή

Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από το Συνέδριο, οι καταγγελίες σχετικά με τη στάση τηξς πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ «έπεφταν βροχή». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν συγκεκριμένα ότι ενώ όλα τα δωμάτια των συνέδρων βρίσκονταν στο ξενοδοχείο στο Καβούρι, τα δικά τους μέλη καλούνταν να μείνουν σε ξενοδοχείο… στην Καισαριανή! Ακόμα κατήγγειλε πως οι κάρτες των συνέδρων έχουν μοιραστεί με βάση την παράταξη και όχι το σωματείο όπως θα έπρεπε, με τους ίδιους να μην έχουν παραλάβει τις κάρτες τους.

Τέλος, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έχει απαγορεύσει σε κάμερες και δημοσιογράφους να βρεθούν στο χώρο του Συνεδρίου. Οι μόνοι που επιτρέπονται στο ξενοδοχείο στο Καβούρι είναι η κάμερα της ΕΡΤ και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του υπουργείου Εργασίας.

reader.gr