Σε ακόμη βαθύτερη περιδίνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του κόμματος αναφορικά με τη διεξαγωγή ή μη εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή ηγεσίας, όπως ζητούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μάλιστα, μετά τη λήξη του Συνεδρίου, το οποίο σημαδεύτηκε από ακραία ένταση με γιουχαϊσματα και αντεγκλήσεις που παρέπεμπαν σε οπαδικές συμπεριφορές, όλες οι πλευρές επιχειρούν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για το ποιος και πως κέρδισε, ενώ ουδείς ασχολείται με την πολιτική απόφαση.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ακόμη και τώρα δεν είναι σαφές πώς καταλήξανε στην συγκεκριμένη έκβαση της ψηφοφορίας στο Συνέδριο, καθώς φαίνεται πως δεν τέθηκαν όλες οι προτάσεις προς ψήφιση.

Τι υποστηρίζει η ηγεσία

Η πλευρά Κασσελάκη ισχυρίζεται ότι η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της.

Είναι ενδεικτικό πως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως:

«Η Όλγα Γεροβασίλη είπε εάν θέλεις σε δέκα μέρες πήγαινε μόνος, σου άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στον πρόεδρο Κασσελάκη και προχωράμε στις επόμενες μάχες με εντολή να τα αλλάξουμε όλα».

Τι λέει η Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι «το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, πήρε μια απόφαση να καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Κασσελάκη».

Από την πλευρά της αντιπροέδρου γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν αποσύρθηκε ποτέ η πρότασή της από ψηφοφορία όπως επίσης και ότι υπήρχαν προς το σώμα του Συνεδρίου τρεις προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία: του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές σε δέκα ημέρες, του Σωκράτη Φάμελλου για αναβολή των εκλογών και η δική της για εσωκομματική διαδικασία μετά από ένα μήν όπως προβλέπει το καταστατικό.

«Δεν την απέσυρα ποτέ την πρόταση» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι το προεδρείο επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία πρώτα την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Παππά.
Για αυτή την κίνηση η κα Γεροβασίλη αναρωτήθηκε σκωπτικά «γιατί δεν μπήκαν οι άλλες δύο προτάσεις και μπήκε πρώτα του προέδρου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γεροβασίλη είχε ήδη αρκετά λεπτά νωρίτερα τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση Κασσελάκη για εκλογές 10 Μαρτίου λέγοντας «εκλογές σε δέκα μέρες κάνε τις μόνο σου».

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ήταν ένα πολιτικό σχόλιο για να εκθέσει στο συνέδριο τις πραγματικές προθέσεις του κ. Κασσελάκη καθώς υπονοείται δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί κανείς μια τέτοια αντικαταστατική πρόταση για εκλογές και ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν με αδιάβλητο τρόπο.

Τι λέει ο Πάνος Ρήγας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας, ήρθε στην αίθουσα των δημοσιογράφων συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, σε μια απόπειρα να δώσει κάποιες εξηγήσεις σχετικά με το τι συνέβη, χωρίς ομολογουμένως να το καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Από τη μια πλευρά υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν έγινε ψηφοφορία, η οποία έδειξε συντριπτικά ότι γίνεται αποδεκτή η πρόταση Φάμελλου-Παππά ωστόσο το περιεχόμενό της έγινε αποδεκτό στο κείμενο θέσεων του Συνεδρίου.

«Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής προέδρου, αυτό πρέπει να το κάνει το σώμα του Συνεδρίου» είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Ρήγας απευθυνόμενος στους συνέδρους και όντως η διαδικασία ξεκίνησε.

«Υπήρξαν τρεις προτάσεις. Μία των τριών στελεχών, μια του προέδρου που ήταν πακέτο για εκλογή στις 10 του μηνός και η πρόταση της Όλγας η οποία δεν είχε κατανοηθεί αρχικά. Της ζήτησα να διευκρινίσει, γιατί πρέπει να πάνε πακέτο οι προτάσεις» πρόσθεσε καλώντας την κα Γεροβασίλη να ορίσει ημερομηνία.

«Πηγαίνοντας να ξεκινήσω τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο κ. Κασσελακης ορθά είπε ότι εφόσον δεν αποδέχεται η Όλγα Γεροβασίλη ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές στις 10 του μηνός αρά δεν υπήρχε υποψηφιότητα. Άρχισα την ψηφοφορία αλλά ο πρόεδρος ανέβηκε και είπε ότι δεν υπάρχουν εκλογές. Από εκεί και ύστερα δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσαμε τη διαδικασία» σημείωσε στη συνομιλία του προς τους δημοσιογράφους ο Πάνος Ρήγας.

Τι ανέφερε η πρόταση Φάμελλου-Παππά-Πολάκη

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ψηφίστηκε στην Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου (απόφαση 15) η πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και στήριξε ο Παύλος Πολάκης, η οποία αναφέρει:

«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

tvxs.gr